0

П реди година Бритни Спиърс беше освободена от дългогодишното попечителство на баща ѝ.

Изданието Vulture реши да разбере какво е накарало  Джейми Спиърс да поеме контрола над живота ѝ и пусна статията "Защо Джейми Спиърс постави Бритни под опека? Проклятието на Кентууд", пише БГНЕС.

Журналистите проучиха историята на семейството на поп певицата и откриха в нея много тъмни епизоди: дядото на певицата бил жесток към жените и децата си, а самата тя е кръстена на баба си, която или се самоубила, или е била убита от съпруга си.

  • Суровият нрав на дядото и смъртта на бабата на Бритни Спиърс

Историята на семейството на Бритни Спиърс започва с историята за смъртта на нейната баба (майката на баща ѝ) Ема Джийн Форбс. Според официалната версия жената се е простреляла с пушка на гроба на сина си, който е починал в ранна детска възраст. Това е било през 1966 г. Бащата на Бритни, Джейми Спиърс, по това време бил на 13 години, по-малките му братя и сестри - съответно на три, пет и осем години. По-късно баща им, Джън Остин Спиърс, дядото на Бритни, ще каже на съдебния лекар, че съпругата му вече се е опитвала да се самоубие три пъти, но думите му ще останат под въпрос: не е ясно каква роля може да играе в случилото се през май 1966. Познати на Джън го описват като "огнена топка от стероиди", което означава корав нрав, а в биографията на бившия военен, служил във ВВС, има още един трагичен епизод с оръжие. В цивилния живот дядото на Бритни отишъл да служи в полицията, но бил уволнен оттам, след като той или някой от неговия екип (не е установено със сигурност) застрелял невинен човек. След това е възстановен, но през май 1966 г. вече не е в полицията. Съседи и роднини си шушукали, че Джън Спиърс може да е убил съпругата си.

Осем месеца след смъртта на Ема Джун Спиърс се оженил за Ан Блекуел от уважавано религиозно семейство в Кентууд. Бракът им продължи около четири години, а по време на развода Ан също се оплаква от характера на съпруга си. В процеса тя твърди, че той я е биел, не е оказвал подкрепа, непрекъснато я е клеветил и „извършвал многобройни прояви на жестокост спрямо нея“. Джън Спиърс настанява втората си съпруга против волята ѝ в психиатрична болница. След като се развежда с нея, той заминава за Северна Каролина и се жени за трети път - за Рут От, дъщеря на съпруга на майка му, тоест всъщност негова полусестра.

  • Детството на Джейми Спиърс

Джън подходил към възпитанието на най-големия син, тоест бащата на Бритни, с цялата строгост и дори жестокост. Например, след спортна тренировка Джейми Спиърс се връщал у дома, но баща му го принуждавал да тренира още повече до степен на изтощение, въпреки факта, че Джейми вече бил много талантлив спортист. Джейми, който бил нисък на ръст, се отличавал с добра физическа форма, издръжливост и лесно побеждавал по-високите момчета. Той е невероятно добър в различни спортове, а треньорите отбелязват неговата сръчност и  усет и му предричат блестяща кариера. Успехът идва при него още в юношеската му възраст. С училищния отбор по американски футбол бащата на Бритни Спиърс печели много състезания.

Но Джън Спиърс е неумолим. Понякога най-добрият приятел на Джейми го посещава след състезание, а бащата на Джейми крещи и на двамата, бие ги с юмруци и след това ги кани на вечеря, сякаш нищо не се е случило. Футболният треньор на Джейми често се налага да защитава своя ученик от гнева на баща му, той нарича Джън Спиърс "най-лошият кучи син в Луизиана". Статията описва един показателен случай за реакцията на дядото на Бритни Спиърс на факта, че синът му е претърпял ужасна автомобилна катастрофа и е оцелял по чудо, докато приятелят му е починал.

"Обадихме се на баща му," казва треньорът, "и о, баща му просто откачи." Неговата реакция за това, че синът му оцелява след фаталната катастрофа, в която той загуби приятел, беше да му се скара, че се мотае с тези момчета.

Бритни Спиърс с първа официална изява след клиниката
  • Още една битка за попечителство

Докато бившата му съпруга Ан е в психиатрична болница, Джън Спиърс взима общите им деца - дъщерята Лий Ан и синът Джон Марк. Тези деца, казва той по-късно пред съда, „са били в лошо физическо и психическо състояние, главите им били пълни с бълхи и въшки“.

Дядото на Бритни ги завел в Ню Йорк, където тогава търсел работа, въпреки че нямал постоянно попечителство над тях. Когато се върнала в Кентууд няколко години по-късно, Ан поискала да си вземе децата си. Джън Спиърс не се съгласи и те се обърнали към съда.

Адвокатът на Джън настоява, че жената страда от нервен срив (по време на разпита Ан е споменала, че има маниакално-депресивен синдром). Съдът присъжда попечителството над децата на Джън, който всъщност официално ги отвлича. Дъщеря му Лий Ан по-късно казва, че баща ѝ я е малтретирал многократно. Джон Марк го нарича „чудовище, което бие децата си и побърква жените си“.

Вижте как се е променила Бритни Спиърс през годините
  • Семеен живот на Джейми и Лин Спиърс

Майката и бащата на Бритни, Джейми и Лин (с моминско име – Бриджис) се срещнали и се оженили през 1976 г. Джейми е имал зад гърба кратък брак и много обещаваща спортна кариера, унищожена от травма. Родителите на Лин бяха против срещите с „бивш спортист, ощетен от нараняване и обстоятелства“, така че тя трябваше да избяга от тях.

Месец след сватбата Лин забременява, а през 1977 г.се ражда синът им Браян. От първите дни на брака Джейми не е идеален съпруг. Той започва да пие често и не пропуска възможността да обиди жена си с думи, например веднъж ѝ казва, че „тя е твърде глупава, за да завърши образованието си“.

След обещания да спре пиенето последват нови изцепки. В крайна сметка се стига до предателство. Един ден Джейми прекарва Коледа не със семейството си, а с едно момиче: двойката първо се е забавлявала в бара, а след това отива в караванат на Спиърс, както казва Лин на свидетели.

Лин подава молба за развод и ограничителна заповед с аргумента, че съпругът ѝ може да стане агресивен, когато разбере за развода. Тогава бащата на Джейми се появява на прага ѝ с третата си съпруга и моли Лин да даде на Джейми още един шанс. Лин оттегля молбата си и на следващата година ражда второто си дете - самата Бритни Спиърс. Второто име на момичето -Джийн - е дадено в чест на покойната ѝ баба, тази, за която се твърди, че се е самоубила.

По-късно Бритни изразява тревогите си, че е получила името на баба си, мислейки, че то може да е прокълнато.

#FreeBritney - фенове подкрепят Бритни Спиърс пред съда
  • Бритни Спиърс е като баща си

Именно тази характеристика дават на Бритни авторите на статията, което означава, че тя е наследила някаква фантастична физическа форма от него.

„В клип след клип, турне след турне, има тази отчетлива лекота, усещането за тяло, което удря всеки такт с цялата си сила, но с минимално усилие. Умът и тялото са толкова перфектно синхронизирани тук, че всички останали започват да изглеждат забавени и нескопосани".

Така са описани в статията танците на Бритни, като се споменава, че всеки от нейното поколение и десетилетия по-късно си спомня до най-малкия детайл известното ѝ преминаване през училищния коридор във видеото "Baby One More Time".

Като дете Бритни е много добра в гимнастиката и учителите я определят като „вътрешно мотивирана“ и „перфекционистка“.

Джейми казваше на всеки, че дъщеря му ще стане звезда.

Родителите на Бритни не плащати редовно данъците си, предпочитайки да дават пари за различни уроци и пътувания на дъщеря си, свързани със състезания. Те силно вярват в бъдещата слава на Бритни. В крайна сметка тя побеждава 20 000 други деца, за да влезе в клуба на Мики Маус.

Но лекомисленото отношение към финансовите задължения в крайна сметка слага своя отпечатък. Джейми и Лин просрочват ипотеката си и земята е конфискувана и продадена на търг. Семейството обявява фалит през юли 1998 г. Сингълът "Baby One More Time" е пуснат три месеца по-късно. Бритни Джийн Спиърс тогава е на 16 години.

  • Джейми Лин Спиърс за баща си

Джейми Лин, по-малката сестра на Бритни, си спомня детските си години и връзката на родителите си по следния начин: "Когато беше наоколо", казва тя за баща си, "той прекарваше много време на стола, опитвайки се да убеди всички, че не е пиян. Мама винаги се интересуваше повече от чувствата на баща ни, отколкото от това да постъпи правилно. Мама често ни поставяше в затруднено положение, вместо да се изправим лице в лице със ситуацията."

  • Опеката над Бритни Спиърс

От 40-те си години живот Бритни Спиърс прекарва само девет в пълна независимост от родителския контрол. Проблемите, които в крайна сметка довеждат до попечителството, започват след развода през 2006 г. с танцьора Кевин Федърлайн, от когото поп звездата роди двама сина.

Тя бръсне главата си и прекарва месец в рехабилитация. Пропуска назначен от съда тест за наркотици и губи попечителството над децата си, след като шофира с невалидна книжка.

Бритни започва да живее с мъж, когото среща в нощен клуб - Сам Лутфи, който се нарича неин мениджър.

Лин и Джейми чувстват, че Лутфи контролира Бритни: в петиция за ограничителна заповед те го обвиняват, че е упоявал дъщеря им, за да я подчини, чупил е хапчета и ги е добавял към храната ѝ, повреждал е колите ѝ, наричал я е лоша майка и к***а.

След нервния срив на Бритни през 2008 г., когато тя отказва да върне едно от децата си, след среща с него и е хоспитализирана, Джейми Спиърс започва да участва активно в съдбата на дъщеря си.

Джейми представя документ с молба да стане настойник на Бритни, въпреки че това не е типичен случай, тъй като подопечният не е възрастен човек, а 26-годишна жена, способна да спечели стотици милиони долари. В документа се посочва, че Бритни страда от деменция, но точността на тази диагноза е оспорвана.

Изглежда, че Джейми не жадува за богатство. Той не живее в луксозната къща, която Бритни му купи, жилището му беше скромно.

Но упражнява това, което Лин нарича „абсолютен микроскопичен контрол“ върху всеки детайл от живота на Бритни.

„Бритни искаше суши за вечеря, но ѝ отвръщаха, че сушито е скъпо и вчера вече е яла суши. Не ѝ беше разрешен алкохол, не ѝ беше позволено кафе, не ѝ беше позволено да шофира и само от време на време ѝ беше позволено да използва телефона си, за който някои членове на екипа по сигурността, нает от Джейми, казват, че трябва да се подслушва. Близки приятели бяха премахнати от живота ѝ“, се казва още в статията.

Именно към Джейми се обръща екипът, когато Бритни проявява неподчинение. Джейми я заплашва, че ако откаже да работи, ще я лиши от възможността да вижда децата си. Името му е посочено в документите, които я лишиха от самостоятелност. Именно Джейми е човекът, който веднъж казва, опиянен от власт: "Аз съм Бритни Спиърс."

Озовала се под попечителство, Бритни веднага се захваща да работи. Тя издава албум. Когато отслабна и започна да тренира, мнозина казваха, че Джейми я е „спасил“. Бритни казва същото пред пресата.

„Човекът, който имаше проблеми с плащането на данъци, който бе обявен в несъстоятелност и провали дори един малък бизнес, сега се оказа, че контролира финансите на дъщеря си, която е суперзвезда“, описан е Джейми в статията.

С течение на времето стотици хиляди хора се посветиха на каузата за освобождаването на Бритни Спиърс от попечителството на баща ѝ. Нейното „робство“, както нарича изданието настойничеството, продължава 13 години. Подробностите за преживяването от Бритни, разкрити по време на процеса срещу нея миналата година, потресоха мнозина.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински войници близо до позицията си в Бахмут, Донецка област

Москва: 63 руски военнопленници са били освободени от Украйна

Свят Преди 31 минути

Групата включва "чувствителни лица"

.

„Един за друг“ ще търси любовта с нови изненади и повече предизвикателства

Любопитно Преди 33 минути

Актьорът Краси Радков и нежната му половинка Станислава Ганчева стават част от четвъртия сезон на най-романтичното предаване по NOVA

Гибралтар

Гибралтар и Испания влязоха в спор относно "нарушение на суверенитета"

Свят Преди 3 часа

Мадрид и Лондон от години водят дипломатически преговори за бъдещето на Гибралтар

Блинкън

Блинкън разкритикува Китай заради инцидента с балона

Свят Преди 3 часа

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие

.

COVID-19: Новите случаи за последното денонощие

Теми в развитие Преди 3 часа

Починал е един пациент с потвърдена коронавирусна инфекция

ЦИК определи сроковете преди изборите на 2 април

ЦИК определи сроковете преди изборите на 2 април

България Преди 12 часа

До пет следобед на 15 февруари е срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Песков

Песков коментира обявената от САЩ нова военна помощ за Украйна

Свят Преди 12 часа

Важно е да не забравяме какво каза Владимир Путин във Волгоград вчера, каза многозначително Песков

<p>ЕС одобри&nbsp;таван на цената на преработения руски петрол</p>

ЕС одобри налагането на таван на цената на преработения руски петрол

Свят Преди 13 часа

Уточнява се, че окончателното решение по този въпрос се очаква от Европейския съвет следващата седмица

Хаймарс HIMARS

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна, включващ ракети с по-голям обсег

Свят Преди 14 часа

Патрик Райдър съобщи, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB)

<p>Борисов:&nbsp;Ако им стигат с БСП - те пак ще направят коалиция с тях</p>

Борисов: Няма да се коалираме с БСП, а Петков, Василев и Иванов да заявят същото

България Преди 15 часа

"И ще видите колко са лицемерни, защото, ако им стигат с БСП - те пак ще направят коалиция с тях", заяви Борисов

<p>Пендаровски и кабинетът му не са получили заплатите си за януари</p>

Президентът на РС Македония и неговият кабинет не са получили заплатите си за януари

Свят Преди 16 часа

Това потвърдиха от кабинета на Пендаровски в отговор на журналистически въпроси

<p>След гонка с полицията: Хванаха мъж с бойно оръжие</p>

След гонка с полицията: Задържаха мъж, в колата му намериха бойно оръжие

България Преди 16 часа

При претърсването в колата му е намерен незаконно притежаван автоматичен пистолет с шест патрона в пълнителя. Намерени били също две саби, два ножа, бокс и метална полицейска палка

Найден Тодоров и Велислав Минеков

Найден Тодоров: Културата е спасявана от господин Минеков, за което му благодаря

България Преди 16 часа

Това каза новият министър на културата Найден Тодоров при приемането на поста от своя предшественик

Снимката е илюстративна

Снимки на изнемощял затворник предизвикаха възмущение в Иран (ВИЖТЕ ГИ)

Свят Преди 16 часа

Фархад Мейсами, който е в затвора от 2018 г. започна гладната си стачка на 7 октомври като протест срещу убийствата на демонстранти от правителството

<p>МВР с последна информация за издирването на Емил Боев</p>

МВР, институции и доброволци продължават издирването на Емил Боев, изчезнал в Перник

България Преди 16 часа

От полицията в областния град отново отправят апел към гражданите и доброволците, при необходимост от проверка на частна собственост, да търсят съдействие от органите на МВР

Костадинов

Костадинов: Целта на "Възраждане" на изборите е да бъде първа политическа сила

България Преди 17 часа

В крайна сметка обаче политиците предполагат, а народът разполага, обобщи той