2

Л ипсата на желание за секс от страна на мъжа е доста сериозен проблем в последно време. Докато партньорката му може да се чувства пренебрегната, липсата на сексуално желание у мъжа може да се дължи на химически дисбаланс в мозъка му, който остава незабелязан. 

Затова CNN правят проучване по темата и споделят с нас резултатите от него. Докато се забавлявал със съквартирантите си от колежа, Питър (не е истинското му име) осъзнал, че се чувства различно по отношение на секса от другите хетеросексуални мъже.

Според експертите все по-често срещаните стресови фактори като жонглирането между работата и семейството и икономическият спад се отразяват на съня ни.

Липсата на сън може да съсипе сексуалния ви живот

"Никога не съм бил човек, който се интересува от порнография, но се смеех заедно с шегите на приятелите ми", казва Питър, който сега е на 44 години и е британец. "Разбира се, никога не съм споменавал, че смятам така".

Когато развил "сериозни отношения" с жените, Питър открил, че няма сексуалния нагон, който имали много от неговите партньори.

"Оправдавах се с това, че съм уморен, че се чувствам стресиран и други подобни неща", казва той. "Това не беше проблем с привличането на партньора ми. Просто не ми идваше наум да инициирам секс."

[gallery]13833[/gallery]

През 2021 г. Питър вижда обява за набиране на доброволци мъже за ново проучване на хипоактивното разстройство на сексуалното желание, или HSDD. Изследователите планирали да инжектират на участниците в проучването киспептин - естествен сексуален хормон - за да видят дали той увеличава сексуалното им желание. Киспептинът играе ключова роля за възпроизводството; без адекватни нива на хормона децата не преминават през пубертета, например.

В дългосрочна, сериозна връзка с жена, за която казва, че има по-висок сексуален апетит, Питър се записва, заинтригуван от мисълта, че биологичният дисбаланс може да помогне да се обясни поведението му.

През седмицата след последния сеанс, казва Питър, се случило нещо невероятно.

"Изведнъж поисках да започна интимна близост. Мога само да предположа, че това беше предизвикано не от това, че умът ми си спомняше нещо, а от това, че тялото ми искаше нещо", казва той. "Започнах да правя повече секс и това подобри нещата с партньора ми неимоверно."

Експертите смятат, че HSDD засяга поне 10% от жените и до 8% от мъжете, въпреки че тези цифри може да са ниски, казва Стенли Алтхоф, почетен професор по психология в Медицинския факултет на университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо, и изпълнителен директор на Центъра за брачно и сексуално здраве в Южна Флорида.

"По начало мъжете се срамуват да отидат на лекар, а се предполага, че си мачо", казва Алтхоф, който не е участвал в изследването на киспептина.

"Така че за мъжете е трудно да кажат: "Хей, имам проблем със сексуалното си желание". Ето защо по-голямата част от пациентите от мъжки пол, които виждам с HSDD, са изпратени от своите партньорки".

За да бъде диагностицирано разстройството, човек не трябва да има други проблеми, които биха могли да предизвикат промяна в либидото, като например еректилна дисфункция или преждевременна еякулация.

[gallery]13596[/gallery]

"Загубата на интерес поради проблеми с изпълнението е често срещана, но HSDD е нещо отделно", казва Алтхоф. "Това е отсъствие на еротични мисли и липса на желание за секс, които трябва да са налице в продължение на шест месеца. Освен това не може да се обясни по-добре с друго разстройство или други стресови фактори: Не може да се дължи на депресия. Не може да се дължи на лоша връзка. Не може да се дължи на приема на антидепресант."

Още един ключов момент: Мъжът или жената трябва да имат клинично значим дистрес, за да имат HSDD, казва клиничният психолог д-р Шерил Кингсбърг, професор по репродуктивна биология и психиатрия в Case Western Reserve University, която също не е участвала в изследването на киспептина.

"Някои хора не се притесняват от липсата на интерес към секса, така че не бихме ги лекували от HSDD", казва Кингсбърг, която е и началник на отдела по поведенческа медицина в женската болница "Макдоналд" и медицинския център на университетските болници в Кливланд.

"Жените, които идват в кабинета ми, са дълбоко разстроени", казва тя. "Те ми казват: "Преди имах желание, но то изчезна. Бих могла да бъда на необитаем остров без натиск, но просто нямам апетит. Искам да си го върна. Тези жени имат HSDD."

"Сюрреалистично" преживяване

Д-р Валджит Дхило, професор по ендокринология и метаболизъм в Имперския колеж в Лондон, от години изучава връзката между ниското сексуално желание и хормона киспептин, първо при животни, а след това и при хора.

Предишни проучвания на Дхило върху здрави мъже без проблеми с либидото показват, че даването на киспептин им повишава нивата на тестостерона и лутеинизиращия хормон, който е важен за функцията на гонадите.

В най-новото му проучване, публикувано в списание JAMA Network Open през февруари, са участвали 32 мъже с потвърдена HSDD. Питър е един от тях.

"Толкова много хора си казват: "Това съм само аз. Аз имам проблем. Но всъщност HSDD може да е начинът, по който е устроен мозъкът ви", казва Дило, който е декан в Академията на Националния институт за изследвания в областта на здравеопазването и грижите в Обединеното кралство в Нюкасъл на Тайн.

"Биологията ни казва, че има повишено активиране на инхибиторните зони в мозъка - същите зони, които ни казват, че не е нормално да се разхождаме голи на обществени места - и тези зони изключват сексуалното желание. Как можем да се справим с това? Даваме хормон, който по естествен начин би ви дал повишено сексуално желание, като по същество превземаме нормалната система."

Мъжете, участващи в новото проучване, посещават лабораторията на Дило два пъти. Всеки път те били оборудвани с устройство за обективно измерване на възбудата, поставяли им инжекция и ги помолили да гледат порнография, докато мозъците им били сканирани чрез функционален магнитен резонанс (фМРТ).

Нито изследваните лица, нито изследователите са знаели дали инжекцията за този ден е била киспептин или плацебо.

"Беше изключително сюрреалистично да лежиш там с нещо, наподобяващо примка на палач около ханша, и да гледаш смесица от порнографски снимки и видеоклипове от 70-те години на миналия век до наши дни", казва Питър. "Получавахте около пет или шест секунди от един вид изображение или видео, оценявахте възбудата си за изследователите и след това преминавахте към следващото."

[gallery]13489[/gallery]

Сканирането на мозъка показа значителен двоен ефект след инжектирането на киспептин, каза Дило. Активността в областите на мозъка, които потискат поведението, се забавя, докато областите на мозъка, свързани със сексуалния интерес, се осветяват.

"Като група мъжете имаха 56% по-висока сексуална реакция на сексуални образи след киспептина в сравнение с плацебото", каза Дило. "И не открихме никакви странични ефекти при много, много малката доза, която използваме."

Питър забелязал разлика веднага след приключване на процедурите. Всъщност сексуалният му живот е бил толкова силен, че не след дълго партньорката му е забременяла с първото им дете.

Както е публикувано, проучването не е проследило мъжете дългосрочно, за да се види дали ефектът на киспептина е траен. За Питър обаче въздействието му е променило живота му.

"Установих, че има траен ефект за мен", казва той. "Открих, че имам много по-добър сексуален апетит дори сега, няколко години след лечението."

Дори появата на момченце не е възпряла новия му интерес към секса.

"Клишето гласи, че когато имаш деца, сексуалният ти живот малко се влошава", казва той пред CNN. "Но при нас случаят не е такъв. Всъщност сме бременни с второто си дете, което ще се роди през юли."

Макар че Питър има положителен дългосрочен резултат, твърде рано е да се каже, че инжекциите с киспептин са причината, казва Алтхоф.

"Когато чуете драматични резултати като тези на Питър, бих бил предпазлив да кажа, че това е типичният резултат. Макар да е чудесно, че това се е случило при него, тези изследвания с fMRI са трудни за тълкуване и не са окончателни", каза той.

"Сексуалното желание е много сложно - аз казвам, че то е комбинация от мозъчна функция, хормони и любов, вино и рози", добави Алтхоф. "Това изследване е обещаващо, но се нуждае от повторение в по-големи групи".

И дори ако бъдещи изследвания потвърдят ползите от киспептина, медицинското лечение не е заместител на здравословната комуникация за секса между партньорите и с доставчиците на здравни услуги, казва Дило.

"Това са табута на обществото, но всъщност колкото повече говорим за реални (сексуални) проблеми, които засягат реални хора, толкова повече откриваме, че това всъщност е доста често срещано явление", каза той. "Ако не сте притеснени от ниското либидо, това изобщо не е проблем, но ако сте притеснени от него, това може да доведе до разпад на брака, нещастие и понижено качество на живот."

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 9 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 9 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 13 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 14 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение