43

П реди броени дни принцесата на Норвегия Марта Луиз обяви годежа с американския си приятел Дурек Верет.  В този факт няма нищо необичайно. Освен някои подробности -  Дурек е тъмнокож, самоопределил се за шаман, с професия „духовен наставник“ на холивудски звезди, сред които Нина Добрев, Гуинет Полтроу, Антонио Бандерас. 

Няколко дни по-късно Марта и Дурек сякаш счетоха за недостатъчни спецификите на избраника и решиха да превърнат любовта си в сензация.

Обявиха във видео пред своите последователи в Instagram, че заради връзката си са получавали смъртни заплахи. А Дурек добави и един щрих от личността си, чрез който изпрати революционно послание към монархическите традиции на Европа. Верет призна своята хомосексуалност.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Списание „Хелоу“ цитира част от откровенията на Дурек: "Първо, мисля, че много хора имат проблем с нашите отношения и дори ни изпращат смъртни заплахи. Те не искат да виждат черен мъж в кралското семейство, защото никога не е имало такъв в историята на европейското кралско семейство… Второ, Марта е жена. Различно е, когато мъж избере цветнокожа булка. Но принцеса да избере цветнокож мъж, това никога не е правено в историята, така че е наистина трудно за хората да се справят с това. Могат да гледат такава история по телевизията, но иначе се разстройват и ядосват, и казват наистина лоши неща…Не разбираме, че нашият свят не може да остане същият, ние трябва да се развиваме".

В същото видео обръщение Дурек признава и своята хомосексуалност. „Как се чувства Марта относно моята хомосексуалност? Аз съм това, което съм. Тя обича всички мои проявления".

Със сигурност ексцентричната принцеса, която наред с изпълнението на представителните си функции, е автор и на книги, в които твърди, че има контакти с ангели, приветства и различността на избраника си. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Но как тази тъй екстравагантна двойка би живяла в свят, който тя настоява едновременно да не бъде твърде суров към собствените ѝ порядки, но в същото време да са равноправни членове на кралския двор, а от своя страна винаги ще има различни морални изисквания?

Вероятно социолози, философи, историци и кралски хроникьори ще преосмислят приказките за принцеси. Те вече носят послания за друг свят. Разказвачите ще започват историята с: „Принцесите не са това, което бяха…Кралските порти са отворени, нека влезе духа на свободата“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Европейските монархии отдавна не следват хилядолетния си протокол и също толкова отдавна представителните им функции са превърнали принцесите в еманципирани жени, които слагат короната, тогава когато те решат, по-скоро за разкош, и следват мъжа, когото те изберат. 

Чувствата пред дълга

Да вървиш срещу традицията винаги е опасно, а цената често  е непосилна.  Ако отново вземем за отправна точка норвежкия кралски двор, то там повелите винаги са съществували, за да бъдат нарушавани. 

Крал Харалд Пети се жени за Соня Харалдсен, която не е от благороден произход. Престолонаследникът принц Хокон избира за своя жена сервитьорка с тъмно минало. Бившият партньор на принцеса Мете-Марит, от когото тя има син, е съден за насилие и притежание на наркотици. Въпреки всички тези скандални разкрития Мете и Хакон се радват на повече от 20 години щастлив брак. 

Марта Луиз обаче е още по-нестандартна особа. Като дете често бягала от дома, скитала в гората, разговаряла с птиците и дърветата…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Евентуалният ѝ брак с шамана Верет няма да е първият, който предизвиква смут у поданиците. През 2002 г. тя се омъжва за сценариста и писател Ари Бен, с когото се разделя през 2016 г.  

Принцесата става прочута писателка и се радва на завиден успех в новото поприще на езотеричната литература. 

Скандинавски приказки

Принцесата на Швеция е по-практична личност. Най-малката дъщеря на крал Карл XVI Густав - Маделин, няма как да разчита на трона – преди нея има трима наследници.  

През 2013 г. тя се омъжва за американския банкер Кристофър Пол О'Нийл. От 2018 г. принцесата, бизнесменът и трите им деца живеят във Флорида. 

През 2013 г. принцеса Маделин се омъжва за американския банкер Кристофър Пол О"Нийл
През 2013 г. принцеса Маделин се омъжва за американския банкер Кристофър Пол О"Нийл Източник: Getty Images

През 2019 г., за да намали разходите на данъкоплатците за издръжката на монархията, Карл XVI Густав изключва пет от внуците си от кралския двор – трите деца на Маделин и двамата сина на Карл Филип.

За разлика от сестра си, принцеса Виктория, най-голямата дъщеря и престолонаследница, може да си позволи да следва чувствата си. Няма какво да губи. Освен безупречната си репутация. Тя така и не бива накърнена, дори след като се омъжва за личния си фитнес треньор. 

Виктория е родена със статут на принцеса, но след конституционната реформа от 1979 г., която променя реда на наследяване на трона в съответствие с принципа на абсолютно първородство, момичето изпреварва по-малкия си брат, принц Карл Филип за кралския трон. 

За разлика от по-малката си сестра, Виктория никога не се е радвала на голяма популярност.  Като дете бъдещата кралица дори страда от дислексия. Когато среща фитнес инструктора Даниел Уестлинг, Виктория се влюбва толкова силно, че е готова да се откаже от трона. Крал Карл XVI Густав и съпругата му Силвия категорично се противопоставят на решението на дъщеря им да се омъжи за Даниел. 

На 19 юни 2010 г. Даниел Уестлинг и престолонаследницата Виктория официално стават съпруг и съпруга
На 19 юни 2010 г. Даниел Уестлинг и престолонаследницата Виктория официално стават съпруг и съпруга Източник: Getty Images

Виктория се оказва решителна млада дама, която заявява, че не иска трона, а мъжът, когото обича. В крайна сметка шведският крал и съпругата му дават съгласието си за неравностойния брак, а принцеса Виктория запазва титлата си и правото на трона.

На 19 юни 2010 г., в деня на 34-тата годишнина от брака на Карл Густав и кралица Силвия, Даниел Уестлинг и престолонаследницата Виктория официално стават съпруг и съпруга.  След брака Даниел получава титлата принц, херцог на Вестерготланд. 

През февруари плъзна мълва, че принцесата и херцогът се развеждат, но от кралския двор опровергаха слуха. 

Опърничавата и първият нечистокръвен

През XX век се разиграва история, която освен самите британци, вероятно малцина помнят, заради иконичния статут на кралица Елизабет Втора. Сестра ѝ Маргарет, освен че можеше да засенчи кралицата с красотата си, правеше това и със скандалните истории, в чието забъркване бе истинска кралица. 

Като тази със 16 години по-възрастния от нея капитан от военновъздушните сили на Великобритания Питър Таунсенд. С две деца и разведен. Двамата изживяват бурна любовна история, но се разделят, заради броженията в обществото и реалната заплаха Маргарет да загуби привилегиите си. Принцесата трудно прощава на майка си и сестра си, но приема условията.

Маргарет обаче създава алтернативен кралски двор от приятелите си, където няма място за официални рокли и фракове. Почти всяка нощ напуска двореца Кенсингтън, за да се забавлява в барове, проблясва в папарашки снимки.

Определяна е за една от най-красивите жени, не само във Великобритания.

Нейното име носят парфюми, коктейли, цветя. Получава куп предложения за брак, някои медии посочват числото 20. Но на 30 години, тя все още не е омъжена. Никой от почитателите ѝ не отговаря на статута съпруг на „сестрата на кралицата". Принцесата не дръзва да оспорва това решение на коронованите си роднини, но след като се среща със светския фотограф Антъни Армстронг-Джоунс през 1958 г. Маргарет взима решение. Двамата се женят през 1960 г. Той получава титлата лорд Сноудън и се превръща в първия „нечистокръвен“, който се жени за момиче с кралско потекло за последните 400 години. 

Принцеса Маргарет и Антъни Армстронг-Джоунс се женят през 1960 г.
Принцеса Маргарет и Антъни Армстронг-Джоунс се женят през 1960 г. Източник: Getty Images

Следват безкрайни скандали и драматични обрати. 

През 1978 г. семейство Сноудън се развежда - това е първият развод в английското кралско семейство от 400 години от времето на Хенри Осми. Маргарет умира през 2002 г. Три години по-рано, през 2017 г. този свят напуска и лорд Сноудън - мъжът, който ще остане в историята като онзи, който една принцеса избира да направи кралска особа, а той остава обикновен. Един от кралските наблюдатели от онези години казва, „защото принцесите трябва да се женят за принцове, а не за фотографи“.

Когато Хари срещна Меган

Но ако можем да си представим кралска двойка, която е нарушила всички възможни табута, то това са главните герои на съвременните хроники, херцозите на Съсекс Хари и Меган. 

Когато Хари и Меган за първи път започват да се срещат през 2016 г., срещу принца са приложени абсолютно всички стари закони срещу неравноправните бракове. Но той остава непоколебим. 

Принц Хари и Меган Маркъл
Принц Хари и Меган Маркъл Източник: Getty Images

През последния половин век съюзът на аристократи и простосмъртни не само престава да бъде нещо изключително, но той се превръща в норма. 

От наследниците на съществуващите монархии само един, престолонаследникът принц Алоис от Лихтенщайн, сключва брак с жена с приблизително равно положение - графиня София от Бавария.

Кралските любовни истории чупят един публичен печат след друг. А колкото повече „нередности“ има в този или онзи съюз (по стандартите на двореца, разбира се), толкова по-привлекателна изглежда двойката на целия свят.

Докато съвременните кризи на легитимността подкопават самата основа за управление, браковете между членове на кралските фамилии с хора, в чиито вени не тече синя кръв, само засилват връзката между суверените и техните поданици. 

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джони Деп

Джони Деп ще режисира филм за италианския художник Модиляни

Любопитно Преди 4 минути

Джони Деп може да се свърже с няколко аспекта от живота на Модиляни

5) Норвегия

Норвегия гони 30 кралски гвардейци за употреба на наркотици

Свят Преди 1 час

Не са уточнява какъв вид наркотици са употребили

Малкото цветно бижу, наречено остров Бурано, е всъщност квартал на Венеция, разположен на четири по-малки островчета във Венецианската лагуна

Издирват мъже, сърфирали по Канале Гранде във Венеция

Свят Преди 1 час

Младите мъже са забелязани да избягват гондоли и водни автобуси, докато се движат по главното морско трасе на Венеция

.

Изтече срокът за регистрация на партиите в ЦИК

България Преди 2 часа

До рано тази сутрин за участие в изборите за народни представители бяха подали документи за регистрация 20 партии и 6 коалиции

министерски съвет

МС отпусна 1,5 млн. лева за подсигуряване на границата с Турция

България Преди 2 часа

С Постановлението се одобряват допълнителни разходи, в размер до 1,5 млн. лв.

.

Ройтерс: Западът се справя все по-трудно с изолирането на Русия

Свят Преди 3 часа

Според дипломати, през юни Европейският съюз е обмислял план за назначаване на експерт на ООН, който да разследва нарушенията на правата на човека в Русия

Нед Прайс

САЩ предупредиха Турция заради сътрудничество с Русия

Свят Преди 3 часа

"Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи, но не ни е известно да има някакво ново развитие по този въпрос", каза Нед Прайс

.

Предадоха на съд турски шофьор, ритал полицай при проверка

България Преди 3 часа

В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизi

д

Голям пожар на железопътна арка в Лондон доведе до спиране на влакове

Свят Преди 4 часа

Кадри, публикувани от службата в Twitter, показаха големи кълба дим да се издигат от мястото на пожара в центъра на Лондон

Володимир Зеленски

Зеленски: Стойте далеч от руските военни обекти

Свят Преди 4 часа

Крим беше подложен на редица взривове в различни военни съоръжения на Руската федерация през последната седмица

.

5-годишно дете падна от третия етаж във Варна

България Преди 4 часа

То е с фрактура на ръката, няма опасност за живота му

Курортен комплекс "Слънчев бряг"

НАП затвори дискотека в "Слънчев бряг"

България Преди 4 часа

Документът, който получили данъчните при заплащане на покупката, бил бележка от нефискален принтер

Китай вкарва недоволните в психиатрични болници

Китай вкарва недоволните в психиатрични болници

Свят Преди 5 часа

Сред задържаните е младо момиче, което се е снимало в Туитър

Гори Младежкият хълм в Пловдив

Гори Младежкият хълм в Пловдив

България Преди 5 часа

Подстъпът за автомобили до хълма е само един, което затруднява придвижването

<p>Трифонов: Отцепници от ИТН щели да бъдат в листите на ПП</p>

Трифонов: Отцепници от ИТН щели да бъдат в листите на „Продължаваме Промяната“

България Преди 5 часа

Петков и Василев са толкова почтени, че ако бяха нови и самопровъзгласили се за почтени политици в Римската република, щяха да сложат за водач на листите си Брут, коментира той