0

О пределено познаваме много истории за призраци, но чували ли сте за обитавания от духове остров Повелия? Повелия е малък остров, разположен между Венеция и Лидо във Венецианската лагуна, Италия, и е една от най-мрачните тайни на страната. Островът има мрачна и трагична история, тъй като през XVIII и XIX в. е използван като карантинна станция за жертви на чума, а по-късно като жестоко убежище за психично болни. 

Земеделският рай, превърнат в чумав остров

Най-ранното известно споменаване на остров Повелия е от 421 г. след Христа. В ранните години на съществуването си островът е използван предимно като римски военен пост. През следващите векове островът се използва за земеделие и риболов, като на него живее и малка общност от рибари и фермери. Като цяло островът останал сравнително спокоен и предлагал много ресурси на онези, които живеели там. Така е до избухването на бубонната чума през XVIII век. 

Чумата, известна още като Черната смърт, е силно заразно и смъртоносно заболяване, което се разпространява бързо в Европа, Азия и Африка. От страх, че болестта ще продължи да заразява Италия, остров Повелия е превърнат в карантинен пункт за корабите, пристигащи във Венеция, за да се предотврати по-нататъшното ѝ разпространение. Поради изолацията му от континента се смята, че това е най-доброто място за изолиране на болестта от останалата част на Европа. Лицата, за които имало съмнение, че са болни, били принудително изпращани на острова, за да получат лечение и да изчакат карантината. 

.
Източник: Getty images/ iStock

За съжаление този план не е ефективен. Болните от чума на Повелия били настанени в големи общински сгради, наречени лазарети, където често били разделяни по пол и тежест на симптомите. На много места многобройните сгради на острова са били пренаселени, нехигиенични и с лоша вентилация, което е улеснило разпространението на болестта в тези нечовешки условия. Те също така са били лекувани неефективно, често с примитивни билкови средства или с кръвопускане, което е довело до допълнителни инфекции. 

Поради естеството на болестта много от болните, изпратени на острова, никога не се завръщат. Работниците е трябвало да погребват телата на починалите на острова, като се смята, че през XVIII и XIX в. на острова са починали и са били погребани над 160 000 души. В някои документи дори се посочва, че поради високата смъртност работниците не са имали достатъчно място за погребване на мъртвите, което е довело до алтернативни методи за обезвреждане на телата, включително изгаряне и оставяне на купчини, за да се разпаднат.

От чумна карантина до нечовешко убежище

След като е използвана за карантина на болните от чума, Повелия продължава да се използва като място за лечение на болни. През XX в. островът е превърнат в място за лечение на психично болни, а не на страдащи от чума. Както и в случая с болните от чума обаче, Повелия отново се превръща в място, където нуждаещите се от помощ са сериозно пренебрегвани.

В качеството си на лечебно заведение островът става известен с нечовешкото си отношение към пациентите, като има безброй съобщения за сериозни злоупотреби, небрежност и варварски медицински процедури, извършвани върху пациентите. В докладите се посочва, че пациентите са били бити, ограничавани и оставяни в изолация за дълги периоди от време. 

Записаните примери за нехуманно отношение към пациентите включват електроконвулсивна терапия (тя включва изпращане на електрически ток през мозъка, което предизвиква краткотраен прилив на електрическа активност, известен също като припадък, за облекчаване на симптомите на някои психични проблеми), лоботомия и други експериментални медицински процедури. В резултат на това лечение много пациенти умират от жестока и мъчителна смърт, за да бъдат погребани в същата пръст като хиляди жертви на чума само век по-рано. 

Истории за духове на остров Повелия: Факт или измислица?

Заради мрачната и трагична история на остров Повелия той често е смятан за обитаван от духове. Като място, което представлява толкова много смърт и страдание, много хора вярват, че духовете на жертвите на чумата и пациентите, които са починали в такива жестоки условия, все още витаят на острова.

Има многобройни съобщения за видения на призраци и зловещи шумове на острова, включително писъци, стонове и смях, идващи от изоставените сгради. Някои посетители съобщават, че при посещение на острова изпитват страх или безпокойство, а някои дори твърдят, че са били физически нападнати или тласкани от невидими сили.

Освен това изолацията и изоставянето на острова в продължение на много години са допринесли за репутацията му на място, обитавано от духове. Островът е забранен за посещение и се руши от десетилетия, което допринася за зловещата и тревожна атмосфера.

Струва си да се отбележи, че много от историите за духове, свързани с Повелия, се основават на слухове и легенди и няма научни доказателства в подкрепа на твърденията за тези свръхестествени преживявания. Въпреки това тези, които са имали такива преживявания, са убедени, че зад тези слухове се крие истина.

По-светло бъдеще за остров Повелия?

Тъмната и покъртителна история на остров Повелия със сигурност не е за хора със слаби сърца. След затварянето на приюта островът е изоставен и до голяма степен недокоснат. Дори и днес Повелия е частна собственост и е напълно забранен за посещение, тъй като се счита за опасност за безопасността, въпреки че някои са го посещавали нелегално, за да разкрият истините зад историите за призраци. През последните години се планира островът да се превърне в туристическа дестинация, но тези планове срещат съпротивата на природозащитниците и местните жители.

Въпреки че миналото му е изпълнено с толкова много жестокост, някои се надяват на по-светло бъдеще за този остров. С малко късмет може би ще бъдат направени някои подобрения, за да стане островът отново подходящ за посещения. Това ще е възможно, ако духовете го позволят.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 16 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 20 минути

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 52 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 59 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 4 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 4 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 4 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи