10

Л юбовта ни към алкохола в днешно време се оказва, че датира отпреди десет милиона години, когато маймуните развили вкус към ферментирали плодове, твърдят учени, цитирани от „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Способността да се „пие“ се е вкоренила в човешкия геном, след като се оказала невероятно изгодна за предците ни.

Това е така, защото за тях било по-лесно да участват в ежедневните ритуали на свързване с другите, предполага „хипотезата за пияната маймуна“.

КАКВО СТАВА С ТЯЛОТО НИ, АКО СПРЕМ АЛКОХОЛА (СНИМКИ)

Учените вече са определили времето, когато тази уникална генетична мутация се е развила, позволявайки на някои маймуни да преработват етанола – някога отровна субстанция за тях. Опиянението помагало на маймуните да се освободят от задръжките си и се научили да се доверяват един на друг, което е ключово еволюционно предимство.

Калифорнийският биолог Робърт Дъдли първи говори за

„Хипотезата за пиянска маймуна“.

Той казва, че общият предшественик на маймуните и на хората има генетична мутация. „Консумацията на алкохол е почти универсална характеристика на човешките общества и това ме накара да помисля за генетична предразположеност към пиенето и еволюционна база“, обяснява д-р Дъдли.

През човешката история консумацията на алкохол може да е помогнала на хората да станат по-креативни, подпомагайки развитието на езика, изкуството и религията. Всъщност някои археолози споделят идеята, че причината, поради която хората са започнали да отглеждат зърнени култури като пшеница и ечемик, не е за да направят хляб, а за да направят овесена каша, която може да ферментира.

Експертите смятат, че нашите роднини от примати могат да създадат среда за изграждане на доверие и близки социални контакти благодарение на потреблението на ранни форми на алкохол. В наши дни при хората е същото – алкохолът прави общуването по между ни по-непринудено.

Алкохолът, който не трябва да си поръчвате на първа среща

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@