1

Т они Ромео и брат му Лойд решават да открият самолета и да разрешат мистерията с изчезването на Еърхарт през септември, но след 100 дни в морето без резултат, почти се отказват. 

Тогава член от техния екип, Крейг Уолъс, успява да възстанови файл с данни от изображения, направени от сондата им два месеца по-рано, които те са отписали като повредени и почти изтрити, съобщи LA Times .

Докато гледали записа от ден 32 от тяхното търсене, Уолъс спрял видеото върху странно петно. 

Тогава Ромео осъзнал, че това може би е първият път, когато самолетът на Еърхарт е бил виждан от повече от 80 години.  

„Тогава разбрахме, че имаме нещо там – район, който е много пясъчен и равен, това веднага изпъкна като нещо, което много вероятно е самолет“, казва Тони.  

Те се впускат в действие, спирайки комуникациите на кораба, за да се уверят, че никой не може да издаде местоположението на самолета.

Сега те планират да работят със семейството на Еърхарт и да се върнат на мястото, когато могат, с екип от инженери, за да гарантират, че няма структурни повреди на самолета, когато се опитат да го изтеглят. 

Малко след откриването си те публикуваха сонарно изображение, изчистено от данни за местоположение, показващо призрачни очертания, наподобяващи самолета „Локхийд Електра“ на Еърхарт, която изчезва през 1937 г. 

В интервю за DailyMail братята описаха как така наречената теория за „Date Line“ за навигационни грешки е довела до находката и разкриха как ключовото сонарно изображение е почти изтрито, без да бъде видяно, след като данните изглеждат повредени.

„Бяхме супер развълнувани“, каза Тони, когато за първи път видя изображението. „Но знаехме, че трябва да се върнем с различно оборудване, за да го потвърдим, така че трябва да планираме друга експедиция.“

Тони е първият, който признава, че изображението може да показва останки от друг самолет или уникална скална формация и планира да организира друга експедиция тази или следващата година, за да получи визуално потвърждение.

„Трябва да поставим камера върху него. Когато видим номера NR16020 на крилото, тогава ще знаем със сигурност какво е това“, каза той.

Еърхарт и нейният навигатор Фред Нунан изчезват на 2 юли 1937 г. по време на опит за околосветски полет, докато летят между Лае, Папуа Нова Гвинея и остров Хауланд, отдалечен тихоокеански остров. 

Теорията предполага, че навигаторът на Еърхарт Нунан е забравил да върне навигационния си пътеводител назад един ден, от 3 юли до 2 юли, докато са прелитали през международната линия за дата.

Такава грешка би причинила отклонение на запад от около 60 мили, въз основа на методите за навигация, налични по това време.

„И двамата първоначално си помислихме, че Фред Нунан е твърде добър пилот, за да направи тази грешка, както много други хора. Но тъй като ние го гледахме като пилоти, наистина се изтощавате, когато летите“, каза Тони.

Еърхарт и Нунан летели непрекъснато около 20 часа, когато самолетът им изчезнал, при толкова шумни условия, че трябвало да комуникират чрез предаване на бележки.

При тези обстоятелства братята Ромео се съгласяват, че е възможно Нунан да е направил проста, но смъртоносна грешка.

„Разбира се, теорията за линията на времето беше една от онези, които издържаха на много проверки“, каза Лойд: „Обсъдихме го надълго и навлязохме в някои дреболии по въпроса.“

Deep Sea Vision стартира първата си 90-дневна мисия за търсене на самолета миналия август, струвайки около 2 милиона долара в допълнение към покупната цена от 9 милиона долара. 

Експедицията сканира около 5200 квадратни мили морско дъно с помощта на автономната сонда, която може да работи 36 часа, преди да трябва да изплува на повърхността за смяна на батерията.

Сканирането е направено в рамките на 100 мили от остров Хауланд, но Deep Sea Vision пази точното местоположение в тайна, за да попречи на ловците на съкровища. 

  • Други теории в мистерията на Еърхарт

През десетилетията изчезването на Еърхарт озадачава историци, учени и фенове. 

Различни теории, някои от които невероятни, предполагат, че Амелия е била американски шпионин, заловен от японската армия, или че тя тайно се е върнала в САЩ, за да живее под чуждо име. 

Експедиции са стартирани в търсене на нейния самолет през 1999, 2002, 2006, 2009 и 2017 г. и общо струват най-малко 13 милиона долара, коригирани с инфлацията, изчислява The Wall Street Journal. 

„Това е единственото нещо в моята кариера, което някога съм търсил и не съм го намерил“, каза Том Детуайлър, експерт по сонари, който участва в две от търсенията и е част от екипа, открил "Титаник" край бреговете на Нюфаундленд, Канада, 1985 г.

Еърхарт е официално обявена за мъртва през 1939 г. и правителството на САЩ заключава, че тя се е разбила в Тихия океан и нейният самолет е потънал. Но поради липсата на конкретни отговори, теориите на конспирацията продължават.

През 2009 г., без да дава доказателства, четвъртият братовчед на Еърхарт, Уоли Ърхарт, казва, че смята, че самолетът „се е разбил в Тихия океан, но вместо да загинат, двамата са били спасена от близкия японски риболовен траулер“.

Той добавя: „Нунан е обезглавен от японците и Амелия скоро почива от дизентерия и други заболявания.“

Авторът на книгата Amelia Earhart: Beyond the Grave пък твърди, че Еърхарт всъщност е била на мисия да снима японски военни кораби в Тихия океан, когато е била заловена. След това се е върнала в САЩ, където е живяла под името Ирен Крейгмил Болам. 

Но Болан отхвърля книгата като „зле документирана измама“. 

Тя завежда дело за 1,5 милиона долара и представи клетвена декларация, че книгата е невярна, преди да бъде изтеглена от рафтовете. 

Болан почива през юли 1982 г. на 77-годишна възраст, повече от 43 години след като Еърхарт е обявена за мъртва през януари 1939 г. 

Друга по-нова теория предполага, че Еърхарт се е разбила или е направила аварийно кацане на необитаемия тихоокеански остров Никомароро, сега остров Гарднър. Теоретиците предполагат, че тя е живяла като корабокрушенец до смъртта си някъде преди 1940 г. 

През 1940 г. на острова са намерени кости, заедно с останки от костенурки и птици, за които учените по-късно казват, че може да съответстват на жена с размерите на Еърхарт. 

Но костите никога не са били проверявани и има несъответствия в бележките, направени от лекаря, който ги е е анализирал.

Експерти наскоро откриха код на алуминиев панел, изхвърлен на Никумароро  през 1991 г., който може да е част от изчезналия самолет на Еърхарт.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 1 минута

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 32 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София