0

К олкото повече научаваме за света и Космоса, толкова повече ни се налага да се отказваме от представите за собствената си значимост. Открихме, че светът не е центърът на Вселената, около който се въртят всички обекти. След това открихме, че Земята се върти около Слънцето, и повярвахме, че вместо това тя е центърът на Вселената.

(Във видеото може да научите повече за: Според ново проучване първият живот в нашата слънчева система може да се е зародил на Марс)

Сега вече знаем, че и това не е така. Отказвайки се от идеите за собствената си значимост, сега използваме принципа на Коперник и неговия осъвременен астрономически близнак - космологичния принцип; ние на Земята не сме в центъра на Вселената, нито заемаме привилегирована част в нея.

Макар че областите в пространството могат да се различават - например Голямото нищо - гледана в достатъчно голям мащаб, Вселената е изотропна и хомогенна, или еднаква, където и да се намирате в нея.

Нарушаването на този принцип би било огромно. Не толкова голямо, колкото ако се нарушат законите на термодинамиката, но все пак е голямо.

"Принципът на Коперник е крайъгълен камък на по-голямата част от астрономията, приема се без съмнение и играе важна роля в много статистически тестове за жизнеспособността на космологичните модели", обяснява Алберт Стебинс от Фермилаб.

"То е и необходимо следствие от по-силното допускане на Космологичния принцип: а именно, че не само не живеем в специална част от Вселената, но и че няма специални части от Вселената - всичко е еднакво навсякъде (до статистическа вариация)", казва още Стебинс.

"Това е много удобен принцип, тъй като предполага, че тук и сега е същото като там и сега, а тук и тогава е същото като там и тогава. Не е необходимо да гледаме назад във времето на сегашното си място, за да видим как е изглеждала Вселената в миналото - можем просто да погледнем много далеч и предвид голямото време за пътуване на светлината, гледаме далечна част от Вселената в далечното минало. Като се има предвид Космологичният принцип, тяхното минало е същото като нашето минало", казва Алберт.

Но при изучаването на космическия микровълнов фон (КМВ) - остатъчното лъчение от около 400 000 години след началото на Вселената, което е слабо доловимо и прониква в цялата позната Вселена - няколко екипа са открили очевидни нарушения на този принцип. 

Ако принципът (и сегашното ни разбиране за физиката) са в сила, първата светлина, която е започнала пътуването си, когато горещата ранна Вселена се е охладила, би трябвало да има приблизително една и съща температура, с изключение на малки температурни колебания.

"Мисиите COBE и WMAP на НАСА измериха, че температурата на CMB е 2,726 Келвина (приблизително -270 градуса по Целзий) почти навсякъде на небето", обяснява Европейската космическа агенция. "Почти" е най-важният фактор тук, защото малките колебания в температурата, само с частица от градуса, представляват разлики в плътността на структурата, както в малки, така и в големи мащаби, които са били налице веднага след формирането на Вселената. Те могат да бъдат представени като семена за местата, където евентуално ще израснат галактиките", обяснява Стебинс.

Разделянето на CMB на сегменти позволява да се анализират разпределенията на температурите. Когато разделите CMB на по-малки сегменти (диполът е две полукълба, квадруполът е разделен на четвъртини и т.н.) и ги сравните, разпределението на температурата в тези региони би трябвало да изглежда напълно случайно. Горещите и студените области в квадрупола не би трябвало да съответстват на горещите и студените области в октупола. Но в този случай те съответстват.

Тъй като Вселената е такава, каквато е, още с появата си тя ни изпрати няколко криви топки. Към прословутото студено петно физиците откриха следа от аномални горещи и студени петна, простиращи се по оста, наречена в статия от 2005 г. "Ос на злото". Още по-неприятно е, че тази ос съвпада с нашата слънчева равнина (равнината, по която планетите от Слънчевата система обикалят около Слънцето), като температурите "над" Слънчевата система са малко по-студени от температурите "под".

Това е доста необичаен резултат и накара някои да потърсят друга възможна "предпочитана ос" в космологията, като предположиха, че Вселената все пак не е хомогенна. В една статия от 2016 г. се посочват спиралните галактики, които, наред с други открития, изглежда са по-склонни да бъдат "леворъки", отколкото десноръки.

"В различни наблюдения са докладвани няколко аномалии в посока: разпределението на поляризацията на квазарите, скоростния поток, ръката на спиралните галактики, анизотропията на космическото ускорение, анизотропната еволюция на константата на фината структура, включително аномалии в ниските мултиполюси на CMB, като асиметрията на четността на CMB", се казва в статията.

"Въпреки че нивото на достоверност за всяка отделна аномалия не е твърде високо, посоката на подреждане на всички тези аномалии е доста значителна, което силно подсказва общия произход на тези аномалии", пише още в статията.

Но колкото и странни да са резултатите, те не са били възпроизведени от всички, които са се опитали. Някои отдават необичайните резултати на статистически грешки, докато други предполагат, че фактът, че изглежда, че се подреждат в една линия със слънчевата равнина, може да се дължи на това, че микровълновото излъчване е доминирано от местния преден план. Ако статистическите грешки, грешките при събирането на данни и други местни причини бъдат отстранени и проблемът остане, може да се наложи нова физика. 

В науката понякога се случват грешки и особено необичайни резултати, които се коригират чрез по-нататъшно проучване. По-бързите от светлината неутрино се оказаха дефектен кабел, а озадачаващите радиоизбухвания се оказаха от микровълнови печки, така че нека все още не се вълнуваме прекалено. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Локализирани са новите огнища на пожара

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 3 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 3 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 5 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 5 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 14 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 15 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 15 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 16 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 17 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 17 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет