1

З емята е доста голяма и ни е отнело много време, за да я картографираме напълно. Днес е лесно да мислим, че сме открили всичко, което е трябвало да се намери. Много време обаче това не било вярно.

Моряците дълго време са плавали в моретата, за да изследват нови региони, и те непрекъснато правели открития. Но понякога правели и грешки. В резултат на навигационни грешки, погрешни наблюдения и дезинформация, са направени доста неточности.

Това води до феномена, известен като "фантомни острови". Те са картографирани и дълго време се смята, че са реални, но по-късно е доказано, че не съществуват. Тези фантомни острови са довели до много обърквания и много митове и легенди през вековете.

Източник: iStock/Getty Images

1. Туле: Земя на север от Великобритания

Туле за първи път е „открит“ около 325 г. пр.н.е. от гръцкия навигатор Питей. Той е бил изпратен да изследва Северна Европа, за да идентифицира произхода на цялата ѝ търговия. Питей отплава от родното си пристанище Пасалия (днешна Марсилия), когато се отправя към Атлантическия океан и заминава на север. Това, което той намира, е Великобритания, която той записва като Британия или Притания. Точно на север от Британия, той намира остров, който нарече Туле.

Оригиналните писания на Питей са изгубени, така че за съжаление всичко, което трябва да продължим, са коментарите на географи като Страбон. Някои географи вярвали на Питей, докато други били съмнителни. Страбон отписва Туле като изобретение, след като прочита описанието на Питей за това как северните морета са пълни с лед.

Разбира се, в крайна сметка е установено, че няма голям остров северно от Великобритания. Смята се, че Питей най-вероятно е измислил или се е озовал на един от Шотландските острови, Фарьорските острови, или дори е плавал до Исландия или Норвегия. Друга теория е, че островът може да е Ирландия. Така или иначе, няма такова нещо като Туле.

2. Каситеридите: Островите Тин

Първото писмено споменаване на Каситеридите (т.е. островите Тин) е направено от гръцкия писател Херодот около 430 г. пр.н.е. Той е чувал само слухове за островите, но не ги отхвърля като легенди. Той ги записва като мястото, от където древните гърци са получили калай.

Как така гърците не са знаели откъде идва калайът им? Е, търговията с калай е строго пазена тайна на моряците от Гадес (Кадис в съвременна Испания), които я контролират. Всички гърци знаели, че калайът им идва от запад, така че трябва да има богати на калай острови някъде на запад, които все още не са изследвали напълно.

Днес съвременните писатели са също толкова объркани. Няколко малки острова край бреговете на Великобритания близо до Корнуол и Иберийския полуостров са предложени, но нито един от тях не съответства напълно на древните описания.

Източник: iStock/Getty Images

3. Планината Пенглай: Мистичните планини на Азия

Не само древните европейци са се изгубили и са правили фалшиви открития. В Азия правели същото. Планината Пенглай е легендарна земя, която се появява в китайската митология, както и в японската (наречена Хорай).

Планината Пенглай е записана за първи път в Класиката на планините и моретата. Книгата е китайски класически текст, който обхваща географските и културните аспекти на Китай преди Кин и обхваща цял набор от китайска митология. Тя включва подробни описания на различни митологични места, както и описания на лекарства, животни и геоложки характеристики.

Някои от тези описания са невероятно обикновени, докато други са фантастични и странни. Тъй като тези митове са изобразени като факт в книгата, ранните китайски учени го наричат „жесток“ и смятат, че е точен. Това води до статута на планината Пенглай като фантомен остров.

В исторически план са положени усилия да се намери планината Пенглай. Цин Ши Хуанг, основателят на династията Цин, кара хората си да търсят острова по време на търсенето на еликсира на живота. Разбира се, че никога не го е намерил. Смята се, че китайските учени вероятно са объркали планината Пенглай с различни планини в Азия, като тези в Япония и Южнокорейския полуостров.

Източник: iStock/Getty Images

4. Остров Св. Брендън: Свещено откритие?

Историята на остров Св. Брендан датира от ранното Средновековие. Той е кръстена на Свети Брендан, ранен ирландски монашески светец, който твърди, че е бил на него през 512 г. сл.Хр., заедно с 14 от неговите монаси.

Брендън и неговите монаси съобщават, че празнували литургията там, оставайки само 15 дни. Корабите, които чакали завръщането им, от другата страна, се оплакали, че чакали една година светеца и неговите хора. Те се оплакали, че докато са чакали, островът е бил скрит от гъста мъгла през цялото време.

Предполага се, че островът се намира в северната част на Атлантическия океан на запад от Северна Африка. Други монаси се опитали да открият острова, но опитите им били неуспешни. Този мистичен остров, който се предполага, че е обвит в мъгла и е невъзможност да се достигне, се превръща в легенда.

Много по-късно португалците се интересуват от острова. През 15 век известният португалски изследовател Хенри Навигатор е убеден, че островът съществува. Той заповядал на морски капитан да посети острова, но мъжът така и не се върнал. През 15-ти и 16-ти век са правени многократни опити за откриването му. Много моряци твърдят, че са се приближили до него, но никога не са успели да слязат там.

До 19 век, наблюденията на тази мистериозна земя все още се правят, най-вече от религиозни изследователи като шотландския монах Зигбер де Гембю през 1719 г. и францискански монах през 1759 г. Тези наблюдения водят до още повече експедиции в района.

В крайна сметка наблюденията на острова стават все по-рядко срещани, докато не спират напълно. Той вече не се появява на никакви карти и е класифициран като фантомен остров.

5. Фрисланд: Доказателство, че не винаги можете да се доверите на картограф

Някои острови фантоми са такива благодарение на невинни недоразумения и объркване между мит и факт.  „Откриването“ на остров е чудесен начин да изградите име.

През 1558 г. венецианският Николо Зенон публикува карта и писма. Твърди се, че писмата са дошли от двама от предците му, Антонио и друг Николо, който според сведенията е плавал по Северния Атлантик в някакъв момент около 1400 г.

Легитимността на тези писма е поставена под въпрос, когато са публикувани за първи път, но това не пречи на много картографи да добавят Фрисланд към картите си. Някои картографи отиват една стъпка по-далеч и добавят заливи, планински вериги и дори градове към картите на Фрисланд.

6. Остров Калифорния: Доказателство, че картографите могат да бъдат упорити

Остров Калифорния е споменат за първи път в романа „Las Sergas de Esplandián“ през 1510 г. от Гарси Родригес де Монталво.

Между другото, всъщност от дясната страна на Индиите има остров, наречен Калифорния, много близо до страната на земния рай; и той е населен от черни жени, без нито един мъж сред тях.

Смята се, че Родригес описва мястото, където е изобретил объркани изследователи, когато през 1533 г. експедиция открива южната част на Калифорнийския полуостров Баха. Изследователите били нападнати от местните жители и избягали. Те се завръщат през 1535 г. и се опитват да създадат колония, но тя е краткотрайна. Ограничената информация за района, който са открили, води до това, че тя е наречена остров Калифорния.

Разбира се, в действителност полуостровът Баха Калифорния е част от континенталната част на Северна Америка, отделена от континента от Калифорнийския залив. Не е отнело много време на други изследователи, за да се справят с това. През следващите години други изследователите осъзнават всъщност, че „Островът на Калифорния“ вероятно е фантомен остров.

Въпреки нарастващите доказателства, че остров Калифорния не съществува, той за първи път се появява на карти през 1622 г., и остава на картите чак до 18-ти век.

Източник: iStock/Getty Images

7. HY-Brasil: Още един европейски остров Фантом

Бразил, или Hy-brasil, както е известно, е фантомен остров, за който хората смятат, че се намира в Атлантическия океан западно от Ирландия. Подобно на остров Св. Брендан, се казва, че е обвит в мъгла през по-голямата част от времето, което прави невъзможно да се достигне.

HY-Brasil за първи път започва да се появява на морските карти още през 1325 г. През следващите няколкостотин години са направени различни опити да се посети този мистериозен остров. Широко разпространено е, че островът е видим само един ден на всеки седем години. Експедициите започват през 1480 и 1481 г. Няколко години по-късно Джон Кабът, известен италиански навигатор и изследовател, твърди, че е посетил острова.

През 1674 г. друг навигатор, капитан Джон Нисбет, казва, че е видял острова, докато пътувал до Ирландия от Франция. Той твърди, че е видял големи черни зайци на острова, управлявани от магьосник, който живеел в каменен замък. Единственият проблем е, че това е литературно творение на ирландския автор Ричард Хед.

Търсенето на HY-Brasil до голяма степен е изоставено през 19 век. През 1862 г. плаж в Атлантическия океан, известен като Porcupine Bank, е открит на 120 мили западно от Ирландия. Оттогава се предполага, че това може да е Hy-Brasil.

Заключение

Много от фантомните острови идват от вълнуващ период от историята, когато трескаво се изследвали океаните на нашата планета и са търсили непознати досега земи. Днес този приключенски дух за съжаление става все по-голяма рядкост, тъй като сме картографирали голяма част от нашата планета. А и сателитите съсипаха приключението.

Но все още има земи в най-отдалечените части на света, където съвременните хора все още не са стъпвали. Човечеството винаги е имало приключенското в себе си и няма причина да мислим, че това ще се промени.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата