4

Р азрушението, причинявано на природата от хората, е видимо. Унищожаване на хабитати, свръхексплоатация на ресурсите, изменението на климата и преместването на инвазивни видове водят до това, което следващите поколения вероятно ще нарекат „шестото масово измиране“ на видове в историята на Земята.

Ще можем ли да спрем процеса и да възстановим щетите? Отговорът може би се крие в един от най-големите и най-замърсени мегаполиси в света.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА, НЕВЕРОЯТНАТА РАЗЛИКА, КОГАТО ХОРАТА РЕШАТ ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА

През юни властите в Мумбай наложиха безпрецедентни забрани върху използването на пластмаси. Забранени са производството, продажбата и употребата на пластмасови торбички, чинии, прибори за хранене, сламки и малки бутилки, както и множество видове опаковки.

Предвидените санкции при нарушения достигат до 350 долара, което е сериозна сума за Индия и до 3 години затвор. Властите дадоха гратисен период на големите компании както „Пепси“ и „Кока-Кола“ да намерят алтернативни опаковки за продуктите си.

Драконовските мерки бяха придружени и с безпрецедентна кампания за почистване на града с население от 18,5 милиона души.

Резултатът е невероятен. Застрашените от изчезване гигантски морски костенурки се завърнаха на плажа на Мумбай, за да гнездят.

Почистването продължава вече регулярно, като в него всяка седмица участват близо 30 000 ученици и хиляди доброволци.

В залива на Сан Франциско прилагат малко по-различен подход. Там опънаха дълга над 600 метра плаваща конструкция, която да задържа огромното количество пластмасови отпадъци на близкия магаполис – вижте във видеото.

Неочакван ръст на много вреден за озоновия слой газ

Какъв е бъдещият климат на България

Планетата е заплашена от нова екокатастрофа

Човекът е основната причина за затоплянето на климата

Екстремен климат сее смърт в Северното полукълбо

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@