5

Д ействията на човечеството са основна причина за затоплянето на климата на Земята. Това е заключението на редовния доклад на американското правителство, публикуван в петък, съобщава CNET. Той е подготвен от водещите учени на страната по темата и съдържа преглед на 1500 проучвания.

Метанът в атмосферата се увеличава необяснимо

Това е четвъртият доклад по темата, който според федералните закони на САЩ от 1990 г. трябва да се публикува веднъж на всеки четири години. Данните отново потвърждават, че промените в климата са реални и провокирани най-вече от действията на човечеството, казва изпълнителният директор на Американската асоциация за развитие на науките, която е сред авторите на доклада. Докладът е прегледан и подписан и от американската Национална академия на науките и Белия дом.

Експерти прогнозират рекордни температури през 2016 г.

Какъв е бъдещият климат на България

Последните три години са най-топлите откакто се води статистика. Това означава, че екстремните и резки промени във времето ще продължат. Основният проблем са емисиите на парникови газове, които са главна причина за затоплянето. Това вече е дало някои преки отражения върху планетата.

Учените казват, че от 1900 г. насам нивото на моретата и океаните се е повишило средно с около 18-20 см. като близо половината от това увеличение се е случило от 1993 г. насам. Общо ръстът на на нивото от 1900 г. насам е по-голям за поне 2800 г. назад във времето.

Учените уплашени от метана и радиацията, CO2 рекорд

Оптимистично и песимистично изследване за ледниците

Докладът прогнозира увеличаване на валежите, особено в САЩ. В североизточните щати те дори са описани като екстремни. Освен това в САЩ се очакват и повече и по-силни горещи вълни, както и по-чести горски пожари.

Ако темпото на замърсяване продължи, в рамките на века ще доведе до концентрация на въглероден диоксид в атмосферата, което ще е най-високото от десетки милиони до стотици милиони години насам, предупреждават още учените.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК .

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@