5

З наете ли коя е най-популярната алкохолна напитка в света? Отговорът едва ли ще ви изненада – бирата. Според редица проучвания, тя е и третата най-предпочитана напитка изобщо след водата и чая. Учените отбелязват, че ако се консумира в умерени количества, тя не само не вреди, но дори може да бъде полезна за здравето. Освен това, историята на бирата е много по-древна, отколкото вероятно предполагате. 

Произходът на бирата

Да се даде категоричен отговор на въпроса кога започва историята на бирата е невъзможна задача. Предполага се, че тя е една от първите специално приготвяни напитки в историята и се появила между 13-ото и 10-ото хилядолетие пр. н. е., когато започва и отглеждането на зърнени култури. Според някои учени, напитката може би е произведена за пръв път по време на опитите да се направи хляб и е напълно възможно да е по-стара от него. Заради своите свойства, в Месопотамия и Древен Египет бирата била считана за подарък от боговете. Първите преки свидетелства за произвеждането ѝ датират от 4-ото хилядолетие пр. н. е. и са открити при разкопките на археологическия обект Годин тепе, намиращ се на територията на съвременен Иран. В Древен Китай пък оризова бира била произвеждана още през 7-ото хилядолетие пр. н. е. 

Между легендите и историческите факти

Бирата постепенно се превърнала в изключително популярна напитка и по тази причина фактът, че тя присъства в редица митове, не е особено изненадващ. Един от тях е свързан с шумерската богиня на любовта и плодородието Инана (тя е един от централните персонажи в шумерския пантеон, преминал и в акадската митология под името Ищар). В древната поема „Инана и богът на мъдростта“ се разказва как тя се напила с бира заедно с Енки – един от четиримата богове-създатели в шумеро-акадския пантеон. Тъй като не осъзнавал какво прави, той неволно предал своята божествена сила Ме на Инана. Археолозите смятат, че въпросният мит описва по метафоричен начин предаването на властта между два града в древния Близък изток – Ериду (където се почитал Енки) и Урук (покровителка на който била Инана).

Химнът за Нинкаси

Нинкаси е шумерска богиня, почитана като покровителка на бирата и пивоварството. Тя е дъщеря на Енки и неговата съпруга и богиня на земята Нинхурсаг. Т. нар. „Химн за Нинкаси“ представлява уникално произведение, което служело едновременно за молитва и като метод за запомняне на рецептата за произвеждане на бира, предавана по този начин от поколение на поколение. Шумерците също така вярвали, че когато консумирали тази напитка, Нинкаси преминавала през телата им – концепция, сходна с евхаристията (светото причастие) при християните. 

Бирата в Древна Гърция

Всеизвестен факт е, че в Древна Гърция виното било на особено голяма почит. В същото време, обаче, някои нови открития показват, че елините били и ценители на бирата. В градовете Архондико и Агриса археолозите са натъкнали на различни предмети и съдове, използвани за направата на пшенична бира преди повече от 3 хиляди години. Любопитна подробност е, че и двата града били сполетени от една и съща съдба – жителите им ги изоставили след избухването на големи пожари. 

Пътят към рая

Ранните видове пиво, макар и да се произвеждали по сходен начин, се различавали значително по своите качества от масовите съвременни бири. Често те съдържали добавки като мед, плодове, подправки и дори билки с наркотично действие. Хмелът започнал да се използва сравнително късно. В Европа той е споменат за пръв път от един каролингски абат през 822 г. и отново чак през 1067 г. от немската монахиня, писателка и композиторка Хилдегард от Бинген. В интерес на истината, Църквата изиграла съществена роля в популяризирането на бирата. Показателни са думите на един средновековен монах, чието име е неизвестно: „Този, който пие бира, спи добре. Този, който спи добре, не извършва грехове. Този, който не извършва грехове, отива в рая. Амин.“

Как бирата спаси човечеството

Знаете ли, че над 90 процента от състава на бирата е вода? Това я прави единствената алкохолна напитка, която може да ви хидратира. В продължение на векове тя представлявала ценен източник на калории, особено в периоди, когато храната била оскъдна. Едно от големите постижения на Римската империя е нейната впечатляваща система за транспортиране и пречистване на вода. Крахът ѝ, обаче, довел до изоставянето и разрушаването на въпросната система. Това оставило много хора без достъп до питейна вода. Според някои учени, те били спасени именно от бирата и нейните антисептични свойства. Експертите обръщат внимание на факта, че след разпадането на Римската империя, в продължение на векове никой дори не си и помислил да експериментира отново с филтрирането на вода. 

Бирена диета

През 1634 г. група монаси от Минимския орден (католически монашески орден, основан през XV в. в Италия от Свети Франциск от Паола), които се преселили от Италия в Германия, решили да внесат една радикална промяна във Великденския пост. Вместо да се въздържат от консумирането на алкохолни напитки, те решили да не ядат нищо и да пият единствено бира и вода в продължение на 46 дни. За да се справят с това сериозно предизвикателство, те създали специална бира, наречена doppelbock. Тя е богата на хранителни вещества и въглехидрати и затова е известна и с името „течен хляб“. Въпросната напитка е много по-плътна, малцова и тежка от обикновената бира. Освен това, съдържанието ѝ на алкохол е много по-високо. По тази причина спокойно можем да заключим, че монасите са били пияни в продължение на 46 дни. Въпреки това те успели да докажат, че е възможно човек да изкара месец и половина без храна, ако има на разположение достатъчно бира. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 28 минути

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 35 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 12 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 13 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 13 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 13 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути