17

И ндонезиецът, чието семейство твърди, че е най-възрастният човек, живял някога на Земята, отпразнува своя 146-и рожден ден.

Мбах Гото, който е родом от малко село в провинция Централна Джава, притежава документ, според който е роден на 31 декември 1870 г., като от индонезийските власти са потвърдили достоверността на свидетелството, пише британският в. „Индипендънт“.

Почина най-старият японец в света

Ако историята на Гото е вярна, то това ще му гарантира титлата на най-възрастен човек, живял някога изобщо.

Той ще изпревари с над две десетилетия французойката Жан Калмен, която умира на 122 години.

Столетникът, който надживява всички свои десет братя и сестри, своите четири съпруги и всичките си деца, отпразнува своя рожден ден със своя внук Сурянто и неговата съпруга Суварни. Той е бил поздравен и от своите съседи, които са се събрали на гости в скромния дом на рожденика.

Питан преди коя е тайната на дълголетието, Гото казва, че „рецептата е просто търпение“.

Дългият живот кара мъжът да приема смъртта и дори да я очаква. Той започва да се подготвя за кончината си от 1992 г. насам, има и готова надгробна плоча. През 2016 г. Гото казва пред местни медии, че единственото нещо, което иска, е да умре, тъй като

заради напредналата си възраст трябва да бъде хранен и къпан.

Според внуците на столетника той прекарва по-голяма част от живота си в слушане на радио, тъй като зрението му е прекалено слабо, за да гледа телевизия.

Индийски монах твърди, че е най-старият човек, живял някога

Най-възрастната жена в света празнува 116-и рожден ден

Гото не е единственият човек, който оспорва титлата на Калмен за най-възрастен човек на планетата. Нигериецът Джеймс Олофинтуюи твърди, че е на 171 г., а етиопецът Дакабо Еба посочва, че е на 163 г., но без документи, те не могат да докажат годините си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@