0

Ч астните дуели често се използвали като начин за решаване на въпроси на честта в миналото. Те се разпространили в Европа от Италия в края на XV в., въпреки че институционалната практика за провеждането на дуели е много по-стара.

Двубоите били регламентирани със строг кодекс и сложна процедура. Те възникнали най-често в резултат на реални или въображаеми обиди и оскърбления и понякога най-тривиалните разногласия можели да ги предизвикат.

Провеждането на дуели било толкова разпространена практика във Франция, че през 1566 г. участието в дуел или в съдебен процес чрез бой се наказвало със смърт.

Въпреки това тази традиция се завърнала през Революционния период и продължила да съществува и през ХХ век, макар че дотогава дуелите се водят предимно за поддържане на физическа форма

В Англия провеждането на дуели било забранено през 1819 г.

.
Източник: iStock/Getty images

Колкото и да обичали дуелите аристократите, жените обикновено са използвали други средства за решаване на своите кавги и разногласия.

В историята обаче са записани странни случаи, при които дами вземали решение да се разправят с мечове и пистолети. Имало е много причини, някои от които тривиални, които довеждали до женски дуели - съвременни актриси се съревновавали помежду си за това коя от тях е по-добрасветски дами се борили за положението си на обществено събитие, а една жена дори се сражавала с друга, след като била направена неприятна забележка за възрастта ѝ.

Но най-често причината за женските дуели е ревността към някой мъж.

Жените обикновено не се биели помежду си на живот и смърт, а често само до прокървяването на някоя от тях. Разбира се, имало е изключения от това правило.

Най-ранният регистриран женски дуел

Един от най-ранните известни дуели между жени е проведен през 1552 г. между две неаполитански благороднички - Диамбра де Петинела и Изабела де Карази.

Интригуващото събитие, се случило като противовес на лъскавата представа за рицарите в доспехи, борещи се за ръката на красива девойка. Неговата цел била спечелването на любовта на един мъж - Фабио де Зересола.

Коя от двете дами е спечелила и дали наистина е откраднала сърцето на Фабио, остава неизвестно и до днес. Дуелът обаче е достатъчно увлекателен, за да бъде запечетан повече от 80 години по-късно в картина на Хосе де Рибера, наречена Combate de Mujeres (1636 г.).

Дуел по петилетки

.
Източник: iStock/Getty images

Един от най-известните женски дуели в историята се е провел през 1792 г. в Лондон между лейди Алмерия Брадок и госпожа Елфинстоун.

Причината за този дуел е предположението на госпожа Елфинстоун, че лейди Алмерия е много по-възрастна, отколкото твърди, че е.

"Вие сте била много красива жена. Имате много хубаво есенно лице дори и сега. Казват ми, че преди четиридесет години един младеж едва ли е можел да ви погледне безнаказано.", казала госпожа Елфинстоун. Това толкова разгневило лейди Алмерия (която твърдяла, че е на 30 години), че извикала госпожа Елфинстоун навън.

Двете се срещнали в Хайд парк и първо разменили няколко изстрела с пистолети, резултатът от които била дупка в шапката на лейди Алмерия.

След това те продължили с бой с мечове и тогава госпожа Елфинстоун получила лека рана на ръката си. Честта на лейди Алмерия била спасена и те прекратили срещата си.

По-късно госпожа Елфинстоун написала на лейди Алмерия писмо с извинения.

Въпреки че историята звучи доста интригуващо, нейната достоверност така и не е доказана.

Патриотичен дуел

.
Източник: iStock/Getty images

Според достоверни източници, през 1886 г. две лекарки от различни националности започнали странен спор. Пламенната френска феминистка и лекарка - мадам Мари-Роуз Асти дьо Валсайер влязла в остра размяна на реплики с друга феминистка и американска лекарка на име мис Шелби относно превъзходството на френските и американските жени медици.

В хода на дебата мис Шелби нарича мадам Асти дьо Валсайер идиотка. Не можейки да понесе обидата, мадам Асти дьо Валсайер хвърля ръкавицата на мис Шелби.

Последната като по-добра фехтовачка, страстен защитник на този спорт за жените и дори сама ръководи школа по фехтовка. Изходът от двубоя бил предрешен, въпреки че тя щедро дала на мис Шелби 15 дни за тренировки. Ранена в рамото от мадам, мис Шелби е принудена да признае, че френските лекари са по-добри от американските си колеги.

Най-странният женски дуел: Жени с голи гърди се бият за цветя

.
Източник: iStock/Getty images

Може би най-странният от всички записани в историята дуели между жени, е този между две австрийски благороднички през 1892 г.

Поради напълно несериозна причина, разбира се. Разногласията между принцеса Паулина Метерних и графиня Анастасия Киелмансег са свързани с аранжирането на цветя за Музикално-театралното изложение във Виена, на което принцесата е почетен председател, а графинята - председател на Дамския комитет. Въпросът се оказал достатъчно сериозен, за да решат, че само дуел може да го разреши.

Придружавани от секунданти и от обучена лекарка, дуелиращите се заминали за Вадуц, за да се дуелират. Тук, по съвет на баронесата, която ги придружавала, научили за последиците от попадането на плат в раните и евентуалното ѝ инфектиране, двете дами се събличат до кръста. Единствените присъстващи мъже били слугите, които били помолени да се отдалечат и да застанат с гръб към действието.

Въпреки това, когато двете дами започнали дуела - принцесата нанесла порезна рана в носа на графинята, а графинята пробола принцесата в ръката, секундантите припаднали от гледката. Виковете на дамите накарали слугите да се притекат на помощ, но баронеса Любинска ги отблъснала с чадъра си, крещейки: "Отвърнете си очите, похотливи нещастници."

Ожесточена битка

.
Източник: iStock/Getty images

Дуелите се разпространяват и в Америка, а един от последните дуели в класически стил се провежда през 1900 г. между две светски дами в Мексико. Марта Дуран присъствала на бал заедно с любовника си Рафаел Рикелме. Рафаел обаче си харесал Хуана Луна. Хуана започнала да попива възхищението му.

Двете дами влизат в спор и смятат, че могат да го решат най-добре с дуел.

Това обаче се оказала жестока схватка, която не завършила само с едно пробождане. Тя продължила, докато Марта не била тежко ранена, а Хуана успяла да нарани ръката си с меча вследствие на това. Марта нямала друг избор, освен да се съгласи и да се откаже от Рафаел.

Но нещата не приключили дотук. Марта трябвало да се обърне и към хирург. Въпросът стигнал до ушите на полицията и Хуана и секундантите били арестувани и хвърлени в затвора.

Всичко приключило с това, че двете дами се отказали доброволно от Рафаел.

Макар и да не са толкова разпространени, колкото мъжките дуели, изглежда, че доста жени са прибягвали до тази практика, за да разрешават лични кавги и разногласия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 1 час

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 1 час

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 3 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 4 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 4 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 5 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 5 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 6 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 7 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 7 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 8 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 15 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 15 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон