5

П раисторическите мъже са ловували, а праисторическите жени са гледали децата и са събирали растения. Поне това е стандартният разказ, написан от и за мъжете, като се изключват жените.

Идеята за "мъжа ловец" е дълбоко застъпена в антропологията, убеждавайки хората, че ловът ни е направил хора, само мъжете са ловували и следователно еволюционните сили трябва да са действали само върху мъжете. Такива изображения се срещат не само в медиите, но и в музеите и в началните учебници по антропология.

Често срещан аргумент е, че сексуалното разделение на труда и неравномерното разпределение на властта съществуват днес; следователно те трябва да са съществували и в нашето еволюционно минало. Но това е просто история без достатъчна доказателствена подкрепа, въпреки широкото ѝ разпространение в дисциплини като еволюционната психология.

Все повече физиологични, анатомични, етнографски и археологически доказателства сочат, че жените не само са ловували в еволюционното ни минало, но и че може би са били по-подходящи за такава дейност, зависеща от издръжливостта.

Кара специализира във физиологията на хората, живеещи в екстремни условия, като използва изследванията си, за да реконструира как нашите предци може да са се адаптирали към различни климатични условия. Сара изучава здравето на неандерталците и ранните съвременни хора и прави разкопки в техните археологически обекти:

"Не е необичайно учени, които се опитват да включат приноса на всички индивиди, независимо от пола и рода, в реконструкциите на нашето еволюционно минало - да бъдат обвинявани в пренаписване на миналото, за да изпълнят политически коректна, "woke" програма. Действителните доказателства обаче говорят сами за себе си: В епохата на палеолита, продължила отпреди 3,3 милиона години до преди 12 000 години, не е имало полови трудови роли. Историята е написана в човешките тела, както сега, така и в миналото".

11 древни мистерии, на които все още нямаме отговор

"Ние признаваме, че биологичният пол може да бъде определен с помощта на множество характеристики, включително хромозоми, гениталии и хормони, всяка от които съществува в определен спектър. Социалният пол също не е бинарна категория. Когато обсъждаме физиологичните и анатомичните данни, използваме термините "жена" и "мъж", тъй като в научната литература обикновено се използват именно тези термини."

Един от основните аргументи, изтъкван от привържениците на идеята за "човека ловец", е, че жените не биха били физически способни да участват в дългите и трудни ловни излети в еволюционното ни минало. Но редица характеристики, свързани с жените, които осигуряват предимство при издръжливост, говорят за друго.

Всички човешки тела, независимо от пола, имат и се нуждаят от хормоните естроген и тестостерон. Средно жените имат повече естроген, а мъжете - повече тестостерон, въпреки че има големи различия и припокриване.

Тестостеронът често получава цялата заслуга, когато става въпрос за спортни успехи. Но естрогенът - технически естрогенният рецептор - е много древен, възникнал някъде преди 1,2 милиарда до 600 милиона години. Той предшества съществуването на половото размножаване с участието на яйцеклетка и сперматозоид. Рецепторът на тестостерона е възникнал като дубликат на естрогенния рецептор и е само наполовина по-стар. В този смисъл естрогенът, в многобройните си форми и всепроникващи функции, изглежда необходим за живота както на жените, така и на мъжете.

Естрогенът влияе върху спортните постижения, особено върху издръжливостта. По-голямата концентрация на естроген в организма на жените вероятно дава предимство на издръжливостта - способност да се тренира по-дълго време, без да се изтощава.

Естрогенът сигнализира на тялото да изгаря повече мазнини - полезно по време на тренировка за издръжливост поради две основни причини. Първо, мазнините имат повече от два пъти повече калории на грам от въглехидратите. А метаболизмът на мазнините отнема повече време, отколкото на въглехидратите. Така че мазнините осигуряват повече енергия като цяло, а бавното им изгаряне осигурява устойчива енергия за по-дълъг период от време, което може да забави умората по време на дейности за издръжливост като бягането.

В допълнение към предимството на естрогена, жените имат по-голям дял мускулни влакна от тип I в сравнение с мъжете.

Това са бавно окисляващи се мускулни влакна, които предпочитат да метаболизират мазнини. Те не са особено мощни, но умората им отнема известно време - за разлика от мощните влакна тип II, които при мъжете са повече, но се уморяват бързо. Извършвайки едни и същи интензивни упражнения, жените изгарят 70 % повече мазнини от мъжете и, което не е изненадващо, са по-малко склонни към умора.

Естрогенът е важен и за възстановяването след тренировка. Интензивните упражнения или излагането на топлина могат да бъдат стресиращи за организма, предизвиквайки възпалителна реакция чрез освобождаване на протеини на топлинния шок. Естрогенът ограничава тази реакция, която в противен случай би възпрепятствала възстановяването. Естрогенът също така стабилизира клетъчните мембрани, които в противен случай биха могли да бъдат увредени или разкъсани поради стреса от физическото натоварване. Благодарение на този хормон жените претърпяват по-малко увреждания по време на физическо натоварване и следователно са способни на по-бързо възстановяване.

Жените в миналото вероятно са правили всичко, което са правили мъжете

Забравете за нуклеарното семейство на Семейство Флинтстоун с жена, която си стои вкъщи. Няма доказателства за тази социална структура или за полово разделени трудови роли по време на 2 милиона години еволюция за рода Homo до последните 12 000 години, с появата на земеделието.

Нашите братовчеди неандерталци, група хора, живели в Западна и Централна Евразия преди около 250 000 до 40 000 години, са образували малки, силно номадски групи. Вкаменелостите показват, че женските и мъжките индивиди са имали еднакви костни травми по телата си - признак на тежък живот при лов на елени, зубри и вълнести мамути. Износването на зъбите, което е резултат от използването на предните зъби като трета ръка, вероятно при задачи като дъбене на кожи, е еднакво видимо при женските и мъжките индивиди.

Тази картина не би трябвало да е изненадваща, когато си представим живота в малки групи. Всеки трябва да допринася за изпълнението на задачите, необходими за оцеляването на групата - най-вече за производството на храна и подслон и за отглеждането на деца. Отделните майки не са единствено отговорни за децата си; при фуражките цялата група допринася за грижите за децата.

Може да си представите, че тази единна трудова стратегия тогава се е променила при ранните съвременни хора, но археологическите и анатомичните доказателства показват, че това не е така. Горнопалеолитните съвременни хора, които напускат Африка и навлизат в Европа и Азия, показват много малко полови различия в травмите и износването на повтарящи се движения.

Това е и времето, когато хората въвеждат иновации в технологиите за лов като атласи, рибарски куки и мрежи, лъкове и стрели - облекчавайки част от износването на телата при лов. Неотдавнашен археологически експеримент установи, че използването на атласи намалява разликите между половете в скоростта на копията, хвърляни от съвременните мъже и жени.

Дори при смъртта не се наблюдават полови различия в начина, по който неандерталците и съвременните хора погребват своите мъртъвци, или в стоките, свързани с гробовете им. Тези индикатори за диференциран социален статус на половете се появяват едва със земеделието, с неговата стратифицирана икономическа система и монополизирани ресурси.

Всички тези доказателства сочат, че палеолитните жени и мъже не са заемали различни роли или социални сфери.

Критиците биха могли да посочат неотдавнашните популации от фуражири и да предположат, че тъй като те използват стратегии за препитание, подобни на тези на древните ни предци, техните полови роли са присъщи на начина на живот на ловците и събирачите.

Този подход обаче има много недостатъци. Фуражопроизводителите не са живи вкаменелости и техните социални структури и културни норми са се развили с течение на времето и в отговор на патриархалните земеделски съседи и колониалните администратори. Освен това етнографите от последните два века са донесли със себе си на терен своя сексизъм и той е повлиял на разбирането им за обществата на фуражопроизводителите. Например един скорошен повторен анализ показа, че 79 % от културите, описани в етнографските данни, включват описания на ловуващи жени; предишните интерпретации обаче често ги пропускаха.

Митът, че репродуктивните способности на жените по някакъв начин ги правят неспособни да събират каквито и да било хранителни продукти извън тези, които не могат да избягат, не само подценява палеолитните жени. Той подхранва разказите, че съвременните социални роли на жените и мъжете са присъщи и определят нашата еволюция. Нашите палеолитни предци са живели в свят, в който всеки в групата е бил сам за себе си, изпълнявайки множество задачи. Това не е било утопия, но не е било и патриархат.

Със сигурност е трябвало да се правят отстъпки за членовете на групата, които са били болни, възстановявали са се след раждане или са били временно нетрудоспособни по друг начин. Но бременността, кърменето, отглеждането на деца и менструацията не са трайно инвалидизиращи събития, както установиха изследователите сред живите агти от Филипините, които продължават да ловуват през тези периоди от живота си.

Предположението, че женското тяло е предназначено само за събиране на растения и отглеждане на деца, пренебрегва женската физиология и археологическите данни. Пренебрегването на доказателствата затвърждава един мит, който служи само за укрепване на съществуващите структури на властта.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел прие резолюция срещу палестинска държава

Израел прие резолюция срещу палестинска държава

Свят Преди 5 часа

Белият дом призна, че не разполага с точна дата за разговори с Нетаняху

Буря с градушка удари Монтана

Буря с градушка удари Монтана

България Преди 6 часа

Бурята причини щети, има много паднали клони и дървета

<p>Какво е търсил стрелецът по Тръмп в телефона си</p>

Разкриха какво е търсил стрелецът по Тръмп в телефона си преди атаката

Свят Преди 9 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Пожар край бензиностанция в Харманли

Пожар край бензиностанция в Харманли

България Преди 9 часа

Изгорели са няколко къщи

Русия с нови мерки срещу украинската контраатака

Русия с нови мерки срещу украинската контраатака

Свят Преди 9 часа

Затварянето на детските градини в региона ще засегне около 50 000 души

"Шогун" разби конкуренцията в номинациите за наградите "Еми"

"Шогун" разби конкуренцията в номинациите за наградите "Еми"

Преди 9 часа

Това е едва втората тв продукция, която не е на английски език, спореща за най-добър драматичен сериал

EON Sports Mode с тройно увеличение през Европейското първенство

EON Sports Mode с тройно увеличение през Европейското първенство

Любопитно Преди 9 часа

Спортната функционалност е използвана над 600 000 пъти

НАТО с нов щаб в подкрепа на Украйна от септември

НАТО с нов щаб в подкрепа на Украйна от септември

Свят Преди 10 часа

Той ще има 700 души персонал в Германия

Шеф Манчев събира в кухнята най-влиятелните млади българи

Шеф Манчев събира в кухнята най-влиятелните млади българи

Любопитно Преди 11 часа

Приятелите Изи и Емил Конрад заедно в „Черешката на тортата“ по NOVA

Пак се запали пожарът край Воден, огънят тръгна към Крайново

Пак се запали пожарът край Воден, огънят тръгна към Крайново

България Преди 11 часа

Затворен е пътят между селата Воден и Крайново и на мястото има кола на Дирекция "Жандармерия"

Тих, самотен, интелигентен: Стрелецът на Тръмп в очите на съучениците си

Тих, самотен, интелигентен: Стрелецът на Тръмп в очите на съучениците си

Свят Преди 11 часа

Съучениците му казват, че са го познавали като самотник, но не и склонен към насилие

Умишлен пожар, горят къщи в село край Чирпан

Умишлен пожар, горят къщи в село край Чирпан

България Преди 12 часа

Установен е извършителят и се издирва

Беларус въведе безвизов режим за България и други 34 страни

Беларус въведе безвизов режим за България и други 34 страни

Свят Преди 12 часа

Безвизовият режим важи за 90 дни

България екстрадира педофил от САЩ

България екстрадира педофил от САЩ

България Преди 12 часа

С решение на Окръжен съд – Благоевград е допусната незабавна екстрадиция

<p>Звездите от историята на Big (VIP) Brother, които не са вече между нас</p>

Звездите от историята на Big (VIP) Brother, които изгубихме

България Преди 12 часа

Много от имената, които гледахме в различните издания на шоуто, вече не са между нас

<p>Карта на войната: Киев си връща част от &quot;Ню Йорк&quot;&nbsp;</p>

Карта на войната: Киев си връща част от "Ню Йорк" на фона на атаките на Русия

Свят Преди 12 часа

Градът се намира на юг от град Торецк, който сега е важна опорна точка в обсадения украински фронт