1

С ърдечносъдовите заболявания все още са най-честата причина за смърт в световен мащаб. От тях всяка година умират около 17,3 милиона души, като се предполага, че до 2030 г. броят им може да нарасне до 23,6 милиона. Въпреки че броят на сърдечносъдовите заболявания се увеличава, смъртността от инфаркт е значително намалена благодарение на превантивните мерки и подобрените спешни медицински грижи. И това положително развитие вероятно ще се усили още повече в бъдеще благодарение на изкуствения интелект.

Голямото предимство на изкуствения интелект (ИИ) е способността му да разпознава своевременно потенциалните опасности. От огромното количество медицински изследвания, които анализира, ИИ може да забележи определени повтарящи се модели или несъответствия на резултати. Дори най-подготвеният медик не би могъл да се справи с тази задача толкова бързо. Това съобщи Deutsche Welle.

Пет заболявания, които наследяваме от родителите си

Предвиждане на инфаркт десет години по-рано?

Технологията на изкуствения интелект може в бъдеще да спаси живота на хиляди пациенти, при които рискът от инфаркт не е бил разпознат по време на компютърна томография. Това е така, защото често не се виждат някои много малки стеснения на коронарните артерии. При наличие на възпаление те могат да се спукат и да блокират артериите, което да доведе до инфаркт. Доскоро не беше възможно тези рискови пациенти да бъдат идентифицирани предварително.

Разработеният от изследователи от Оксфорд инструмент с изкуствен интелект сега може да разпознава такива аномалии дори при пациенти без значително стеснение на коронарните артерии и да прогнозира риска от сърдечен удар през следващите десет години.

Източник: iStock/Getty Images

Много пациенти, които са в риск, остават недиагностицирани

Само в Обединеното кралство всяка година около 350 000 души се подлагат на компютърна томография на сърцето. Това изследване се счита за стандартен метод за откриване на стеснения или запушвания на коронарните артерии.

Екипът в Оксфордския университет анализира за целите на проучването данните от над 40 000 души, които са преминали такова рутинно изследване на сърцето в различни британски болници. В около три четвърти от случаите не е имало ясни признаци за значително стесняване на коронарните артерии и пациентите са били изписани, без да бъдат лекувани допълнително. Анализът на данните обаче показва, че не само пациентите със значително стеснение на коронарните артерии са изложени на риск. Става ясно, че два пъти повече пациенти без голямо стеснение на артериите също са прекарали инфаркт или са починали от сърдечна недостатъчност.

Те обаче не са били разпознати като рискови пациенти, тъй като някои минимални промени и белези са останали незабелязани. Разработеният от оксфордските изследователи инструмент с изкуствен интелект анализира промени в мастните тъкани около възпалените артерии и изчислява действителния риск от инфаркт.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Лечението се адаптира

В рамките на първия в света такъв пилотен проект медицинският екип разработи генерирана от изкуствен интелект оценка на риска за 744 пациенти, въз основа на която лекуващите лекари промениха методите на лечение в 45% от случаите. Според проучването въвеждането на тази технология е довело до над 20% по-малко инфаркти и 8% по-малко смъртни случаи и инсулти сред лицата, на които е бил проведен тестът.

"Твърде много хора умират от инфаркти всяка година. Изключително важно е да използваме потенциала на изкуствения интелект, за да адаптираме лечението на пациентите", казва Хараламбос Антониадис, ръководител на проучването. "Тук показахме, че когато на лекарите се предостави точна картина за риска, това може да промени и да подобри хода на лечението."

Източник: iStock/Getty Images

Изкуственият интелект пести време и пари

Новоразработеният инструмент с изкуствен интелект е само един от примерите за това как ИИ може да помогне за по-ранно започване на лечението. Това пести време и пари, а и спасява човешки живот. В средата на 2023 г. британски кардиолози използваха изкуствен интелект, за да разработят "система, подпомагаща вземането на решения", която може да ускори диагностицирането на инфаркт в спешното отделение.

Инструментът с изкуствен интелект може да определи нивото на тропонин в кръвта много по-бързо от предишните методи. Протеинът тропонин се отделя от разпадащите се клетки на сърдечния мускул и играе централна роля в диагностицирането на инфарктите. Досега пациентите е трябвало да останат в болница за по-дълго наблюдение, докато се определи стойността на тропонина. Изкуственият интелект би могъл значително да ускори този процес и да ограничи ненужните разходи.

11 често срещани признака на сърдечен удар

Идентифициране на рисковете по-рано

Изкуственият интелект може не само да разпознава потенциалните рискове по-бързо, но и по-надеждно от хората. В средата на 2023 г. американски изследователи представиха модел с изкуствен интелект, който открива подозрителни модели в кривата на електрокардиограмите и може да разпознава опасни запушвания на коронарни артерии много по-надеждно дори от опитни кардиолози.

Ако опасността се разпознае по-рано благодарение на изкуствения интелект, рисковете също намаляват. Много преди да се появи опасно запушване, на пациента могат да бъдат имплантирани т.нар. стентове с помощта на сравнително безвредна рутинна процедура. Стентът прилича на малка метална или пластмасова тръбичка, която се поставя в стеснения участък с помощта на катетър, където поддържа кръвоносния съд постоянно отворен и по този начин предотвратява евентуалното му запушване, а с това и опасността от сърдечен удар.

Ето кои са признаците на сърдечен удар

 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 18 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 25 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 2 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят