1

А зорските острови, изникнали от дълбоката морска мъгла в средата на Атлантическия океан, на около 800 мили (1287 км) западно от Португалия, изглеждат като украсени с папрати и цветя бижута в огромна синя бездна. Днес, до голяма степен неактивен вулканичен архипелаг, за повечето хора регионът е популярно екзотично място за бягство, но за някои тези зелени острови представляват най-доброто доказателство за съвременен фрагмент от прочутата потънала земя на Атлантида.                          

Aко се приеме за чиста монета разказът на Платон, описан в "Критий" и "Тимей", то географски основната земна маса на Атлантида, от която е произлязла нейната разрастваща се морска империя, би трябвало да се намира почти точно там, където в момента от дълбокия Атлантически океан се подава съвременната верига от Азорски острови.

Игнатиус Донъли, американският конгресмен и близък приятел на Ейбрахам Линкълн, който през 1882 г. написва емблематичната книга "Атлантида: древният свят", е сред първите, които отбелязват това, както и екипажът на изследователския кораб H.M.S. Challenger, чиято статия от 1877 г. в Scientific American, озаглавена "Погледи към Атлантида", гласи:

"Докато новата Америка се е формирала по този начин, древната Атлантида несъмнено е потъвала. Кога е настъпило окончателното ѝ изчезване, все още не е установено; съвсем наскоро обаче две или три изследователски линии сякаш се обединяват в подкрепа на истинността на древната история, дълго време смятана за митична, по отношение на геологически скорошното настъпване на тази чудна катастрофа. Археогеологията достатъчно убедително доказа, че човешката памет се простира много по-назад, отколкото историята е била склонна да признае; така че не остава никаква вътрешна неправдоподобност в историята, която египетските жреци разказали на Солон."

В една статия на Washington Post от 1988 г., озаглавена "Сао Мигел, Азорските острови", например, кореспондентът Дейвид Йедън лети до Азорските острови, за да се срещне с местен екскурзовод в Сао Мигел, за да опише няколко избрани забележителности, само за да се окаже, че обсъжда Атлантида на питие с домакина си. В статията той пише;

"Повечето азорейци изобщо не се съмняват по този въпрос."

"Разбира се, това е Атлантида! настоява Антонио Пинеро."

Още в Атина, 2345 години преди да се развие тази малка размяна на мнения в кафене "Сао Мигел", Платон пише в своя "Тимей", описвайки част от столицата на атлантите;

"На следващо място, те са използвали извори както със студени, така и с горещи извори; те бяха много обилни и двата вида чудесно пригодени за употреба поради сладостта и превъзходството на водите им. Около тях построили сгради и засадили подходящи дървета; също така цистерни, някои от които били отворени към небето, а други покрили с покрив, за да се използват през зимата като топли бани; имало царски бани и бани на частни лица, които били отделени; също така отделни бани за жени, а други - за коне и добитък, и им придавали толкова украса, колкото било подходящо за тях."

Въпреки че това може да изглежда като незначителен аспект от разследването, имайте предвид, че днес една от основните туристически атракции на Азорските острови са многобройните им лечебни извори. Както наскоро обясни един туристически пътеводител: "Остров Сао Мигел е дом на изключителен набор от горещи минерални извори, които със сигурност ще ви издигнат до несравнимо ниво на релаксация. Уникалният вулканичен произход на Азорските острови превръща тези острови в термален рай, в който има парещи, богати на желязо басейни, закътани сред буйна зелена растителност и тропически дървета, и дори естествен океански басейн, загряван от вулканичен отвор и охлаждан от приливите и отливите на Атлантическия океан."  Звучи доста приятно.

Азорските острови бяха за кратко в центъра на вниманието и през 2013 г., когато случайно откритие разкри странен обект на дъното на океана. Диоклесиано Силва, португалски рибар, забелязва необичайно изображение на дълбокомера на яхтата си, докато плава с тролей между островите Сао Мигел и Терсейра. Според уредите му основата на пирамидалната структура е с площ от 86 111 кв. фута (8000 кв. м), а върхът ѝ е потопен само на 40 фута (12,2 м) под повърхността, докато самата структура се издига на височина от почти 200 фута (61 м) от основата си. Установено е също така, че тя е ориентирана директно към четирите геофизични кардинални посоки.

От географска гледна точка, по отношение на работната хипотеза - описана от Платон - че регионът, който наричаме Азорски архипелаг, е истинското географско местоположение на някогашния дом на атлантите, в окончателно намален размер след предишните две разрушения на континента, описани подробно от Едгар Кейси и други като Рудолф Щайнер и Уилям Скот-Елиът, това, което наистина е изумително, е, че когато човек погледне съвременна карта на Средноатлантическия хребет, може ясно да види почти идентичния контур на останалата атлантска земя, нарисуван на ръка от тийнейджъра Фредерик Оливър около 1886 г. по време на ясновидските му диктовки за миналия живот на неговата муза Филос в Атлантида през 11 160 г. пр.н.е. на остров Посейда.

Това се съдържа в свободна колекция от бележки, която по-късно се превръща в книгата "Жител на две планети", частно публикувана от майка му през 1904 г., години след ранната смърт на Оливър през 1899 г., и достигаща до по-широка публика едва след второ публикуване през 1920 г. Направената от Оливър канална скица е невероятно точна, като се има предвид, че по времето, когато ръкописът му е написан през 1884-86 г., той не е имал достъп до подробни карти на океанското дъно, тъй като такива не са съществували.

И все пак, ако се проследи формата на канализираната рисунка на Оливър, извивките и географските вдлъбнатини на земния масив на Посейда са невероятно сходни с действителното съвременно изображение на морското дъно на Азорските острови. Всъщност то се вписва върху съвременната карта като парче от пъзел, ако се разглоби до еднакъв размер и се ориентира. "Питач Рох", най-високата точка в Посейда според книгата на Фредерик Оливър, е бил огромен заснежен активен вулкан през 11 160 г. пр.

Това е съвсем близо до мястото, където Азорските острови се издигат от средата на Атлантическия океан, направо "пред стълбовете на Херкулес ", както твърди Платон. А от описанието на Платон на прочутата кръгла столица на Атлантида, чиято централна черта била монументална статуя на Посейдон, заобиколена от нереиди, би било логично Оливър и Кейси да наричат острова Посейдон, а културата - Атлантида.

Не забравяйте, че днес планината Пико - спящ стратовулкан и най-високата точка на Азорските острови, която официално се извисява над околността на почти 2700 фута (2347 м) - измерена от основата си дълбоко в океана, където преди около 13 000 години вероятно е имало суша, е още по-висока; всъщност това е една от най-високите планини на Земята. И така, при изследването на тези фрагменти от Атлантида ни остава още една интересна улика, още едно парче от пъзела. Дали Питак Рох от "Жител на две планети" и планината Пико са едно и също? Предполагам, че времето ще покаже.

А Едгар Кейси, един от най-изучаваните ясновидци в съвременната история, чиито над 500 хипногогични трансови четения за Атлантида вече подробно разгледахме, твърди, че след много разрушения и смущения, но преди окончателното разделяне на отделните острови на Посейда, Арий и Ог, земната маса на Атлантида е била пресечена от споменатите реки, като дори дава дата 28 000 г. пр. н. е. за това второ от трите разрушения, дължащо се на непреднамерено пренастройване на масивния кристал Туаои, захранващ цивилизацията, което разчупва субстрата. Може би това е фазата, изобразена на картата на Кирхер, чиято горна част също обхваща Азорските острови и където на нашата океанографска карта се вижда тази любопитна триъгълна подводна планина под океана.

В края на краищата всичко това е съвсем случайно, ако скептиците и разобличителите твърдят недвусмислено, че разказът на Платон за Атлантида е чиста измислица, предназначена да прослави Атина, или в най-добрия случай просто фантастична реплика на по-обикновени средиземноморски бедствия като изригванията на вулкани на остров Тера в исторически времена - и двете тези категорично отхвърлям въз основа на така представените в тази книга доказателства, както и на откровения и конкретен разказ на самия Платон от неговите диалози, който, независимо дали ни харесва или не, изглежда посочва Средноатлантическия хребет като ядро на огромната и мощна последна итерация на империята на Атлантида, чиито имперски амбиции срещу народите на Средиземноморието са били проверени от нейното позорно и катастрофално унищожение около 9600 г. пр.

Самият Критий обяснява в Платоновия "Тимей": "Нека ти разкажа тогава тази история, Сократе. Тя е много странна, но въпреки това всяка дума от нея е вярна. Това е история, за която някога е гарантирал Солон, най-мъдрият от седемте мъдреци".

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 8 минути

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 29 минути

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 2 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 3 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 3 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 3 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 4 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 5 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 5 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 6 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 7 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 8 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 9 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°