2

Б иблията е най-известната и четена книга на всички времена. Тя представлява колекция от текстове, смятани за свещени както от християнството, така и от юдаизма.

Неслучайно именно Библията е първото масово отпечатано литературно произведение, а влиянието ѝ върху световната история и западната култура е огромно.

И до днес книгата е обект на всевъзможни тълкувания, като някои от теориите, свързани със свещените текстове, са меко казано странни.

Вавилонската кула

Според Стария завет, след Всемирния потоп хората решили да построят град и огромна кула, с помощта на която да достигнат небето. По това време всички говорили на един език. Бог, наблюдавайки случващото се, решил да обърка речта им, така че вече да не могат да се разбират и ги разпръснал по света.

Някои изследователи допускат, че в основата на мита за Вавилонската кула стои реално съществувал храм, издигнат в чест на месопотамското божество Мардук.

Съществува и друга, далеч по-необичайна теория. Според нея, кулата всъщност представлявала устройство за изстрелване на водородни бомби, с помощта на които човечеството унищожавало астероиди, представляващи потенциална опасност за планетата ни. Оръжието било оставено на хората от древна и изключително развита в технологично отношение цивилизация, изчезнала преди хилядолетия. Въпреки че не съществуват абсолютно никакви доказателства в нейна подкрепа, въпросната теория се радва на изненадващо голяма популярност в интернет.

Съдбата на Содом и Гомора

Една от най-известните прояви на Божия гняв, описани в Библията, е унищожаването на Содом и Гомора. Те били изпепелени от огън и жупел, причината за което станали греховете, извършени от жителите на двата града. Споровете дали те наистина са съществували продължават и до днес. Една от най-популярните теории гласи, че Содом се намирал близо до Мъртво море, на територията на съвременна Йордания и бил унищожен от метеорит, експлодирал на няколко километра над земната повърхност. Учените допускат, че „огненият и серен дъжд“, описан в Библията, всъщност бил съставен от парчета от космическото тяло.

Някои хора обаче вярват в една далеч по-фантастична теория. Според тях Содом и Гомора били изпепелени от атомна бомба, а самото нападение било извършено от извънземни.

Пътуване във времето

Възможно ли е в Библията не само да са описани случаи на пътуване във времето, но дори и да има съвети как да бъде осъществено подобно пътешествие? Някои почитатели на конспиративните теории са убедени, че това е самата истината. Те смятат, че свидетелства могат да бъдат открити в разказите за пророк Иеремия, който е най-известен с това, че предсказал падането на Йерусалим.

Сред поддръжниците на въпросното предположение е известният писател Ерих фон Деникен, който е автор на няколко книги, посветени на темата за т. нар. палеоконтакти (идеята, че преди хилядолетия Земята е била посещавана от извънземни).

В интернет пък могат да бъдат открити редица статии и видеоклипове, в които се обяснява как пътуването във времето е „изобретено“ от Бог, а някои исторически личности, сред които Адолф Хитлер, се опитали да усвоят тази технология. Никак не е изненадващо, че повечето „доказателства“, които авторите на тези материали представят, нямат почти нищо общо с реалните исторически факти.

Посетител от Марс

Всемирният потоп е легендарно събитие, разкази за което присъстват в редица митологии, както и в Библията. От дълги години въпросът дали това катастрофално бедствие е нещо повече от легенда е обект на разпалени дебати. Някои учени твърдят, че зад преданията стои катаклизъм, случил се в района на Черно море или древния град Ур. Други пък ги свързват с митичния остров Атлантида.

Една от най-налудничавите теории гласи, че Потопът всъщност се случил на Марс. Наводнението принудило лидера на тамошната цивилизация Ной да създаде гигантски космически кораб, с помощта на който успял да достигне Земята. Заедно със себе си той взел и много представители на местните флора и фауна. Така Ной колонизирал нашата планета и извършил редица генетични експерименти, кръстосвайки земни с марсиански видове.

Изненадващо или не, по темата са написани няколко книги, което по никакъв начин не променя факта, че теорията не е нищо повече от комбинация между псевдонаучни „данни“ и откровени измислици.

Иисус Христос и създаването на интернет

На 29 октомври 1969 г. в Менло парк, Калифорния, представители на американската Агенция за сложни изследователски проекти правят демонстрация на комуникация между компютри, свързани в мрежа (по-късно тя става известна под името ARPANET). Събитието се оказва повратен момент в развитието на технологиите, тъй като именно то стои в основата на създаването на интернет. Вероятно се чудите какво общо има всичко това с Библията. Отговорът на този въпрос ще ви изненада.

Съществува теория, според която идеята за глобалната мрежа е много по-древна и е на самия Иисус Христос. Привържениците на това твърдение смятат, че той предсказал с абсолютна точност създаването на интернет в т. нар. „Притча за мрежата“, спомената от апостол Матей в неговото Евангелие. Експертите единодушно определят текста като алегорично сравнение между рибарска мрежа и Страшния съд, но по някаква причина поддръжниците на теорията виждат в него пророчество за технологичната революция, предизвикана от интернет.

Райската градина

През вековете много хора напразно се опитвали да отговорят на въпроса дали Райската градина е нещо повече от мит. Според Библията, тя била унищожена при Всемирния потоп. Някои изследователи смятат, че градината наистина е съществувала и се намирала някъде между Турция, Армения и Грузия.

Други обаче не са съгласни с това предположение и са убедени, че истината е далеч по-шокираща. Според тях Райската градина не просто все още съществува, но и е обитавана от извънземни, както и от нацисти, избягали от Германия след края на Втората световна война. Те добавят, че тя се намира на около 1200 км. под повърхността на окръг Джаксън в американския щат Мисури. Въпросната теория е свързана с идеята, че Земята е куха и във вътрешността ѝ се крие цял непознат свят.

Още от автора:

Жесток и развратен тиранин? Какво не знаем за безскрупулния Нерон

Кръвосмешение, заговори, убийства: Кървавият път на една владетелка 

Възмутените жени, които се опълчиха на краля на Франция 

Ужасяващите фобии на "безстрашните" диктатори

Чингис хан, Клеопатра, Атила... Загадките на изчезналите гробници

Бронзовият гигант, който не знаеше, че е робот

Църквата на Сатаната: 9 гряха и 11 задължителни правила

"Носоотрязаният" император, провъзгласил хан Тервел за "кесар"

От Месалина до Гала Плацидия: Кои са жените, управлявали Римската империя

Той е един от най-жестоките диктатори в историята на Европа

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 1 минута

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 9 минути

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 11 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 11 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 12 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 13 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 13 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 13 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 14 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 14 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 14 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 14 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 15 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 15 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете