1

Н ово изследване на любимия на всички шоколад, разкрива защо просто не можем да му се наситим. 

Няма друга толкова изкусителна храна като шоколада. Той е вкусен и удовлетворяващ, може да ни накара да изпитваме носталгия по шоколадовите блокчета, на които сме се наслаждавали като деца и да ни утеши, когато сме тъжни. Той ни дава енергия, задоволява желанието ни за сладко и облекчава глада. Но какво точно е това лакомство, което ни носи толкова много радост?

Изследователи от университета в Лийдс са на крачка от разкриването на тайните на това защо обичаме толкова много шоколад. Те твърдят, че текстурата е решаващият фактор: мозъкът ни намира за много приятна промяната на текстурата от твърда към кремообразна, пише BBC.

Точно това обещава и шоколадът - той започва да се топи почти в момента, в който попадне на езика ни, покривайки устата ни с копринена сладост.

"Когато за пръв път поставите парче шоколад на езика си, мазнината се смесва с малко слюнка и образува капки, а след това се образуват още капки", обяснява д-р Анвеша Саркар от Училището по хранителни науки и хранене в Лийдс. "Именно това смазване създава усещането за топене в устата."

Последните експерименти на д-р Саркар разкриват нещо изненадващо за следващата част от процеса. След като шоколадът е започнал да се топи и да покрива устата ви, мазнините играят по-малко важна роля. "Все още се нуждаете от малко мазнини, за да образувате тези капки, но не толкова много, защото сега слюнката движи процеса."

С други думи, удовлетворението, което изпитваме, когато поставим квадратче шоколад на езика си, се дължи на мазнините, които покриват повърхността му. Същевременно мазнините, които се съдържат по-дълбоко в него, играят ограничена роля и могат да бъдат намалени, без да се намали желаното усещане за топене.

Защо е добре да хапваме шоколад

"Нашето изследване открива възможността производителите да разработят интелигентен дизайн на черния шоколад, за да намалят общото съдържание на мазнини", казва д-р Саркар. Това би могло да стане чрез производство на шоколад на слоеве, с високо съдържание на мазнини отвън и по-ниски количества вътре, така че да получим същото удовлетворение с част от съдържанието на мазнини.

Това изследване може да се окаже важно не само за разработването на шоколад, но и за всички видове храни, казва д-р Саркар. То може да ни помогне да усъвършенстваме текстурата на по-различни продукти, за да ги направим по-приятни. Например екипът на д-р Саркар работи по начини за превръщане на сиренето на растителна основа, което може да бъде песъчливо и стипчиво, в по-привлекателно, като се преработи начинът, по който мазнините покриват протеините. Подобна техника би могла да подобри текстурата на други продукти на растителна основа като сладоледа.

Други причини, поради които шоколадът е толкова приятен

Теорията за майчиното мляко

Разбира се, не само текстурата прави шоколада привлекателен. Една от теориите е, че сме закърмени да харесваме млечния шоколад, защото той съдържа приблизително същото съотношение на захари и мазнини като майчиното мляко (около 1 г мазнини към 2 г захари).

Няколко проучвания сочат, че наред с тази комбинация от захар и мазнини, някои от стотиците химични съединения в шоколада влияят върху центровете за възнаграждение и удоволствие в мозъка. Шоколадът може да предизвика прилив на хормони на доброто настроение като ендорфини, допамин и серотонин, които могат да ви накарат да се чувствате щастливи и спокойни.

Някои учени твърдят, че той не съдържа достатъчно от тези активни съединения, за да окаже голямо влияние върху психическото ни състояние - освен ако не ядем нездравословни количества.

Останалите интересни причини защо сме влюбени в шоколада вижте в нашата ГАЛЕРИЯ:

6 факта, показващи защо шоколадът е любимец на всички
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Какво се промени в Сирия след падането на режима на Асад

Какво се промени в Сирия след падането на режима на Асад

Свят Преди 1 час

Предприятията отново отвориха врати и много хора се връщат на работа след драматичния срив на правителството в Сирия

Мащабна полицейска операция срещу платформи за кибератаки

Мащабна полицейска операция срещу платформи за кибератаки

Свят Преди 1 час

"Атаките са включвали търсене на финансова изгода, прикриване на други кибератаки, както и политически мотиви“

Срив на Facebook и Instagram

Срив на Facebook и Instagram

България Преди 3 часа

Най-честото съобщение, което потребителите виждат, е: "Съжаляваме, нещо се обърка"

<p>&quot;Жалко, че Зеленски категорично отказа и изключи това&quot;</p>

Орбан: Киев отказа прекратяване на огъня и размяна на затворници с Русия

Свят Преди 3 часа

"Направихме всичко по силите си", написа Орбан в социалната мрежа "Екс"

<p>&quot;Правосъдие за всеки&quot; с нов протест пред Съдебната палата (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Правосъдие за всеки" с нов протест пред Съдебната палата

България Преди 3 часа

Според протестиращите се случват безобразия в съдебната система

<p>Повод за гордост! Карлос Насар завоюва историческа световна титла с два рекорда (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Повод за гордост! Карлос Насар завоюва историческа световна титла с два рекорда

България Преди 4 часа

Талантът от Червен бряг вече си осигури златото в изхвърлянето със световен рекорд от 183 кг.

<p>Президентът обясни защо не е поканил &quot;ДПС - Ново начало&quot; на консултации (ВИДЕО)</p>

Президентът обясни защо не е поканил "ДПС - Ново начало" на консултации

България Преди 4 часа

Той обясни, че в действията си се ръководи стриктно от Конституцията

Олаф Шолц внесе в парламента искане за вот на доверие

Олаф Шолц внесе в парламента искане за вот на доверие

Свят Преди 4 часа

Очаква се Шолц да загуби вота, насрочен за 16 декември

ЕС постигна съгласие по нов санкционен пакет срещу Русия

ЕС постигна съгласие по нов санкционен пакет срещу Русия

Свят Преди 4 часа

"Пакетът добавя повече лица и организации към вече съществуващия списък със санкции"

Ивелин Михайлов от "Величие": Оттеглям се от "Исторически парк"

Ивелин Михайлов от "Величие": Оттеглям се от "Исторически парк"

България Преди 5 часа

Той категорично отрече паркът да има задължения

Каква е цената на мира в Украйна, Орбан е в Киев за първи път от началото на инвазията

Зеленски разкритикува Орбан, че е обсъдил войната с Путин

Свят Преди 5 часа

Киев продължава да изключва възможността за мирно уреждане на конфликта

"Топлофикация София" има задължения за над 1,66 млрд. лв.

"Топлофикация София" има задължения за над 1,66 млрд. лв.

България Преди 5 часа

"Парно ще има, топло ще има, независимо от авариите и ежедневните трудности, софиянци няма да останат на студено и тази Коледа"

Епична четворна елиминационна битка в “Игри на волята” тази вечер

Епична четворна елиминационна битка в “Игри на волята” тази вечер

Любопитно Преди 5 часа

Битка на търпението определя първия сигурен полуфиналист

САЩ: Русия може би се готви да изстреля новата си ракета по Украйна

САЩ: Русия може би се готви да изстреля новата си ракета по Украйна

България Преди 6 часа

Това заяви представител на администрацията на президента Джо Байдън

Лодка с 45 мигранти се преобърна, 11-годишно момиче е единственото оцеляло

Лодка с 45 мигранти се преобърна, 11-годишно момиче е единственото оцеляло

Свят Преди 6 часа

Лодката е потеглила от тунизийския град Сфакс на път за Европа