Н ово изследване на любимия на всички шоколад, разкрива защо просто не можем да му се наситим. 

Няма друга толкова изкусителна храна като шоколада. Той е вкусен и удовлетворяващ, може да ни накара да изпитваме носталгия по шоколадовите блокчета, на които сме се наслаждавали като деца и да ни утеши, когато сме тъжни. Той ни дава енергия, задоволява желанието ни за сладко и облекчава глада. Но какво точно е това лакомство, което ни носи толкова много радост?

Изследователи от университета в Лийдс са на крачка от разкриването на тайните на това защо обичаме толкова много шоколад. Те твърдят, че текстурата е решаващият фактор: мозъкът ни намира за много приятна промяната на текстурата от твърда към кремообразна, пише BBC.

Точно това обещава и шоколадът - той започва да се топи почти в момента, в който попадне на езика ни, покривайки устата ни с копринена сладост.

"Когато за пръв път поставите парче шоколад на езика си, мазнината се смесва с малко слюнка и образува капки, а след това се образуват още капки", обяснява д-р Анвеша Саркар от Училището по хранителни науки и хранене в Лийдс. "Именно това смазване създава усещането за топене в устата."

Последните експерименти на д-р Саркар разкриват нещо изненадващо за следващата част от процеса. След като шоколадът е започнал да се топи и да покрива устата ви, мазнините играят по-малко важна роля. "Все още се нуждаете от малко мазнини, за да образувате тези капки, но не толкова много, защото сега слюнката движи процеса."

С други думи, удовлетворението, което изпитваме, когато поставим квадратче шоколад на езика си, се дължи на мазнините, които покриват повърхността му. Същевременно мазнините, които се съдържат по-дълбоко в него, играят ограничена роля и могат да бъдат намалени, без да се намали желаното усещане за топене.

Защо е добре да хапваме шоколад

"Нашето изследване открива възможността производителите да разработят интелигентен дизайн на черния шоколад, за да намалят общото съдържание на мазнини", казва д-р Саркар. Това би могло да стане чрез производство на шоколад на слоеве, с високо съдържание на мазнини отвън и по-ниски количества вътре, така че да получим същото удовлетворение с част от съдържанието на мазнини.

Това изследване може да се окаже важно не само за разработването на шоколад, но и за всички видове храни, казва д-р Саркар. То може да ни помогне да усъвършенстваме текстурата на по-различни продукти, за да ги направим по-приятни. Например екипът на д-р Саркар работи по начини за превръщане на сиренето на растителна основа, което може да бъде песъчливо и стипчиво, в по-привлекателно, като се преработи начинът, по който мазнините покриват протеините. Подобна техника би могла да подобри текстурата на други продукти на растителна основа като сладоледа.

Други причини, поради които шоколадът е толкова приятен

Теорията за майчиното мляко

Разбира се, не само текстурата прави шоколада привлекателен. Една от теориите е, че сме закърмени да харесваме млечния шоколад, защото той съдържа приблизително същото съотношение на захари и мазнини като майчиното мляко (около 1 г мазнини към 2 г захари).

Няколко проучвания сочат, че наред с тази комбинация от захар и мазнини, някои от стотиците химични съединения в шоколада влияят върху центровете за възнаграждение и удоволствие в мозъка. Шоколадът може да предизвика прилив на хормони на доброто настроение като ендорфини, допамин и серотонин, които могат да ви накарат да се чувствате щастливи и спокойни.

Някои учени твърдят, че той не съдържа достатъчно от тези активни съединения, за да окаже голямо влияние върху психическото ни състояние - освен ако не ядем нездравословни количества.

Останалите интересни причини защо сме влюбени в шоколада вижте в нашата ГАЛЕРИЯ:

6 факта, показващи защо шоколадът е любимец на всички
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Проф. Габровски: Младежката агресия е плод на натрупан стрес

Проф. Габровски: Младежката агресия е плод на натрупан стрес

България Преди 29 минути

Той коментира също тревожното нарастване на мозъчните заболявания като инсулт и деменция

Красимир Вълчев

Министър Вълчев с послание за празника: Всички сме будители

България Преди 2 часа

„Будителството е част от българската история, но и част от всеки нас“, написа министърът на образованието и науката

<p>Дрон предизвика хаос на летището в Берлин</p>

Дрон предизвика хаос на летището в Берлин

Свят Преди 3 часа

Очевидец е съобщил, че е видял дрон в района на летището. Летателният апарат обаче не е бил открит след сигнала

Архангел Михаил

Архангел Михаил и денят на всички покойници – традиции и вярвания за Архангелова задушница

България Преди 3 часа

Днес е последната от трите големи задушници в годината и една от най-светлите, но и най-тъжни дати в народния календар

Денят на народните будители: история, смисъл и символи на празника

Денят на народните будители: история, смисъл и символи на празника

България Преди 3 часа

Това е денят на книжовниците, просветителите, свещениците, борците за национално освобождение – всички, които са събудили българското самосъзнание и дух

Циганско лято през уикенда, после идва рязка промяна във времето

Циганско лято през уикенда, после идва рязка промяна във времето

България Преди 3 часа

Вижте прогнозата за времето за следващите няколко дни

Едуард Телър

1 ноември: Светът навлиза в ерата на водородната бомба

Любопитно Преди 3 часа

Вижте какво се е случило на този ден в историята

Има ли смисъл от охладителите за лаптопи

Има ли смисъл от охладителите за лаптопи

Технологии Преди 4 часа

Подложките с вентилатори са често препоръчвани, но полезни ли са реално

Съдът в Лозана анулира пълната забрана за руски спортисти

Съдът в Лозана анулира пълната забрана за руски спортисти

Свят Преди 10 часа

Това бе решение след руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Факелното шествие във Враца за Деня на народните будители

Факелното шествие във Враца за Деня на народните будители

България Преди 11 часа

Кулминацията на празничното честване бе „Огънят на признанието“

Хиляди сърби тръгнаха към Нови Сад

Хиляди сърби тръгнаха към Нови Сад

Свят Преди 12 часа

Хиляди жители на Нови Сад излязоха по улиците, за да посрещнат първите участници в похода

Тръмп: Орбан ми е приятел, но не му дадох руския петрол

Тръмп: Орбан ми е приятел, но не му дадох руския петрол

Свят Преди 12 часа

Орбан е поискал изключение от американските санкции

Френски съд осъди българите, поругали мемориал в Париж

Френски съд осъди българите, поругали мемориал в Париж

Свят Преди 13 часа

Присъдата до голяма степен съответства на исканията на прокуратурата

Пентагонът одобри ракети "Томахоук" за Украйна

Пентагонът одобри ракети "Томахоук" за Украйна

Свят Преди 14 часа

Oкончателното политическо решение e в ръцете на президента на САЩ Доналд Тръмп

Извънредна ситуация в Къщата на Big Brother

Извънредна ситуация в Къщата на Big Brother

Любопитно Преди 14 часа

Извънредна ситуация в Къщата на Big Brother