П роблемът, който кара много начинаещи в кухнята да се откажат от приготвянето на сладкиши, е катастрофалният краен резултат.

А именно, често се случва така, че макар и да следвате изцяло рецептата стъпка по стъпка след изпичане резултатът не е задоволителен, а по-скоро пълна катастрофа.

Разкриваме най-честите грешки, които карат сладкишите ви да се провалят.

Използвате сода за хляб вместо бакпулвер и обратното

Бакпулверът се прави от сода бикарбонат, но структурата и консистенцията им са напълно различни, както и ефектът, който имат в определени рецепти.

Содата за хляб реагира и произвежда въглероден диоксид само когато се смеси с киселинни съставки като шоколад, кисело мляко, йогурт или оцет.

Бакпулверът произвежда въглероден диоксид, когато се смеси с вода.

Избягвате пресяването на сухите съставки

Много рецепти изрично казват, че сухите съставки трябва да се пресеят преди да се добавят към сместа, но много хора пропускат таки стъпка.

Тя обаче е важна, защото пресяването на брашното предотвратява появата на бучки в тестото, докато пресяването на бакпулвера гарантира, че няма да се образуват дупки по повърхността на сладкиша.

Отваряте вратата на фурната по време на печене

Отварянето на вратата на фурната освобождава топлина, което води до разваляне на сладкиша.

Това се получава, защото сместа остава сурова в средата и има нужда от точно определеното време, за да достигне до желаната текстура.

Това правило важи особено за сладкиши и бисквити без брашно.

Месите тестото твърде дълго

Напоследък все повече се използват автоматизирани миксери, чиито опции трябва да се усвоят преди да започнете да ги използвате.

А именно, тестото, което е бъркано твърде енергично, ще създаде въздушни мехурчета, които ще изчезнат едва след изпичане.

Правилото е, че захарта и маслото понасят автоматично миксиране, докато останалите съставки трябва да се смесват на ръка.

Добавяте белтъците в сместа внезапно

Грешка, която мнозина правят в стремежа си да приключат с приготвянето на сладкиша възможно най-бързо, е внезапното добавяне на разбит белтък към сместа.

А именно по този начин белтъците стават воднисти, губят пенливата си структура, поради което тестото остава влажно и сурово в средата след изпичане.

Белтъците трябва да се добавят с лъжица малко по малко в сместа.

Оставяте жълтъците и захарта без да разбъркате достатъчно

Много рецепти, особено за торти, започват с първата стъпка на смесване на жълтъци със захар, но една напълно лесна задача може да причини лоша текстура на блата от самото начало.

А именно, захарта се свързва с жълтъците и се образуват кристали, които трудно се смесват и превръщат в гладка консистенция, освен това всички следващи съставки трудно се свързват в хомогенна смес.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

Свят Преди 2 часа

Кая Калас: Войните се губят от тези, на които първи им свършват парите или войниците

Полицията в Париж простреля мъж на гара, въоръжен с нож

Полицията в Париж простреля мъж на гара, въоръжен с нож

Свят Преди 2 часа

Мъжът е бил известен на полицията за извършено домашно насилие

Затварят временно дома за стари хора в Помориe

Затварят временно дома за стари хора в Помориe

България Преди 3 часа

Нова проверка на РЗИ установи, че нито едно от предписанията, дадени преди месец, не е изпълнено

Ивайло и Калин се срещат на Арената за братски дуел в “Игри на волята”

Ивайло и Калин се срещат на Арената за братски дуел в “Игри на волята”

Любопитно Преди 3 часа

Сапунджиева търси път към останалите в племето на Феномените

Двама митничари са задържани на ГКПП "Калотина"

Двама митничари са задържани на ГКПП "Калотина"

България Преди 4 часа

В момента на място тече акция на ГДБОП

Криза на върха в Украйна, Зеленски уволни двама министри

Криза на върха в Украйна, Зеленски уволни двама министри

Свят Преди 6 часа

Причината е свързано с обществения ядрен оператор "Енергоатом" разследване за корупция

Задържаха 18-годишен за пожар в центъра на София

Задържаха 18-годишен за пожар в центъра на София

България Преди 6 часа

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа

"Лукойл": Преговаряме с потенциални купувачи

"Лукойл": Преговаряме с потенциални купувачи

Свят Преди 6 часа

Компанията се стреми да осигури непрекъсната работа на активите по време на тяхната продажба

<p>Задържаха Шрек за отвличане на млада жена в Свиленград</p>

Трима отвлякоха млада жена в Свиленград, мъж с прякор Шрек е задържан

България Преди 6 часа

Заедно с него в ареста като съпричастни към случая са още един мъж и една жена

Излезе изтрита сцена с импровизираната целувка между Блейк Лайвли и Джъстин Балдони от "Никога повече"

Излезе изтрита сцена с импровизираната целувка между Блейк Лайвли и Джъстин Балдони от "Никога повече"

Любопитно Преди 6 часа

Адвокатите на Балдони твърдят в документи, че 38-годишната звезда от „Клюкарката“ е добавила сцената към сценария

СГП предаде на съд Никола Барбутов и още трима

СГП предаде на съд Никола Барбутов и още трима

България Преди 7 часа

Никола Барбутов е предаден на съд и за подкуп

Специален британски лиценз за българския „Лукойл“

Специален британски лиценз за българския „Лукойл“

Свят Преди 7 часа

Лицензът важи до февруари

Жената, която предвиди убийството на Кенеди — историята на Джийн Диксън

Жената, която предвиди убийството на Кенеди — историята на Джийн Диксън

Любопитно Преди 7 часа

Истинската история на медиумката, чиито предсказания стигнаха до президентите на САЩ

КЗП се самосезира за цените на паркирането в София

КЗП се самосезира за цените на паркирането в София

България Преди 7 часа

КЗП обръща внимание, че Законът за въвеждане на еврото предвижда сериозни санкции