Н ай-трудната част от приготвянето на вкусни домашни еклери е пареното тесто, но ако следвате съветите на кулинарните експерти от „Бон Апети“ , след около час ще имате 20 пълни с крем изкушаващи десерта.
Необходими продукти:
180 г брашно
120 г краве масло
4 яйца
2 с. л. захар
1/4 ч. л. сол
за крема:
400 мл прясно мляко
300 мл животинска сметана
80 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
4 жълтъка
3 шушулки кардамон
3 с. л. царевично нишесте
1 пръчка канела
за украса:
100 г шоколадов кувертюр
Начин на приготвяне:
В тенджера се смесват 250 мл вода, солта, маслото и захарта. Оставят се на котлона, докато сместа кипне. Силата на огъня се намалява.
При непрекъснато бъркане се сипва брашното. Трябва да се получи гъста, лепкава тестена топка, която се отделя от стените на съда.
Изважда се в купа. Едно по едно се добавят яйцата, като се разбива с миксер.
Тестото се прехвърля в пош с набразден накрайник. В тава с незалепващо покритие, на разстояние един от друг, се оформят еклери с дължина 12 см.
Връхчетата, които стърчат, се заглаждат с мокри пръсти.
Еклерите се пекат за около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като фурната не се отваря. Изваждат се и се охлаждат.
Нишестето се разтваря в част от млякото, прибавят се жълтъците, разбиват се.
Останалото мляко се кипва с ваниловата захар, канелата, стрития кардамон и захарта.
Горещото мляко се налива на тънка струйка към жълтъците, като се разбива постоянно. Кремът се връща в касеролата от млякото и се готви на слаб огън, като се бърка постоянно, докато се сгъсти. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се охлади за около час.
Канелата се отстранява, а охладеният крем се разбива с миксер.
Сметаната се разбива с миксер, докато стане пухкава, и се разбърква внимателно с крема.
Еклерите се разполовяват по дължина и се пълнят с крема.
С разтопения на водна баня шоколад се правят декоративни шарки.
Прочетете още рецепти за сладкиши :
Пригответе бързи и вкусни тарталети с плодове
Лесно и много вкусно - милионерски масленки
Как да си направим шоколадови бонбони с мента
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!