8

Ф ормула 1 е едно от най-големите събития в света на спорта и се радва на огромна популярност по цял свят. От 1950 година досега най-комерсиалният автомобилен шампионат е претърпял редица метаморфози, всяка от които е обусловила по един или друг начин пътят на естествената му еволюция.

Макар и „кралските гонки“ да водят началото си в Европа, това, което ги превръща във величина от глобален мащаб са традициите и, естествено, великите фигури. Сред тях се открояват богато съзвездие от трудни характери, джентълмени, непримирими бойци, но най-вече – пилоти, за които всеизвестните лимити са просто отправна точка.

Gong.bg продължава поредицата си от ТОП 10 класации, посветени на своята 10-та годишнина. Този път авторът е Гавраил Баталов, а ето кои са и 10-те най-велики пилоти от Формула 1:

10. Нелсън Пикет-старши (1978-1991, 3 световни титли)

Стартове: 204
Победи: 23
Подиуми: 60
Пол позиции: 24

Бразилецът без съмнение има своето място сред съзвездието велики пилоти, които южноамериканската държава е дала на Формула 1. Макар да се присъединява към шампионата през 1978 година, същинската кариера на Нелсън Соуто Майор започва година по-късно като съотборник на небезизвестния Ники Лауда в закъсалия технически тим на Брабам. Преди това да се случи обаче бъдещето му като състезател е поставено под въпрос от неговия баща, който още 11-годишен го праща в тенис академия в Атланта. Непокорният изтърсак на 6-членното семейство три години опитва отчаяно да заобича играта, но не успява, което го тласка към картинга с всички сили.

През 1980 година той завършва на 13 точки зад шампион Алан Джоунс, като пословичен остава протеста на австралиеца след старта в Аржентина. Там Пикет завършва втори, а Джоунс претендира, че колата му нарушава регулациите, понеже е по-лека. Бъдещият шампион е уверен, че в автомобила е поставена баластра, за да мине за легален. Още за кариерата на Нелсън Пикет може да научите на Gong.bg.

9. Себастиан Фетел (2006 – досега, 4 световни титли)

Стартове: 178
Победи: 42
Подиуми: 86
Пол позиции: 46

Съвсем доскоро германецът все още държеше постиженията за най-младия пилот, отбелязвал точки и печелил състезание във Формула 1. Макс Ферстапен може и да ги отне от именития си конкурент, но ще трябва да се потруди още много, за да го детронира като най-младият шампион в историята.

Първата си титла Фетел печели на 22 години във втория си пълен сезон за Ред Бул през 2010 година. Тя дава началото на неговата доминация, която го превръща в един от едва четиримата пилоти печелили 4 или повече титли.

8. Стърлинг Мос (1951-1961; 0 световни титли)

Стартове: 66
Победи: 16
Подиуми: 24
Пол позиции: 16

Ако правехме класация за най-всестранно развит състезателен пилот, то сър Стърлинг Мос би имал сериозни, сериозни претенции за първото място. Мнозина считат 87-годишният британец за един от най-великите в историята заради уменията си в толкова разнородни автомобилни дисциплини.

Без значение дали става дума за Формула 1, спортни коли, туристически автомобили или рали, Мос показва широк спектър от качества и записва 212 победи в 519-те си старта във всички категории. Често е описван като „най-великият пилот без световна титла“, а този етикет само подхранва още повече аурата му на легенда.

7. Фернандо Алонсо (2001 – досега, 2 световни титли)

Стартове: 272
Победи: 32
Подиуми: 97
Пол позиции: 22

Дребничкият испанец в момента е сред исполините във Формула 1 – както в маркетингов, така и в спортен план. Вече на 35 години ветеранът постоянно е сочен за един от най-добрите на трасето, а често тези признания идват не от кого да е, а от неговите преки конкуренти. Нямаше как да подминем Фернандо Алонсо – човекът, който успя да сложи край на диктатурата, която Ферари и Михаел Шумахер наложиха в първите години на ХХI век.

6. Джаки Стюърт (1965-1973 година, 3 световни титли)

Стартове: 99
Победи 27
Подиуми: 43
Пол позиции: 17

Летящия шотландец бе един от тези пилоти, които бяха толкова плавни и прецизни в карането си по пистата, че би могъл да те заблуди по отношение на скоростта. Тази заблуда лесно бързо се разпада с хронометър в ръка.

Трикратният световен шампион обаче никога не е разчитал единствено на бързината си, за да постига своите успехи. Той е първият ярък пример за това колко важна може да бъде стратегията в хода на състезанията, как можеш да надвиеш опонентите си, като ги надхитриш и предугадиш ходовете им. Сред неговите 27 победи във Формула 1 има куп примери колко важно е да разполагаш с бърз и комбинативен ум.

5. Ники Лауда (1971-1979 и 1982-1985 година, 3 световни титли)

Стартове: 171
Победи: 25
Подиуми: 54
Пол позиции: 24

Трудно ще намерите някой друг сред великите пилоти от Формула 1, чийто успех да е бил толкова неочакван. Твърдоглавият Ники Лауда дълго време е считан за посредствен състезател, за човек, който не заслужава да бъде там, докъдето е стигнал, но до ден днешен си остава единственият пилот, ставал световен шампион както с Ферари, така и с Макларън.

4. Ален Прост (1980-1993 година, 4 световни титли)

Стартове: 199
Победи: 51
Подиуми: 106
Пол позиции: 33

Прякорът му е многозначителен – Професора. Невероятно адаптивен, изключително интелигентен и с четири световни титли на сметката си, Ален Прост е заслужил напълно своето прозвище.

На 14 години французинът открива картинга, докато е на излет със семейството си. Оттам насетне страстта към високите скорости го завладява.

3. Хуан Мануел Фанджо (1950-1958, 5 световни титли)

Стартове: 51
Победи: 24
Подиуми: 35
Пол позиции: 29

Първият истински велик пилот във Формула 1. Петте световни титли на Ел Маестро казват достатъчно. Ако това някому се струва малко, какво да кажем за това, че Фанджо грабва дебютната от тях на 40-годишна възраст, а последната идва, когато е на 46.

Фанджо успява да спечели 47 процента от стартовете, в които участва. Рекордът му от световни титли остава непокътнат 47 години, преди Михаел Шумахер да го подобри. Въпреки всичко никой друг не е успявал досега да спечели 5 титли с 4 различни отбора.

2. Айртон Сена (1984-1994, 3 световни титли)

Стартове: 161
Победи: 41
Подиуми: 80
Пол позиции: 65

Гибелта на Сена във фаталния завой на „Имола“ през 1994 година потапя не само Бразилия, но и целия свят в скръб. Тя обаче е нещо много повече от един печален повод - трагичната развръзка за гения от Сао Пауло е катализаторът за революцията сред мерките за сигурност, които придават днешния облик на Формула 1. И в живота, и в смъртта си Сена изглежда орисан да тласка спорта в една-единствена посока – напред.

1. Михаел Шумахер (1991-2006 и 2010-2012, 7 световни титли)

Стартове: 306
Победи: 91
Подиуми: 155
Пол позиции: 68

Без капчица съмнение роденият в Хюрт автомобилен гладиатор е най-големият доминатор в цялата история на спорта. На него принадлежат едни от най-забележителните рекорди (като изключваме недостижимата колекция от световни титли) – най-много пол позиции (68), на-много победи (91), най-много подиуми (155), най-много бързи обиколки (77). Способността на Шумахер да изважда най-доброто от себе си и своята кола в най-завързаните мигове е това, което го отличава ярко от останалите.

Повече детайли за успехите и провалите на великите 10 пилота от Формула 1, може да прочетете в сайта на Gong.bg.

Вижте още:

Кои са най-великите плувци в историята

Ники Александров за победите, спорта и професията

Gong.bg празнува 10 години, изпълнени с победи

Последните новини от света на спорта, онлайн излъчвания и любопитна информация четете в Gong.bg

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 8 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 29 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети