2

Ж ивотът на средновековните хора като цяло е бил по-тежък и по-кратък от нашия, така че подходът им към брака е бил прагматичен. Но хората са се ухажвали, влюбвали са се и са били интимни често.

Любовта наистина е играла важна роля в средновековното съзнание и по думите на Томас а Кемпис, немски монах и писател от този период: "Нищо не е по-сладко от любовта, нищо по-висше, нищо по-силно, нищо по-голямо, нищо по-радостно, нищо по-пълноценно и нищо по-добро нито на небето, нито на земята".

Запознанствата са трудни във всяка епоха, особено през тъмните векове, но как средновековните хора са намирали време за това.

Вижте тези най-добри съвети, за да разберете как.

Събиране на информация за запознанствата - огледайте обстановката!

Имало ли е много самотни хора в средновековна Англия? Да. Жените от "ниските" класи често е трябвало да работят няколко години, за да спестят за зестра, следователно са имали по-дълъг и може би по-свободен "девически живот".

Аристократичните ергени обаче не са били склонни да бъдат необвързани дълго време и всъщност много от тях са се женили още в младежка възраст. Браковете им са били уговорени и често кралят или кралицата са се намесвали, тъй като те са имали голямо влияние върху брачния живот на благородниците. След смъртта на третия си и последен съпруг Луси от Болингбрук (1074-1136 г.) плаща на крал Хенри I 500 марки за правото да остане свободна.

Не бъдете хитрец: Пазете се от млади любовници!

Младите средновековни запознанства трябвало да бъдат предпазливи. Много хора обикновено израствали в среда, в която наблизо имало други необвързани хора. Чирак, живеещ с майстора си и неговата дъщеря, фермерски работници, които зяпат дойки, млади лордове, които се забавляват със слугини - това са клишета днес, но са били реалност за много хора през Средновековието.

Ако семействата одобрявали връзката, тя често водела до брак, но тайните връзки били меко казано недолюбвани и често се смятали за знак за потенциални неприятности - оттук и английските балади, които предупреждавали за "ковачи", ловуващи млади "красиви девойки" по време на селски панаири.

Бъдете романтични - с писма!

.
Източник: Getty images/ iStock

Средновековните бракове обикновено са били свързани с преговори, особено около зестрата, но не всичко е било свързано с пари.

Може би най-старото валентиновско писмо на английски език е написано от Марджери Брюс (р. 1495 г.) до годеника ѝ Джон Пастън (1444-1504 г.) през февруари 1477 г. В страстното си писмо до своя "добре обичан Валентин" тя казва, че баща ѝ няма да увеличи зестрата ѝ, но че ако Джон я обича, все пак трябва да се ожени за нея. Дълбоко прочувствено и лично писмо, Марджери моли Джон да не споделя писмото с никое друго "неземно същество, освен с него самия".

По време на ухажването хората често си разменят любовни символи. Андреас Капелан, автор на "De Amore" от XII в., ръководство за придворна любов, изброява няколко обичайни любовни символа, сред които кесии, пръстени, огледала, пояси и умивалници.

Покажете им копието си!

Придворната любов и рицарството са важни аспекти на средновековното общество и култура. В центъра на тази култура е бил турнирът.

Турнирите се появяват в Англия през XII век. Обикновено те се състояли от рицарски боеве и схватки. Мелетата били големи, организирани битки между рицари, които не се очаквало да бъдат опасни, но понякога водели до сериозни наранявания или смърт.

Турнирите се считали за "почтено" място за запознанства. Това е било място, където героични рицари са се съревновавали и са дефилирали, докато благородни девойки са ги гледали с възхищение. Някои съвременни консервативни коментатори обаче се оплакват, че турнирите са място за фриволност и похот.

Не забравяйте да гледате към тавана, когато се оригвате!

Ако средновековен самотник е поканен в семейния дом на потенциалната си половинка, би било добре да запомни следния истински средновековен етикет: Дръжте ръцете си чисти - не галете кучето или котката! Не забравяйте да избършете пръстите си в покривката, вместо да си облизвате пръстите.

Костите не бива да се гризат и не си вадете остатъци измежду зъбите.

.
Източник: Getty images/ iStock

Не яжте с вилица! (Вилиците са се използвали за приготвяне на храна, но повечето средновековни европейци са смятали, че вилиците са странно нещо за ядене.) Не яжте и с нож! (Много хора са носели нож на колана си, за да режат храната преди ядене.)

Добре, ако храната е течна, използвайте лъжицата си! (За всичко останало хората обикновено се хранели с ръце.)

Не сядайте твърде близо до солницата! (Солта е била скъпа и се е свързвала с престиж - така че добър съвет за запознанство по време на голяма вечеря е да се види кой е седнал най-близо до солницата). Можете да се оригвате, но гледайте към тавана, докато го правите!

И не забравяйте, че не трябва да уринирате в помещенията на домакина, освен ако не сте отседнали за една нощ и не е преди лягане.

Оглеждайте се за красота, добро семейство и богатство

В книгата "Catholicon" на Джон Балби от 1286 г. жените са съветвани да се интересуват от следните неща в потенциалния си съпруг: "мъжка добродетел", "семейство", "красота" и "мъдрост". Мъжът трябва да се интересува от следното в потенциалната си съпруга: "красота", "морал", "семейство" и "богатство".

Облечете се така, че да направите впечатление - но не прекалено!

Средновековните жени, които се готвят за среща, трябва да носят най-високата си шапка с купол и най-добрата си рокля (може би тази с подвижни ръкави, както е било обичайно), гарнирана с най-хубавия ленен вимпел. Това помагало за удължаване на шията - дългата шия при жените се смятала за красива.

Мъжете трябва да помнят, че на среща трябва да носят най-добрата си рокля и чорапогащник (чорапогащник). Все пак не се обличайте прекалено луксозно - "законите за разкоша" в късносредновековна Англия, като например Уставът за храненето и облеклото от 1363 г., се опитват да гарантират, че гражданите не се обличат и не консумират повече от социалния си статус. Тези правила включвали какви видове кожени украшения могат да се носят и от кого.

Запасете се със застояла овча урина и кръв от бик!

Ето няколко съвета за красота за жените, които били актуални за средновековните запознанства:

Изскубнете веждите си и преместете линията на косата си назад! (Високото чело се е смятало за привлекателно. Една от рецептите за обезкосмяване е била смес от оцет, яйца от мравки и бръшлян.)

Избелете лицето си! (Бледостта се е смятала за красива и за да я постигнат, някои жени са нанасяли върху кожата смеси, като бял оловен прах, смесен с овча мазнина.)

Скрийте родилните петна и бенките с домашен коректор! (През Средновековието тези "дефекти" понякога са били свързвани с вещици. Една от популярните смеси е била маска за лице от бича или заешка кръв.)

Станете блондинка с органична боя за коса! (Ленената коса при жените се е смятала за най-красива. Жените, които не били блондинки, можели да опитат боя за коса, направена от застояла овча урина и шафран!)

Момчета, прочетете за Даниел от Бекълс!

Даниел от Бекълс е автор на популярна книга за етикет от XIII век. По отношение на външния вид той казва, че косата на мъжа трябва да е прилежно оформена, брадата му да не е нито дълга, нито рошава, ноктите да са привлекателни, а зъбите да се поддържат чисти.

Една от рецептите за почистване на зъбите през Средновековието е била да се смесят листа от градински чай със сол, да се овалят на топчета, да се стрият на прах и след това да се втрият в зъбите. Наистина мъдър съвет!

Спирка за интимните ви части, господине?

Макар че средновековната църква ясно е заявила, че сексът извън - а за някои духовници и вътре! - е греховно, литературните и документалните свидетелства сочат, че средновековните британци са били похотливи като зайци.

Например, разказът за тийнейджърката Алисун от "Приказка за мелничаря" "слага" рога на по-възрастния си съпруг, а след това подмамва млад мъж да я целуне по "голите ѝ гърди", както и всички "Кентърбърийски разкази", са били предназначени за четене на глас!

Съчиненията на персийския лекар Абу Бакр Мохамед Закария Рази (854-925 г.) стават популярни в Европа чрез по-късни преводи. Сред съветите му за контрацепция е нанасянето на кедрово масло върху долните части на тялото преди полов акт за мъжа или след него за жената. Той също така казвал, че ако жената скочи назад след секс, "семето ще изпадне".

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче