4

П оширано пиле в кремообразен къри сос: Анджела Ууд с гордост си спомня ястието, сервирано за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г., превърнало се в класика на британската гастрономия и за чието създаване тя е помогнала, предаде Франс прес. 

Предлагано като готово ястие в супермаркетите, като пълнеж за сандвичи или като вариация в готварските книги, "коронационното пиле" или "пилето на кралица Елизабет" се е превърнало в неразделна част от кулинарния пейзаж на Обединеното кралство. 

"Рецептата обаче не е същата, това е просто майонеза, към която е добавено малко къри", споделя 89-годишната Анджела Ууд от дома си в Кимболтън, Кембриджшър, като не крие, че тези модерни версии искрено я забавляват.

Анджела е на 19 години, когато като ученичка в "Кордон Бльо" в Уинкфийлд, близо до замъка Уиндзор, получава задачата да усъвършенства рецептата, създадена от директорката на кулинарното училище Констънс Спрай, която трябва да организира банкета за чуждестранните високопоставени гости след церемонията по коронацията на 2 юни 1953 г. 

Елизабет Втора, която на 21 април стана на 96 години, се възкачва на трона на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж Шести. Датата бележи началото на рекордното ѝ за британски монарх властване. 

"Трябваше да е леко пикантно, но не прекалено, за да се хареса на всички." Друго ограничение беше, че ястието трябваше да бъде приготвено предварително, следователно трябваше да е студено", разказва Анджела Ууд. 

"Колкото до съставките, те трябваше да са лесно достъпни в Обединеното кралство. Вносът на храни все още беше ограничен - дори за кралски банкет, а порционите, наложени по време на Втората световна война, все още не бяха напълно отменени", допълва тя. 

След като получава задачата, Анджела Ууд се захваща с готвене, като експериментира "два или три пъти седмично, в продължение на три или четири седмици". "Непрекъснато варяхме пилета, добавяйки или премахвайки съставки, търсейки правилния баланс", спомня си тя. 

Ууд показва оригиналната рецепта, публикувана в старо издание на "Готварската книга на Констънс Спрай" - поширано пиле с букет гарни, а за соса - редукция от нарязан лук, къри на прах, доматено пюре, червено вино и лимонов сок, добавени към майонезата, и леко разбита сметана с пюре от кайсии. 

Понякога я питат защо не е използвала манго, както в много актуални рецепти. "Е, нямахме манго, цедено кисело мляко и такива неща. Днес хората добавят какво ли не", отговоря тя.  

В менюто от онова време, написано на френски, ястието се нарича "Пиле кралица Елизабет". То е поднесено на 350 чуждестранни високопоставени гости с оризова салата, гарнирана с грах и билки. Преди него е сервирана доматена супа с естрагон и речна пъстърва, а за десерт - ягодов галет. Всичко това е "полято" с вино от Мозел и шампанско.

Превратностите на живота не позволяват на Анджела Ууд да упражнява професионално готварските си умения. Все пак тя понякога приготвя известната рецепта заедно с дъщеря си, просто за забавление. 

Топовни салюти в Лондон за "платинения" юбилей на кралица Елизабет II

Ууд допълва, че за нея е "чест" да е помогнала за създаването на тази британска класика. 

По случай 70-годишния платинен юбилей от възкачването на Елизабет Втора на трона, който ще бъде отбелязан с четиридневни празненства в началото юни, британците са поканени да измислят десерт за кралицата в рамките на конкурс

"Удивително е как "коронационното пиле" издържа тестовете на времето и се надявам, че ще бъде същото и с десерта", казва Анджела Ууд, защото Нейно Величество е имала "най-невероятното управление" и е "посветила целия си живот на страната". 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Къде и кога можем да получим втора бустерна доза ваксина срещу COVID-19

България Преди 2 минути

Втора бустерна доза може да се приложи след първи бустер при хората, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина

Симов: Съставът на правителството няма как да се окаже препъни камък

Симов: Съставът на правителството няма как да се окаже препъни камък

България Преди 5 минути

Към този момент много по-важни са програмния пакет и реформите, които ще бъдат направени, заяви той

Буря с обилни дъждове връхлетя Североизточен Китай

Буря с обилни дъждове връхлетя Североизточен Китай

Свят Преди 45 минути

Автомобили и автобуси се оказаха в капана на наводненията

Още британски министри подадоха оставка

Още британски министри подадоха оставка

Свят Преди 53 минути

Самият Джонсън засега отказва да се оттегли

Дизайнерът Стефан Ролан организира вълнуващо модно ревю, посветено на френската певица Барбара

Стефан Ролан с вълнуваща колекция, посветена на Барбара

Любопитно Преди 56 минути

Дизайнерът развълнува Париж с колекция висша мода, посветена на френската певица

След операция в Хасково: Гониха шофьор с мигранти, той катастрофира

След операция в Хасково: Гониха шофьор с мигранти, той катастрофира

България Преди 1 час

Задържан е 22-годишен жител на кърджалийското село Миладиново

<p>ИПБ с отворено писмо до Бойко Рашков</p>

Заради войната по пътищата: ИПБ с отворено писмо до Бойко Рашков

България Преди 1 час

От началото на годината при катастрофи са загинали 233 души, алармират от институцията

Галина Софрониева, директор „Човешки ресурси“/Vivacom

Vivacom е най-желаният работодател сред телекомите в България

Технологии Преди 1 час

Престижната класация Employer of Choice класира компанията според имиджа ѝ пред желаещите да работят за нея

изпит

Стипендията на докторантите става 1000 лева

България Преди 1 час

С приемането на бюджета за 2022 г. от 1 април докторантската стипендия се повиши с 50 процента от 500 на 750 лева

Георги Семерджиев е хващан шест пъти без книжка

Георги Семерджиев е хващан шест пъти без книжка

България Преди 1 час

Водачът, причинил катастрофата с две жертви на столичния булевард „Черни връх“, има 80 отнети точки

Тенчо Тенев: Всеки трети шофира под въздействието на упойващи вещества

Тенчо Тенев: Всеки трети шофира под въздействието на упойващи вещества

България Преди 1 час

От 30 проби за наркотици 5 са положителни, а от 200 проби за алкохол 8 са положителни, посочи директорът на "Пътна полиция - София"

Радев награди военнослужещи с висши офицерски звания

Радев награди военнослужещи с висши офицерски звания

България Преди 2 часа

Отличията бяха на официална церемония в Гербова зала

f

Мото-рок фестивал "Побит камък" събра куп български звезди в помощ на 5-годишната Стаси

България Преди 2 часа

Във фестивала взеха участие различни български рок групи и изпълнители - "Сигнал", "Ахат", "Диана Експрес", "Аналгин", "Конкурент", "Фондацията"

<p>ГЕРБ няма да влизат в НС до гласуването на кабинета</p>

Спор в НС заради изслушването за доставките и цената на природния газ

България Преди 3 часа

Заради постъпили секретни документи депутатите обсъждат дали изслушването на Петков Николов да бъде при закрити врата

COVID-19: Още една област навлезе в жълтата зона

COVID-19: Още една област навлезе в жълтата зона

Теми в развитие Преди 3 часа

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на 14-дневна база е 96.1 на сто хиляди души население