4

П оширано пиле в кремообразен къри сос: Анджела Ууд с гордост си спомня ястието, сервирано за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г., превърнало се в класика на британската гастрономия и за чието създаване тя е помогнала, предаде Франс прес. 

Предлагано като готово ястие в супермаркетите, като пълнеж за сандвичи или като вариация в готварските книги, "коронационното пиле" или "пилето на кралица Елизабет" се е превърнало в неразделна част от кулинарния пейзаж на Обединеното кралство. 

"Рецептата обаче не е същата, това е просто майонеза, към която е добавено малко къри", споделя 89-годишната Анджела Ууд от дома си в Кимболтън, Кембриджшър, като не крие, че тези модерни версии искрено я забавляват.

Анджела е на 19 години, когато като ученичка в "Кордон Бльо" в Уинкфийлд, близо до замъка Уиндзор, получава задачата да усъвършенства рецептата, създадена от директорката на кулинарното училище Констънс Спрай, която трябва да организира банкета за чуждестранните високопоставени гости след церемонията по коронацията на 2 юни 1953 г. 

Елизабет Втора, която на 21 април стана на 96 години, се възкачва на трона на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж Шести. Датата бележи началото на рекордното ѝ за британски монарх властване. 

"Трябваше да е леко пикантно, но не прекалено, за да се хареса на всички." Друго ограничение беше, че ястието трябваше да бъде приготвено предварително, следователно трябваше да е студено", разказва Анджела Ууд. 

"Колкото до съставките, те трябваше да са лесно достъпни в Обединеното кралство. Вносът на храни все още беше ограничен - дори за кралски банкет, а порционите, наложени по време на Втората световна война, все още не бяха напълно отменени", допълва тя. 

След като получава задачата, Анджела Ууд се захваща с готвене, като експериментира "два или три пъти седмично, в продължение на три или четири седмици". "Непрекъснато варяхме пилета, добавяйки или премахвайки съставки, търсейки правилния баланс", спомня си тя. 

Ууд показва оригиналната рецепта, публикувана в старо издание на "Готварската книга на Констънс Спрай" - поширано пиле с букет гарни, а за соса - редукция от нарязан лук, къри на прах, доматено пюре, червено вино и лимонов сок, добавени към майонезата, и леко разбита сметана с пюре от кайсии. 

Понякога я питат защо не е използвала манго, както в много актуални рецепти. "Е, нямахме манго, цедено кисело мляко и такива неща. Днес хората добавят какво ли не", отговоря тя.  

В менюто от онова време, написано на френски, ястието се нарича "Пиле кралица Елизабет". То е поднесено на 350 чуждестранни високопоставени гости с оризова салата, гарнирана с грах и билки. Преди него е сервирана доматена супа с естрагон и речна пъстърва, а за десерт - ягодов галет. Всичко това е "полято" с вино от Мозел и шампанско.

Превратностите на живота не позволяват на Анджела Ууд да упражнява професионално готварските си умения. Все пак тя понякога приготвя известната рецепта заедно с дъщеря си, просто за забавление. 

Топовни салюти в Лондон за "платинения" юбилей на кралица Елизабет II

Ууд допълва, че за нея е "чест" да е помогнала за създаването на тази британска класика. 

По случай 70-годишния платинен юбилей от възкачването на Елизабет Втора на трона, който ще бъде отбелязан с четиридневни празненства в началото юни, британците са поканени да измислят десерт за кралицата в рамките на конкурс

"Удивително е как "коронационното пиле" издържа тестовете на времето и се надявам, че ще бъде същото и с десерта", казва Анджела Ууд, защото Нейно Величество е имала "най-невероятното управление" и е "посветила целия си живот на страната". 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 6 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 9 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 10 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 10 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 12 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 12 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 13 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 13 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 13 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 13 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените