1

А прил – месец на пролетната умора, прераждането на природата, великденски вълнения и променливо време.

Слънце грее, дъжд вали, е израз, който можем да използваме не само за да опишем пролетната обстановка около нас, но и емоциите вътре в нас.

С идването на слънчевите лъчи и разцъфналите дръвчета се мобилизираме и започваме да вършим доста повече, отколкото сме вършили цяла зима. Дори това да означава, че просто се срещаме повече с хора.

Всичко това обаче води до безпокойство, тревожност и раздразнителност, защото времето не достига, задачите се трупат, а така ни се иска просто да излезем в парка и да забравим за всичко, което сме складирали в съзнанието си.

Ново проучване ни съветва как да се оттървем от тревожността,

бeзпокойството и раздразнителността и да се почувстваме по-добре, без да се фокусираме върху негативните емоции, които ни тормозят.

Правенето на мили неща за другите намалява нивата на стрес и безпокойство и увеличава чувството на щастие и социална обвързаност. Това е проста стратегия, която не изисква много време и енергия и можете лесно да включите в ежедневието си“, казва Дъглас Джентайъл, професор по психология към щатския университет Айова.

Три техники за намаляване на тревожността

са обект на изследване на екипа от учени.

В проучването вземат участие студенти, които за 12 минути трябва да се разходят и да приложат една от тези три техники:

Любезност и доброжелателност: Поглеждайки минувачите около себе си, студентите от тази група са насърчавани мислено да им пожелават да бъдат щастливи и наистина да вярват в това. Никаква завист и съревнование, само положителни емоции и доброжелателност.

Свързаност: Гледайки околните, студентите са насърчавани да се замислят върху това, как са свързани с тях. Участниците трябва да се замислят за всички общи надежди и емоции, които може би споделят с непознатите от улицата. 

Социално съревнование:  В тези 12 минути всеки от участниците от групата трябва да се разходи и да се опита да си представи, че всъщност е много по-добър от всеки срещнат и мислено да си направи списък с всичко, в което е по-добър и успешен от минувачите.

Проучването  включва и контролна група, на която е възложено просто да наблюдава околните и да обърне внимание на тяхното облекло, грим, аксесоари, платове на дрехите, комбинация на цветовете и други фактори.

Преди експериментът да бъде осъществен, учените анкетират всички участници, за да им създадат емоционален профил – доколко са стресирани, тревожни, щастливи, емпатични и социално обвързани с околните.

Коя техника е най-печеливша и до какво води?

Оказва се, че хората от групите, които са позитивно настроени спрямо другите, са по-малко стресирани и неспокойни след изследването.

Положителните мисли, показването на доброжелателност и социална свързаност с останалите правят хората по-щастливи и намаляват тревожността и раздразнителността им.

Групата, която се сравнява с останалите, не показва никакъв прогрес и е също толкова напрегната и след проучването. Студентите от тази група проявяват по-малко емпатия и доброжелателност и са по-малко социално обвързани с околните.

Да се сравняваме с другите е стратегия за успех. Това не означава, че от нея няма ползи, но тази стратегия е обвързана със стрес, тревожност и депресия“, казва Даун Суийт, професор по психология.

Екипът изследва и как различните личности реагират на всяка техника

Първоначално учените очакват, че хората, които по природа са по-мили, биха имали по-големи ползи от стратегията на доброжелателност, а по-нарцистичните натури биха се затруднили със задачата да имат положителна нагласа и пожелания спрямо другите.

Резултатите обаче изненадват екипа. Тази проста техника е еднакво ценна, независимо какъв тип хора сте.

Излъчването на любезност и доброжелателност спрямо другите работи еднакво добре за намаляването на нивата на стреса, повишаването на чувството за щастие, емпатия и социална обвързаност както при хората мили по природа, така и при по-грубоватите от нас.

Какво ни коства да опитаме?

Пет навика за по-добър и щастлив живот

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@