1

О т първите звуци на „Pomp and Circumstance“ до хвърлянето на шапките, церемониите по дипломирането включват смесица от традиции, някои датиращи от стотици години. Академичните регалии са се развили през вековете, за да отразяват статута както на училищата, така и на най-новите им възпитаници.

Шапки и роби

дипломиране
дипломиране Източник: iStock


Абитуриентските роби са дошли от дългите дрехи на свещениците, носени от средновековните учени още през XII-ти век, според ръководството за академични регалии на Американския съвет по образование. Според една теория те не само символизират статута на учените, но им осигурявали начин да се стоплят в неотопляемите сгради, където се обучавали.
В крайна сметка учените преминали към по-конвенционално облекло, но продължили да носят роби на специални поводи, като церемониите по дипломиране.
През 19 век група американски колежи и университети се опитали да стандартизират своите роби, като обрънали специално внимание на ръкавите. Според техния „Междуколегиален кодекс на академичното облекло“, публикуван през 1895 г., заострените дълги ръкави били определени за получателите на бакалавърска степен, дългите затворени ръкави за магистърски степени и кръгли отворени ръкави за докторските степени. Всички роби трябвало да бъдат черни.
Междувременно шапките произхождат от дългите качулки, преди да се превърнат в шапки и в крайна сметка да станат квадратни и плоски, някъде около 1700 г. Качулките останали част от облеклото, но вече висели надолу по гърба на дипломанта, вместо на главата му. Кодексът от 1895 г. изисквал шапките също да бъдат черни и „всяка шапка трябва да бъде украсена с дълъг пискюл, прикрепен към средната точка в горната част“. Според някои източници, преди пискюлите да станат стандартна част, към шапките често били зашивани помпони.

Церемониални скиптри

дипломиране
дипломиране Източник: iStock


Друга традиция за завършване, която датира поне от Средновековието, е церемониалният скиптър, тежък и изящно украсен, той обикновено се носи от високопоставен човек, като например президента на колежа или ректора. Символизират авторитета на училището и е вдъхновен от боздуганите, с които средновековните рицари са участвали в турнири.

„Pomp and Circumstance“
Мигновено разпознаваемата мелодия, която се свири по време на шествието, докато абсолвентите пристигат, за да получат дипломите си, е композирана през 1901 г. и за пръв път е изпълнена през 1902 г. в чест на коронацията на крал Едуард VII на Великобритания.
Дебютира в САЩ през 1905 г., когато Йейл дава почетна степен на композитора на песента Едуард Елгар и бързо се разпространява из другите университети.

Декорирани шапки

дипломиране
дипломиране Източник: iStock


Шапките, украсени със кратки фрази като „Благодаря, мамо и татко!“ или „Наемете ме!“ или дори такива със сложни скулптури се превърнали в обичайна практика на днешните тържества по дипломиране. Въпреки че създателите на кодекса на академичното облекло от 1895 г. несъмнено биха били ужасени от тази тенденция, много университети днес насърчават практиката и дори предоставят нужните артикули. Според Шийла Бок, доцент в Университета на Невада, Лас Вегас, която правила проучване за това откъде тръгва декорирането на шапките: „Най-ранните примери, които открих, са от 60-те години на миналия век и са свързани с протести срещу войната във Виетнам.“

Знаменитости за говорители при откриването на церемонията

дипломиране
дипломиране Източник: iStock


Какво би била една церемония без няколко вдъхновяващи думи от мъдростта на известен автор, учен, носител на Нобелова награда или дори известен водещ на токшоу?
Ранните встъпителни речи били привилегия на „първенците“, като така имали възможността да демонстрират ораторските и езиковите си умения, придобити по време на обучението им.
С течение на времето произнасянето на реч се изместила от учениците към преподаватели и ректори, а след това към видни външни сановници. Някога генерали и държавници били популярен избор, често изнасяйки сериозни речи по важни въпроси. Държавният секретар на САЩ Джордж К. Маршал използвал своята реч от 1947 г. в Харвард, за да разкрие това, което стана известно като плана Маршал за възстановяване на Европа след Втората световна война.
Привличането на по-широк кръг от известни личности, които да се обърнат към абсолвентите, изглежда е възникнало до голяма степен през 20-ти век. Сред най-скорошните лектори са съдията от Върховния съд Кетанджи Браун Джаксън (Бостънския университет, 2023 г.), актьорът Том Ханкс (Харвард, 2023 г.), тенис коментатора Джон Макенроу (Станфордския университет, 2023 г.) и поп звездата Тейлър Суифт (Нюйоркския университет, 2022 г.).

Дипломи

дипломиране
дипломиране Източник: iStock


Въпреки че колежите са присъждали научни степени от векове, започнали да раздават дипломи като доказателство за тези степени много по-късно. Първата диплома от Харвард, например, датира от 1813 г. - 170 години след първата церемония по дипломиране в колежа. Тъй като ранните дипломи често били отпечатвани върху пергамент, направен от животинска кожа, „овча кожа“ става популярен жаргонен синоним за такава.

Почетни степени
Според архивите на Оксфордския университет почетните степени датират поне от 15-ти век в Англия. Първият важен пример в САЩ изглежда е връчването на почетна магистърска степен по изкуствата на Бенджамин Франклин през 1753 г. от Харвард. Франклин по-късно получил и почетни докторски степени в Англия и Шотландия и започнал да нарича себе си „доктор Франклин“. През годините след това били присъждани много почетни степени, някои от които по-късно били отменени поради лошо поведение на носителите им.

Хвърлянето на шапките във въздуха

дипломиране
дипломиране Източник: iStock


Кодексът от 1935 г. настоява завършилите да държат шапките си „по време на всички академични чествания, освен по време на молитва. Шапките трябва да се носят на всеки един етап от присъждането на научната степен.“Десетилетия по-рано випускът на Военноморската академия на Съединените щати от 1912 г. пренебрегнал това изискване. След като вече са спечелили правото си да носят офицерски шапки, нововъзпитаниците спонтанно ги хвърлили във въздуха. Тази традиция скоро се разпространила и в други колежи, университети и гимназии и дори стигнала до Британските острови - рядък пример за традиция за дипломиране, прекосила Атлантика от Новия свят към Стария.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 1 час

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 8 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 9 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 13 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 15 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна