0

И ндигофера е многогодишен широколистен храст. Растителното му местообитание са Хималаите. Обича умерения климат. Родът на индигото е многочислен и има повече от 300 вида Индигото е прах, който се добива от сухите листа на тропическото растени. 

На японски, боядисването с индиго е известно като ай-зоме. След изсушаване зелените листа стават тъмносини.

Как се боядисва с индиго

В началото на 1900 г. Япония имала десетки хиляди акра индиго. Днес насажденията са не повече от около 70 декара. Повечето от фермерите са в Токушима на Шикоку, най-малкия от четирите основни острова на страната. Някога този плодороден район се считал за богат. Индигото било толкова ценено, че през 18-ти век фермерите, които споделяли производствените си тайни с външни лица, били обезглавявани.

Източник: Без багаж

Тъмно синьото на индиговите багрила е един от най-известните естествени цветове в света. Боядисването с индиго е едно от най-старите в света, на най-малко 4000 години.

Има доказателства, че индигото е широко използвано в древен Египет и Индия.

Има много различни видове традиционни индиго-багрилни процеси. Уникалният японски метод дава цвят, известен като "японско синьо".

Източник: Без багаж

Думата "индиго" първоначално се отнася до багрило, идващо от Индия. Но синьото багрило може да бъде получено от различни растения.

Как се боядисва с индиго?

Глегайте новия епизод на "Без багаж", тази неделя от 13ч. по DIEMA.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@