0

А гар-агар е продукт с растителен произход, получен от червени водорасли, пишат от Edna.bg.

Можете да го използвате при направата на пудинги, желета, мармалади, конфитюри, кремове, но и не само. 

Ето какви са неговите полезни свойства и как да го използваме.

Какво е агар-агар

В Япония агар-агар, известен също с името на kanten, се използва над 350 години. Употребата му се е разпространила в Китай, Корея и други страни.

През последните години агар-агар се разпространява и в Европа и намира приложения основно в подготовката вегетариански ястия.

Агар-агар има високото съдържание на клей и карагенан (вещества, които превръщат течността в желе).

Във видеото горе вижте интересни факти за Япония

Тези вещества се извличат от различни видове червени водорасли, по-специално от Gracilaria и Gelidium. Основни производители са Испания, Чили и Япония. Агар-агар или просто агар се получава чрез третиране, обработка и изсушаване.

Освен че е изключителен заместител на желатина, но е по-стабилен и има високо съдържание на минерални соли, като калций, калий, йод, магнезий, фосфор. Има малко количество на калории.

В допълнение на това, може да се добави, че има богато съдържание на разтворими фибри. Тези влакна, които са в контакт с течностите, набъбват и създават чувството за ситост.

Съвети за използване на агар в кухнята

Източник: Thinkstockphotos

Обикновено агар-агар се продава на прах. Може да си купите продукта и на люспи, но тези две форми са по-трудни за употреба.

За подготовка на агар-агар гел се използват 2 супени лъжици агар за литър течност. Прахът трябва винаги да бъде разтворен в гореща течност (мляко, вода и т.н.), като се разбърква в продължение на няколко минути (най-малко 3 минути).

Агар-агар изисква бързо загряване, но за по-дълго време, за да се втвърди. Желатинът, в действителност, не се втвърдява веднага. Сместа остава течна, докато е още много гореща или на огън. Желирането се случва, когато температурата спадне под 40 ° С. В случай, че са се образували бучки, просто сложете всичко обратно на огъня.

С течение на времето, агар-агар може да загуби своята желираща мощност, така че е за предпочитане да се използва в рамките на 6 месеца от покупката.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@