3

П репратката към забранения плод в Библията и историята за изгонването на Адам и Ева от Райската градина са добре познати и се използват в различен контекст.

Но дали забраненият плод е бил ябълка или някакъв друг плод? Защо ябълката е избрана да представлява забранения плод от Дървото за познаване на доброто и злото?

Ликът на Дявола – как изглежда злото

Ето няколко обяснения от Ancient-Origins на този древен и загадъчен въпрос.

Тези думи от глава II на Първата книга на Мойсей или Битие са се превърнали в синоним на "забранения плод", т.е. на ябълката:

"И Господ Бог заповяда на човека, като каза: От всяко дърво в градината можеш свободно да ядеш: Но от дървото за познаване на доброто и злото да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш."

Вярвате или не, ябълката неправилно е използвана като забранения плод в популярната богословска култура.

Бегъл прочит на Библията наистина ни казва, че Адам и Ева са изгонени от Едемската градина, защото не са устояли на забранения плод и по този начин са се поддали на изкушение, след като змията, пазеща Дървото на познанието, е успяла да манипулира Ева, за да измами Адам.

Проблемът е, че по-старата еврейска Библия не уточнява какъв е бил забраненият плод, оставяйки го общ. Така че защо ябълка?

Разгадаване на мотива за ябълката със забранения плод

В следващата глава на Битие в Стария завет тази строфа описва изкушението на Адам и Ева:

"Като видя жената, че дървото е добро за ядене и наслада за очите, и че дървото е желано като източник на мъдрост, тя взе от плода му и яде. Даде и на мъжа си и той яде."

Тези две изречения се използват още от времето на първото им записване като метафорична препратка към всяко удоволствие или наслада, които догмите на религията смятат за незаконни или неморални.

Еврейската дума, използвана за плод тук, е "пери" - общ термин, отнасящ се до плодовете, висящи от Дървото на познанието. И днес те все още са силно застъпени в разговори, романи и филми.

Съвременните учени и историци смятат, че бастардизацията и евентуалното погрешно тълкуване на латинския език може да даде отговор на въпроса: "Защо ябълката?". Латинската дума mălum означава " зло", а латинската дума mālum, от гръцки μῆλον, означава "ябълка".

7 любопитни факта за Библията

Зевс и Хера - съвпадение с първата двойка от Битие?

Може ли вавилонският календар да помогне за обяснението на възрастта на патриарсите, разказана в Книга Битие? 

Грешката в превода на "забранения плод" може да се дължи на инцидент през IV в. от н.е., когато папа Дамас нарежда на Йероним, виден познавач на Свещеното писание, да преведе еврейската Библия на латински език.

Това твърди Робърт Апелбаум, почетен професор по английска литература в университета в Упсала, Швеция. "Думата ["malum"] на латински се превежда на английски с думата apple (ябълка), която означавала и всеки плод ... със сърцевина със семена в средата и месо около нея. Но това е бил и общ термин [за плод]", казва Апелбаум пред Live Science .

Преводът, който включва езика, говорен от "обикновения човек", и е направен по поръчка на Католическата църква , се нарича Вулгата. Както споменахме по-рано, "пери" е можело да бъде всеки плод: смокиня, грозде, кайсия или портокал. Йероним превежда peri като malus, което по онова време се отнася за всеки месест плод, носещ семена.

Ябълката в класическата митология

Независимо от своя библейски произход, ябълката продължава да бъде забраненият плод в популярната култура и има връзки с други митологии. Една ябълка поставя началото на легендарния гръцки мит за Троянската война. В скандинавската митология боговете вярвали, че безсмъртието им е плод на ябълки.

В "Арабски нощи" една вълшебна ябълка от Самарканд лекува всички човешки болести, много преди рекламната кампания от 1866 г. да ни каже: "Една ябълка на ден държи лекаря далеч".

В древна Гърция Дионис, богът на виното и плодородието, очевидно е създал ябълката, подарявайки я на Афродита, богинята на любовта. Така започва практиката младоженците в Атина да ядат ябълка, за да увеличат плодовитостта, преди да влязат в брачната стая.

Най-известната препратка към ябълката е Златните ябълки на Хесперидите, намиращи се в личната градина на богиня Хера. На сватбата на Зевс и Хера сватбените дарове са били клонки със златни ябълки, отново свързани със секса и плодородието.

Един от дванадесетте труда на Херакъл (Херкулес) включвал кражба на златните ябълки на Хесперидите от овощната градина на Хера. За целта Атлас бил подмамен да донесе ябълките вместо него, докато Херакъл поддържал небето в негово отсъствие.

Шест от най-страшните създания според Библията

Формата на ябълката може да се свърже и с формата на женската гръд, което може да е още една причина ябълката да е символ на плодородието и всъщност изобщо да не е забранен плод, ако се омъжвате или сте женени.

Ябълката в Средновековна Европа и популярната култура

Ябълката се превръща в голяма тема в посткласическото западноевропейско изкуство и култура поне до XII в. сл. В ренесансовите картини ябълката също е изобразена.

През 1533 г. Лукас Кранах, заимствайки от Дюрер, изобразява светеща ябълка, подобна на рубин, със светещи Адам и Ева в центъра, в своята картина, озаглавена "Адам и Ева".

Други големи ренесансови художници също използват темата за забранения плод, но избират плодове, които не са ябълки. В Гентския олтар на Хуберт и Ян ван Ейк от 1432 г. плодът е цитрон. В "Ева, изкушена от змията" на италианския художник Дефеденте Ферари от началото на 20-те години на XV в. плодът е кайсия.

А в "Падението на човека" от Петер Паул Рубенс, 1628-29 г., плодът е нар. Шедьовърът на Микеланджело, Сикстинската капела, включва фреска със змия, навита около смокиня.

8 от най-мощните оръжия и тяхната история

"Аз съм Господ Бог Дионис": Дионис: паралели между Йехова и Дионис

Какво се е случило в Едем? 

Това, което запечатва ябълката като забранения плод в западното съзнание, е основополагащото произведение на английския поет Джон Милтън "Изгубеният рай" (1667 г.). В това произведение Милтън използва думата "ябълка" два пъти, за да обозначи забранения плод. В тази обемна поема от 10 000 реда Милтън описва ябълката "като размита отвън и изключително сочна, сладка и амброзивна", докато Ева отхапва от нея. В по-ранното си произведение от 1644 г., озаглавено "Ареопагитика", Милтън описва плода на познанието за доброто и злото като ябълка.

Тези две произведения затвърждават статута на ябълката като забранения плод и са силно свързани с цветовете, за да създадат християнски образи. Червената (цветът на кръвта), кръглата (плодородието), златната (алчността) и сладката на вкус (желанието) ябълка е символ на изкушението и греха. Интересно е, че в исляма изображението на забранения плод винаги е било смокиня или маслина.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 1 час

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 1 час

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 3 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 3 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 4 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 4 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 4 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 4 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 5 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 6 часа

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Свят Преди 6 часа

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения"

<p>Какво става в&nbsp;Рафах, израелски&nbsp;танкове обкръжиха източната част на града</p>

Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафах

Свят Преди 6 часа

Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад"

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 6 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 7 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 7 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната