3

П репратката към забранения плод в Библията и историята за изгонването на Адам и Ева от Райската градина са добре познати и се използват в различен контекст.

Но дали забраненият плод е бил ябълка или някакъв друг плод? Защо ябълката е избрана да представлява забранения плод от Дървото за познаване на доброто и злото?

Ликът на Дявола – как изглежда злото

Ето няколко обяснения от Ancient-Origins на този древен и загадъчен въпрос.

Тези думи от глава II на Първата книга на Мойсей или Битие са се превърнали в синоним на "забранения плод", т.е. на ябълката:

"И Господ Бог заповяда на човека, като каза: От всяко дърво в градината можеш свободно да ядеш: Но от дървото за познаване на доброто и злото да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш."

Вярвате или не, ябълката неправилно е използвана като забранения плод в популярната богословска култура.

Бегъл прочит на Библията наистина ни казва, че Адам и Ева са изгонени от Едемската градина, защото не са устояли на забранения плод и по този начин са се поддали на изкушение, след като змията, пазеща Дървото на познанието, е успяла да манипулира Ева, за да измами Адам.

Проблемът е, че по-старата еврейска Библия не уточнява какъв е бил забраненият плод, оставяйки го общ. Така че защо ябълка?

Разгадаване на мотива за ябълката със забранения плод

В следващата глава на Битие в Стария завет тази строфа описва изкушението на Адам и Ева:

"Като видя жената, че дървото е добро за ядене и наслада за очите, и че дървото е желано като източник на мъдрост, тя взе от плода му и яде. Даде и на мъжа си и той яде."

Тези две изречения се използват още от времето на първото им записване като метафорична препратка към всяко удоволствие или наслада, които догмите на религията смятат за незаконни или неморални.

Еврейската дума, използвана за плод тук, е "пери" - общ термин, отнасящ се до плодовете, висящи от Дървото на познанието. И днес те все още са силно застъпени в разговори, романи и филми.

Съвременните учени и историци смятат, че бастардизацията и евентуалното погрешно тълкуване на латинския език може да даде отговор на въпроса: "Защо ябълката?". Латинската дума mălum означава " зло", а латинската дума mālum, от гръцки μῆλον, означава "ябълка".

7 любопитни факта за Библията

Зевс и Хера - съвпадение с първата двойка от Битие?

Може ли вавилонският календар да помогне за обяснението на възрастта на патриарсите, разказана в Книга Битие? 

Грешката в превода на "забранения плод" може да се дължи на инцидент през IV в. от н.е., когато папа Дамас нарежда на Йероним, виден познавач на Свещеното писание, да преведе еврейската Библия на латински език.

Това твърди Робърт Апелбаум, почетен професор по английска литература в университета в Упсала, Швеция. "Думата ["malum"] на латински се превежда на английски с думата apple (ябълка), която означавала и всеки плод ... със сърцевина със семена в средата и месо около нея. Но това е бил и общ термин [за плод]", казва Апелбаум пред Live Science .

Преводът, който включва езика, говорен от "обикновения човек", и е направен по поръчка на Католическата църква , се нарича Вулгата. Както споменахме по-рано, "пери" е можело да бъде всеки плод: смокиня, грозде, кайсия или портокал. Йероним превежда peri като malus, което по онова време се отнася за всеки месест плод, носещ семена.

Ябълката в класическата митология

Независимо от своя библейски произход, ябълката продължава да бъде забраненият плод в популярната култура и има връзки с други митологии. Една ябълка поставя началото на легендарния гръцки мит за Троянската война. В скандинавската митология боговете вярвали, че безсмъртието им е плод на ябълки.

В "Арабски нощи" една вълшебна ябълка от Самарканд лекува всички човешки болести, много преди рекламната кампания от 1866 г. да ни каже: "Една ябълка на ден държи лекаря далеч".

В древна Гърция Дионис, богът на виното и плодородието, очевидно е създал ябълката, подарявайки я на Афродита, богинята на любовта. Така започва практиката младоженците в Атина да ядат ябълка, за да увеличат плодовитостта, преди да влязат в брачната стая.

Най-известната препратка към ябълката е Златните ябълки на Хесперидите, намиращи се в личната градина на богиня Хера. На сватбата на Зевс и Хера сватбените дарове са били клонки със златни ябълки, отново свързани със секса и плодородието.

Един от дванадесетте труда на Херакъл (Херкулес) включвал кражба на златните ябълки на Хесперидите от овощната градина на Хера. За целта Атлас бил подмамен да донесе ябълките вместо него, докато Херакъл поддържал небето в негово отсъствие.

Шест от най-страшните създания според Библията

Формата на ябълката може да се свърже и с формата на женската гръд, което може да е още една причина ябълката да е символ на плодородието и всъщност изобщо да не е забранен плод, ако се омъжвате или сте женени.

Ябълката в Средновековна Европа и популярната култура

Ябълката се превръща в голяма тема в посткласическото западноевропейско изкуство и култура поне до XII в. сл. В ренесансовите картини ябълката също е изобразена.

През 1533 г. Лукас Кранах, заимствайки от Дюрер, изобразява светеща ябълка, подобна на рубин, със светещи Адам и Ева в центъра, в своята картина, озаглавена "Адам и Ева".

Други големи ренесансови художници също използват темата за забранения плод, но избират плодове, които не са ябълки. В Гентския олтар на Хуберт и Ян ван Ейк от 1432 г. плодът е цитрон. В "Ева, изкушена от змията" на италианския художник Дефеденте Ферари от началото на 20-те години на XV в. плодът е кайсия.

А в "Падението на човека" от Петер Паул Рубенс, 1628-29 г., плодът е нар. Шедьовърът на Микеланджело, Сикстинската капела, включва фреска със змия, навита около смокиня.

8 от най-мощните оръжия и тяхната история

"Аз съм Господ Бог Дионис": Дионис: паралели между Йехова и Дионис

Какво се е случило в Едем? 

Това, което запечатва ябълката като забранения плод в западното съзнание, е основополагащото произведение на английския поет Джон Милтън "Изгубеният рай" (1667 г.). В това произведение Милтън използва думата "ябълка" два пъти, за да обозначи забранения плод. В тази обемна поема от 10 000 реда Милтън описва ябълката "като размита отвън и изключително сочна, сладка и амброзивна", докато Ева отхапва от нея. В по-ранното си произведение от 1644 г., озаглавено "Ареопагитика", Милтън описва плода на познанието за доброто и злото като ябълка.

Тези две произведения затвърждават статута на ябълката като забранения плод и са силно свързани с цветовете, за да създадат християнски образи. Червената (цветът на кръвта), кръглата (плодородието), златната (алчността) и сладката на вкус (желанието) ябълка е символ на изкушението и греха. Интересно е, че в исляма изображението на забранения плод винаги е било смокиня или маслина.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Свят Преди 2 минути

По думите ѝ официалните резултати от изборите нямат значение

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 28 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 57 минути

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 2 часа

Децата незабавно са били евакуирани

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 2 часа

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред