0

В секи сигурно е попадал в ситуация, където осъзнава, че чувствата му вече не са същите. Това много често се случва, когато гоним известно време обекта на обожанието ни и в един момент той отговори на чувствата ни. Ами сега? Какво следва?

Никол Филип, 30-годишен от Орландо, Флорида, забелязва модел в живота си, когато се среща с хора.

"Преди да започна връзка, много бързо отписвам хората", казва тя пред HuffPost. "Когато някой се интересува много от мен, това ме отблъсква. Предпочитам бавното влюбване, защото бързата романтика активира моята "борба или изчезване", а аз обикновено избирам да изчезна".

Това е често срещан опит. Влюбвате се в някого, но когато той ви отвърне с взаимност, бързо губите интерес.

За Джаз Мелъди, на 27 години, от Лос Анджелис, това чувство е осезаемо.

"Преди да успея да излекувам частите от себе си, които отхвърляха интимността, усилено преследвах романтични връзки", казва тя. "Но щом те започнаха да се задълбочават, усещах как тялото ми физически ги отхвърля."

Посредством терапията Филип и Мелъди успяват да установят, че това поведение произтича от техните стилове на привързаност.

7 важни фактора за успешна връзка

"Стилът на привързаност" се отнася до начина, по който човек се отнася към другите в интимни и платонични отношения. Обикновено оформени от взаимоотношенията ни с родителите и ранните ни възпитатели, стиловете на привързаност се разделят на четири категории: сигурен, избягващ, тревожен и неорганизиран. 

Сигурният стил на привързаност позволява на хората да поставят граници и да се чувстват стабилни, сигурни и удовлетворени във взаимоотношенията си. От друга страна, хората с избягващ, тревожен и дезорганизиран стил на привързаност не се чувстват сигурни във взаимоотношенията си. Те се притесняват да се доверяват на хората и са склонни да дават приоритет на независимостта. В резултат на това несигурният стил на привързаност може да накара някого да не желае да влезе във връзка - оттам и онова чувство на отдръпване, когато чувствата са взаимни.

Това е нещо, което психологът Шаурия Гахлават вижда в частната си практика постоянно. 

"Ние губим интерес, когато придобием власт, а когато някой признае, че ни харесва, точно това чувстваме", казва Гахлават. "Отказваме се от упоритата работа и това не е достатъчно предизвикателство, така че понякога чувстваме: "Аз постигнах това! Какво следва?"

Проучване на Южния методистки университет от 2020 г. установява, че просто познаването на вашия стил на привързаност и осъзнаването на всички тревожни или избягващи качества, които може да имате, може да ви помогне да станете по-сигурни във взаимоотношенията си. 

Такъв е случаят с Мелъди. "Осъзнах, че изпитвам както тревожната, така и избягващата страна на стиловете на привързаност", казва тя. "След като прочетох описанието на дезорганизирания стил на привързаност, имах чувството, че за първи път виждам себе си и всичките си черти."

Попитахме експерти за това как несигурната привързаност може да пречи на взаимоотношенията ви и как да развиете сигурен стил на привързаност занапред.

Несигурна привързаност във взаимоотношенията

Тревожните, избягващите и неорганизираните стилове на привързаност се припокриват по някои начини и се различават по други. Хората с тревожен стил на привързаност имат високи нива на тревожност преди да влязат във връзка и са склонни да се страхуват от отхвърляне. 

"Тревожно привързаният човек може да чувства, че няма да се справи добре във връзката, че връзката няма да продължи дълго, че няма да бъде достатъчно добър или че човекът може да загуби интерес към него по-късно", казва Гахлават.

Това може да се прояви в желанието за "високи нива на интимност, често да се притесняват за чувствата на партньора си и да търсят увереност", каза тя.

Обещания, които да си дадете с партньора, за да градите като двойка

Хората, които имат избягващ стил на привързаност, могат да изпитват страх от обвързване и да демонстрират пълно оттегляне от взаимоотношенията. Те също така могат да желаят независимост и да имат силно чувство за самостоятелност. В резултат на това те се опитват да се дистанцират от другите хора, за да избегнат разочарования. 

"Хората с избягващ стил на привързаност могат да имат трудности с емоционалната близост и да се чувстват неудобно от уязвимостта, която идва с признаването или получаването на чувства", казва Гахлават. "Ако човек с избягващ стил на привързаност се сблъска с романтичните чувства на някой друг, той може инстинктивно да се оттегли или да се колебае дали да отвърне на чувствата поради страха си да не бъде погълнат или да загуби чувството си за автономност."

Дезорганизираните, или пренебрежителни и страхови стилове на привързаност, се характеризират с ниски нива на емоционална уязвимост и интензивност, малка зависимост от партньора и по-голямо нежелание за споделяне на лична информация. 

"Поведението им във взаимоотношенията може да бъде непредсказуемо и хаотично", казва пред HuffPost Кристин Тейлър, лицензиран професионален консултант и терапевт по взаимоотношенията.

Хората с този стил "могат да проявяват едновременно или в бързо редуване както тревожно, така и избягващо поведение", казва Гахлават. "Например те могат да търсят близост с партньора си, но след това рязко да се отдръпнат или да проявят агресивни или страховити реакции, когато се приближат."

Важно е да се отбележи, че различните стилове на привързаност могат да се преплитат и хората могат да проявяват различни качества и поведение в рамките на своите взаимоотношения. 

"Стиловете на привързаност не са фиксирани или взаимно изключващи се категории", казва Гахлават. "Индивидите могат да проявяват различна степен както на тревожни, така и на избягващи тенденции, а стиловете им на привързаност могат да варират в различни взаимоотношения или контексти."

От мъже за жени: Десет болезнени истини, които дамите трябва да знаят

От друга страна, сигурно привързаните възрастни са способни както да се доверяват на другите, така и да бъдат самодостатъчни. Те се чувстват комфортно в интимността и са способни да съобщават границите в една връзка.

"Те са склонни лесно да се свързват с другите и се чувстват комфортно да бъдат уязвими и близки", казва Тейлър пред HuffPost. "Те са по-доверчиви и са в състояние да комуникират ефективно своите нужди".

Как да развием сигурна привързаност

Ако забележите модел на отдръпване, след като някой ви хареса, не забравяйте, че тези навици не са вечни.

"Важно е да се отбележи, че стиловете на привързаност не са фиксирани или абсолютни черти; те могат да бъдат повлияни от различни фактори и могат да се променят с течение на времето с личното израстване и преживявания", казва Гахлават. "Освен това в рамките на стиловете на привързаност съществуват индивидуални различия и не всички хора с един и същи стил ще реагират по един и същи начин."

За да създадете по-сигурна привързаност, може да е полезно да намерите терапевт, ако имате възможност, който да ви помогне да работите върху вредни поведения като оттегляне от връзки, независимо дали те са интимни или платонични.

"Важно е да се задълбочите, да размишлявате върху миналото си, за да разберете защо се чувствате тревожни, избягващи и несигурни", казва Гахлават. "Преработването на взаимоотношенията ви като дете и тийнейджър е важно, за да сте наясно какво се отнася до днешния ден, до настоящата ви връзка, и какво е багаж от миналото."

Може да изглежда нелогично, но Гахлават препоръчва да обсъждате чувствата си с човека, с когото се срещате, когато те се появят.

"Изграждайте доверие постепенно, бъдете надеждни, последователни и честни, защото доверието е в основата на сигурните взаимоотношения", казва тя. "Ако се чувствате тревожни, обсъдете това с него. Ако чувствате, че се движите твърде бързо, говорете за това".

Освен това задаването на въпроси, докато сте във връзка, може да бъде полезно. Тейлър предложи да си задавате въпроси като например: "Мисълта, че ще бъда уязвим с партньора си, кара ли ме да се тревожа? Страхувам ли се да се сближа твърде много емоционално? Склонна ли съм да отблъсквам партньора си? Ревнувам ли лесно? Имам ли нужда от много уверения, дори когато знам, че партньорът ми ме обича?"

Терапията помага на Филипа да идентифицира факторите, които я карат да напуска връзките си, за да може да коригира курса си.

"В момента, в който [човекът, с когото се срещам] каже нещо, което не ми харесва, аз приключвам с него", казва тя. "Понякога това е оправдано, но се опитвам да проуча внимателно мотивите си да приключвам с хората. Сега разговарям с терапевта си за нещата, които съм забелязала и които ме карат да спра да говоря с даден романтичен интерес, като вътрешна проверка, за да съм сигурна, че не приключвам нещата с цел да избегна близка връзка.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами