6

К ато дете бяхте ли по-съпричастни и осъзнавахте ли емоциите си за разлика от другите? Харесвахте ли музиката и изкуството - дори ако потенциалът ви в тези области никога не е бил напълно развит? Бяхте ли свободен и независим мислител, аутсайдер, който понякога се чувства ограден от външни авторитети? Ако е така, някои може да са ви нарекли "дете индиго" - не, както са смятали родителите и учителите ви, че сте малък ужас, който трябва да бъде в затвора четири дни в седмицата, а нищо по-малко от следващия етап на човечеството. 

Звучи добре, нали? Но какво точно представлява детето индиго? Как можете да разберете дали сте такова? И най-важното от всичко - дали всичко това не е просто псевдонаучна глупост, създадена, за да накара родителите с увреждания да отричат или да се чувстват по-добре от неврологичните разстройства на децата си?

Какво е "дете индиго"?

Според Нанси Ан Тапе, самопровъзгласилата се за "синестет" (повече за това по-късно), която е измислила това понятие, "децата индиго" са група от "високоразвити" индивиди, които споделят определени психологически черти, които ги отличават като съществуващи извън - може би дори над - нормата.

"Признаците, че едно дете може да е "индиго", включват силна интуиция, творчество, също така упорит, страстен и питащ характер", пише Джеймс Тейлър, разказвайки за собствения си опит с този термин в статия за списание на университета в Глазгоу миналата година.

Дотук всичко е стандартно - но за някои вярващи в концепцията нещата не спират дотук. Децата индиго "могат да бъдат и малко екстрасенси", обяснява Тейлър.

"В един от разказите, които прочетох, дете, диагностицирано като "индиго", се описваше като "император от друга планета", попаднал случайно в утробата на майка си; друго момиче непринудено разговаряше с гноми", казва Тейлър.

За да сме наясно, това не е едно от онези неща като хигиенната хипотеза, при които легитимната (макар и в крайна сметка погрешна) научна мисъл е била изкривена от прекалено ревностни и недостатъчно образовани родители и медии. Идеята, че "децата индиго" са не само уникални, но и полумагически, е насърчавана от някои от основните първоначални поддръжници на концепцията.

"За мен тези деца са отговорите на молитвите, които всички ние отправяме за мир", казва Дорин Вирту пред "Ню Йорк Таймс" през 2006 г., когато феноменът "деца индиго" е на върха на славата си. Сега новородена християнка, която заклеймява цялата си предишна работа като еретична, Вирту е била психотерапевт за юноши, но в началото на века е един от водещите авторитети по въпросите на децата индиго - всъщност тя буквално е написала книгата за този феномен, като през 2001 г. написва "Грижата и храненето на децата индиго". 

Според Вирту детето индиго притежава повечето или всички характеристики от дълъг списък, включително силна воля; родено е през 1978 г. или по-късно; упорито и независимо - "дори ако постоянно ви иска пари", отбелязва Вирту; творческо; склонно е към пристрастявания; лесно се отегчава; жадува за приятелства, дори може да се свърже с животни или растения; понякога му е трудно да заспи и може да е виждало "ангели" или "починали хора", пише тя.

Децата индиго трудно могат да се определят. Те могат да бъдат прекалено агресивни, но също така и крехки и интровертни - пише Вирту; могат да имат ниска самооценка или да са склонни към мании за величие. Могат да проявяват признаци на депресия, но също така да знаят, че са важни за бъдещето на света - и ако някога сте ги водили на традиционен консултант, има голяма вероятност да сте чули буквите "ADHD", които се носят в някакъв момент. 

"Всичко е в съзнанието ви": Болезненият пъзел на болестите, които нямат име

Децата индиго са "бдителни за прочистването на земята от социални недъзи и корупция и за увеличаването на почтеността" - казва Вирту.

"Другите поколения се опитваха, но после ставаха апатични. Това поколение няма да го направи, освен ако не ги упоим с риталин", казва тя.

Не е ли това просто ADHD/аутизъм/психично заболяване/да си дете?

Началото на века е нещо като златен век за медицинската параноя. Това е епохата, която ни даде "ваксините причиняват аутизъм" - необоснована теория на конспирацията, която и до днес е причина за безброй предотвратими детски смъртни случаи. Това е времето, когато хиляди медицински специалисти са принудени да съставят Декларацията от Дърбан, за да кажат на хората, че, да, всъщност ХИВ причинява СПИН, моля, спрете да казвате, че не причинява. И освен това не бяхме далеч от зората на невероятно мрачната школа "пийте белина" в педиатричната медицина.

А в малките шишенца с хапчета по света се случва нещо друго - огромна промяна в диагностиката и лечението на психологически и неврологични разстройства. Между 1996 г. и 2008 г. броят на децата, на които се предписват стимуланти за ADHD, се увеличава с близо 50%, както и процентът на антидепресантите и лекарствата против тревожност.

Обсесивно-компулсивното разстройство: Дългият и труден път към лечението му

Причините за това са много, като не на последно място са подобрената диагностика и по-леснодостъпните лекарства - в началото на 2000 г. изтече срокът на редица патенти за лечение на психични заболявания, поради което те изведнъж станаха адски евтини за нуждаещите се.

С подобряването на диагностиката и лечението се появиха и множество панически коментари, обезпокоени от това, което хората смятат за свръхмедицина на обществото. Децата не са имали някакво състояние, от което да се нуждаят от лекарства, казват хората - това просто се нарича "да бъдеш дете". В края на краищата - нали не бихте лекували Барт Симпсън?

Погледнато от тази страна, "децата индиго" могат да се разглеждат като поредната реакция срещу идеята, че вашето специално момченце или момиченце може да бъде нещо по-малко от съвършено. Всъщност някои експерти предупреждават именно за това - в разговор с How Stuff Works наскоро клиничният психолог Моника Вермани заявява, че вижда "червени знамена" в концепцията.

Родителите, които вярват в идеята за "дете индиго", "могат да разглеждат проблемните симптоми и поведение на детето си - като невнимание, деструктивно или предизвикателно поведение - през призмата на статута или идентичността му на дете индиго", каза Вермани. Тя добавя, че това "може да ги накара да отхвърлят, да се противопоставят или да забавят решаването на проблемите чрез традиционните канали за правилна диагностика и лечение".

Как да разбера дали съм дете индиго?

С толкова много характерни черти изглежда, че няма да е никакъв проблем да разберете дали вие - или вашето малко дете - сте един от тези екстраеволюирали хора. Но ето какво: когато изброихме този списък в началото, мислехте ли, че описваме вас? Или просто знаете... някое дете?

Това е друга голяма критика, отправена към онези, които популяризират концепцията за "дете индиго" - така наречените "индигови" характеристики са толкова широки и толкова обобщени, че могат да се приложат към почти всеки. Нарича се "ефект на Барнъм", по името на Финиъс Тейлър Барнъм, шоумен, за когото се твърди, че е измислил фразата "всяка минута се ражда гадняр", което може да ви подскаже накъде ще поемем.

Казано по-просто, ефектът на Барнъм се случва, когато чуете описание или твърдение, което звучи невероятно точно за вашия личен опит, без да осъзнавате, че всъщност то се отнася за почти всеки. По този начин екстрасенсите и медиумите изкарват прехраната си; затова астрологията все още е много по-популярна, отколкото си мислите; и според индиго скептиците, затова толкова много хора там се чувстват оправдани в своята индиго диагноза.

"Според Тобер и Карол [двама от най-известните привърженици на индиго] децата индиго могат да функционират зле в конвенционалните училища поради отхвърлянето на авторитета от страна на детето, това, че са по-умни или духовно по-зрели от своите учители, и липсата на реакция на дисциплина, основана на чувство за вина, страх или манипулация", се отбелязва в статия на Единбургските скептици от 2019 г. 

"Въпреки това детските психолози посочват, че не са разкрити доказателства за нито една от тези специалности и много от тези качества биха могли да се прилагат - в различна степен - за всички деца. Когато потърсите този термин в Google, ще намерите много уебсайтове, които да ви помогнат да диагностицирате детето си. Всички те съдържат нелепи твърдения на Барнъм като "Чувстваш се овластен" или "Оспорваш авторитета", или дори "Предназначен си да бъдеш тук", продължават те.

Така че може би за личностен тест не може да става и дума - но, за щастие, има една черта, която притежава всяко дете индиго, независимо колко силно се идентифицира с всички останали предполагаеми характеристики. Всички те, без изключение, имат синя аура.

Kакво e синя аура?

Добре, може би някои от вас, които са чели дотук, са си помислили, че сме ненужно строги. Позволете ни да разсеем тези опасения. Kонцепцията за "дете индиго" се основава изцяло на твърдението на една жена, че може да види мистични цветове, които се излъчват около телата на децата.

Спомняте ли си как Нанси Ан Тапе нарича себе си "синестет"? Тя използва думата, за да опише именно това усещане за аура - а не действителното значение на синестезията, което е много по-хубаво поради факта, че е доказано, че съществува. В края на 60-те години на миналия век тя започнала да твърди, че вижда все повече деца, които имат индигова аура - оттам и името.

Между другото, децата индиго не са единствените, които са диагностицирани по този начин. Съществуват и "кристални деца", наречени така заради предполагаемата им кристална (и удобно невидима за човешкото око) аура - но тази концепция, дори повече от тази за индиговите деца, изглежда е реакция срещу диагнозите аутизъм. В същото време за "децата на дъгата", които са от триото, се казва, че имат аури на дъгата - и ако се вярва на родителите им, всички те са в основата си психични на нивото на Жан Грей.

Аури. Значи това са глупости?

Ами да. Докато науката не докаже обективното съществуване на аури, основани на личността, ще бъде много трудно за когото и да било да предостави рационална защита на цялата концепция за "децата индиго". 

Дори ако всички на планетата наистина са заобиколени от гигантски пръстен на настроението, пак ще трябва да се противопоставите на факта, че, ами, аутизмът и ADHD съществуват. И двете имат много по-точни дефиниции от диагнозата "дете индиго", която, както видяхме, може да се приложи към почти всяко дете в даден момент от живота му.

5 признака, че може да имате аутизъм

Вижте, не казваме, че детето ви не е специално - но то вероятно не е специално за "следващото ниво на човечеството". Много по-вероятно е да има неврологично заболяване (което между другото е нормално, да си невродивергентен едва ли е съдба, по-лоша от смъртта!) или дори просто да има малко въображение и да е странно.

Ако случаят е такъв, важно е да им се обърне внимание - медицинско или друго - от което наистина се нуждаят. В противен случай само влошавате положението на всички.

"Всички ние бихме предпочели децата ни да не бъдат етикетирани с психиатрично разстройство, но в този случай това е привидна диагноза. Зад нея не стои никаква наука. Няма никакви изследвания", казва психиатърът Ръсел Баркли пред "Ню Йорк Таймс".

Видеото е архивно.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще бъде ли преизбрана Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Ще бъде ли преизбрана Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Свят Преди 44 минути

За успешен избор тя се нуждае от поне 361 гласа

Арестуваха мъж, отправял заплахи срещу  Байдън

Арестуваха мъж, отправял заплахи срещу Байдън

Свят Преди 55 минути

39-годишният Джейсън Патрик Алдей е направил заплашителни изявления по адрес на Байдън, докато е бил настанен в психиатрично заведение

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Свят Преди 8 часа

Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл"

<p>Германия готви посрещане на Русия със смазваща сила</p>

Германия и НАТО готвят посрещане на Русия със смазваща сила

Свят Преди 9 часа

Основната задача на Германия е да гарантира планираното разгръщане

Пристигнаха 20 пожарни екипа с техника от Турция

Пристигнаха 20 пожарни екипа с техника от Турция

България Преди 9 часа

Вътрешният министър Калин Стоянов ще ги посрещне в Странджа

Русия отрича отстъпление, но блокира десетки градове в Белгородска област

Русия отрича отстъпление, но блокира десетки градове в Белгородска област

Свят Преди 10 часа

Според Киев Москва е претърпяла тежки загуби

Новият европарламент прие резолюция за Украйна

Новият европарламент прие резолюция за Украйна

Свят Преди 11 часа

ЕС ще продължи да подкрепя Киев толкова дълго, колкото е необходимо до победата

Екстремната жега: Десетки селища останаха без вода

Екстремната жега: Десетки селища останаха без вода

България Преди 12 часа

В някои градове и села няма вода от 10 дни

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

България Преди 12 часа

Той бушува в старозагорското село Арнаутито

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

Любопитно Преди 12 часа

Водещата медийна компания в Югоизточна Европа United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг на журирането за международните награди EMMY®

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

България Преди 13 часа

Иванов посочи, че удължаването на работата на парламента с два месеца е противоконституционно

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Свят Преди 13 часа

Кралят обясни законодателния дневен ред на правителството на Киър Стармър

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Свят Преди 13 часа

Делото бе заведено от група евродепутати

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Свят Преди 14 часа

Досега Украйна доказано е унищожила или пленила 100 от "най-добрите" руски танкове

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

България Преди 14 часа

"Нямаме представа защо от Промяната не присъстваха"