63

С оциалният пол е различен от биологичния.

Въпреки че генетичните фактори обикновено определят биологичния пол на дадено лице, социалният пол се отнася до това как човек се идентифицират сам. Само самият човек може да определи каква е неговата полова идентичност.

Какво обаче всъщност означава полова идентичност?

Терминът полова идентичност се отнася до личното усещане на човек за своя социален пол.

Тъй като биологичният пол и половата идентичност на даден човек не трябва задължително да са еднакви, е важно да се знае разликата между тях.

Източник: iStock

Социален пол ("gender" на английски език)

Социалният пол на човек е начинът, по който те се идентифицират вътрешно и как изразяват това външно. 

Хората изразяват своя социален пол чрез дрехите си, външния си вид или поведението си.

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че социалният пол е социална конструкция, която хората обикновено описват като свързана с женственост или мъжественост. В западните култури хората свързват женствеността с жените и мъжествеността с мъжете, но тази социална конструкция варира в различните култури.

Социалният пол обаче не е точно разделен по типичните и познати линии „мъж“ и „жена“.

Източник: iStock

Биологичен пол

Биологичният пол на човек обикновено се основава на определени биологични фактори като репродуктивни органи, гени и хормони.

Човек обаче може да има конкретни мъжки или женски гени, но в същото време неговите репродуктивни органи, гениталии или и двете да изглеждат различно от гените му. 

Това се нарича различия в половото развитие (DSD на английски език). Хората могат също да наричат ​​различията в развитието на биологичния пол като интерсексуални.

Хората обикновено използват термините „мъж“, „жена“ или „интерсекс“ (трети пол), за да обозначат биологичния пол на даден човек.

Източник: iStock

Каква е историята на полова идентичност?

Понятията и термините, които се отнасят до половата идентичност, непрекъснато се променят, тъй като нашите възприятия се развиват.

Терминът „полова идентичност“ се появява за първи път през 60-те години на миналия век. Той се отнасяше до вътрешното чувство на човек за принадлежност към категорията мъж или жена. С времето терминът започва да включва хора, които се идентифицират по други начини. Той започва се отнася до собственото усещане на дадено лице за техния социален пол, независимо от биологичния пол, който лекарят му е определил при раждането.

Някои термини като „транссексуален“ също са променили значението си с течение на времето. В миналото този термин се отнасяше само за хора, които са били подложени на определени медицински процедури като мастектомия или фалопластика. Значението на този термин оттогава обаче се промени, като сега включва и хора, които смятат, че имат полова идентичност, която е различна от тази, приписана им при раждането.

Езикът по отношение приемливостта на различната полова идентичност също се промени с годините. Терминът „куиър“, например, исторически е бил използван като обида срещу хора, които не отговарят на очакванията относно изразяването на социалния пол или половата идентичност. Сега някои хора върнаха термина. При някои обстоятелства той може да бъде приемлив, но и обиден, ако хората го използват неподходящо.

Също така е важно да се отбележи, че идентифицирането на социалния пол може да не се вписва в категория. Етикетите могат да помогнат на човек да разбере своята идентификация, но половата идентичност не винаги се класифицира по този начин. Тъй като хората започват да възприемат своята полова идентичност по нови начини, те може да открият, че нито един термин не я дефинира. Или пък те могат да се идентифицират по няколко начина.

Източник: iStock

Половата идентичност и спектърът

Половата идентичност на дадено лице не се ограничава до това да бъде мъж или жена. Някои хора не се идентифицират с нито един социален пол, докато други се идентифицират с няколко социални пола.

Според "The Trevor Project" социалният пол на човек може да се състои от следното:

  • Полова идентичност: Този термин се отнася до личното усещане за собствения социален пол на индивида. Някои хора се идентифицират като мъж, докато други се идентифицират като жена. Други може да се идентифицират като нито едното, нито другото, или някъде по средата.
  • Изразяване и представяне на социалния пол: Това се отнася до това как човек се изразява пред другите и как иска светът да го види. Човек може да се представи като изцяло мъжествен или изцяло женствен. Или човек може да се представи като андрогинен или небинарен. Изразяването и представянето на социалния пол включват аспекти като маниери, стилове на облекло, избора на имена.
Източник: iStock

Какви са различните полови идентичности?

  • Аджендър: Човек, който е аджендър, не се идентифицира с конкретен социален пол.
  • Андрогин: Човек, който се идентифицира като андрогин, има социален пол, който е едновременно мъжки и женски или варира между мъжки и женски.
  • Биджендър: Човек, който се идентифицира като биджендър, има два социални пола.
  • Буч (Butch): Жените, особено лесбийките, са склонни да използват този термин, за да опишат начина, по който изразяват мъжествеността си.
  • Цисджендър: Един цисджендър се идентифицира с биологичния пол, който му е определен при раждането.
  • Обширен социален пол(Gender expansive): Този вид социален пол е „общ термин, използван за хора, които разширяват общоприетите дефиниции на социалния пол в собствената си култура, включително очакванията за неговото изразяване, идентичности, роли и/или други възприемани полови норми“. Това са транссексуални и хора, чийто пол разширява представата на околното общество за това какво е пол.
  • Джендър-флуид: Лице, което се идентифицира като джендърфлуид, има полова идентичност, което "излиза" извън очакванията на обществото за социалния пол.
  • "Джендър извън закона" (Gender Outlaw): Лице, което се идентифицира като "джендър извън закона", отказва да позволи дефиницията на обществото за „мъж“ или „жена“ да го дефинира.
  • Джендъркуиър: Лице, което се идентифицира като джендъркуиър, има полова идентичност, която не е същата като очакванията на обществото за определения им социален пол. Джендъркуиър може също да се отнася до лице, което се идентифицира извън това как обществото дефинира пола или някой, който се идентифицира с комбинация от полове.
  • Мъжествен от центъра (Masculine of center): Човек, който използва този термин, обикновено е лесбийка или транс човек, който клони повече към мъжки изпълнения и преживявания на социалния пол.
  • Небинарен: Човек, който се идентифицира като небинарен, не преживява пола в рамките на бинарността. Хората, които не са бинарни, могат също да изпитат припокриване с различни изрази на пола - като например несъответствие на пола.
  • Всеполов: Човек, който се идентифицира като всеполов преживява и притежава всички социални пола.
  • Полиджендър и панджендър: Хората, които се идентифицират като полиджендър или панджендър, преживяват и показват части от различни социални пола.
  • Трансджендър: Това е общ термин, който обхваща всички хора, които изпитват и се идентифицират с различен социален пол от този, който им е бил посочен при раждането. Въпреки че повечето хора мислят за транс мъже и транс жени, когато чуят думата трансджендър, този термин обхваща и хора, които се идентифицират като социален пол, различен от мъж или жена, включително небинарни и джендърфлуидни.
  • Транс: Транс е по-широк термин, който обхваща тези, които се идентифицират като небинарни и тези, които са без социален пол.
Източник: iStock

Няма фиксиран брой полови идентичности. Те се появяват в спектър, което наистина означава, че възможностите са безкрайни. Всеки човек може да открие, че се чувства най-добре в определена точка от спектъра и точна, а това може и да се промени с течение на времето.

Хората не знаят какво точно влияе върху полова идентичност. Някои генетични фактори и фактори, с които човек се ражда, могат да играят роля.

Различни фактори играят роля върху половата идентичност, включително социализацията и нашия собствен избор. Ролите и чертите на социалния пол са динамични, което означава, че могат да се променят. Това дали медицински специалист идентифицира бебето като мъж или жена при раждането, не дефинира полова идентичност на това лице.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 6 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче