195

Д нес правителството прие да внесе за гласуване в парламента Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г. Това обаче доведе до остра реакция от коалиционните партньори на ГЕРБ. Обединените патриоти заподозряха, че зад ратифицирането на т. нар. Истанбулска конвенция, която е в основата на документа, стои опит за даване на нови права на хомосексуалната и транссексуалната общности и по специално за признаване на т. нар. „трети пол“ и за еднополови бракове.

Киселина, бой, тормоз: колко е страшно в България (ВИДЕО)

Изнасилвания и тормоз в Европарламента, вътре имало "култура на мълчание"

#Мetoo и милионите жени и мъже, които са били сексуално насилвани

От ВМРО дори излязоха с позиция, в която категорично се обявиха срещу документа, с аргумента, че той „налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови „бракове“.

Намесени бяха и бежанците. Според партията на вицепремиера Красимир Каракачанов Истанбулската конвенция ще задължи България да дава убежище на всеки имигрант с „особености на пола“.

Какво всъщност представлява Истанбулската конвенция? Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и наблюдение на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване чувствителността на обществото за този проблем, както и на капацитета на професионалистите и институциите, отговорни за прилагането на мерките по превенция и защита.

Предвидените в програмата мерки са групирани според заложените цели – превенция, обучение и квалификация, защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, работа с извършителите, институционални, организационни и законодателни мерки.

България в лицето на тогавашния правосъден министър Екатерина Захариева подписа Конвенцията през април 2016 г. Така нашата страна се съгласи по принцип с написаното в документа. Ратификацията от Народното събрание обаче е актът, с който се преминава от принципно съгласие към задължение за спазване на конвенцията.

Тя въвежда определение за пол, като „социално изградените роли, поведения, дейности и качества, които дадено общество счита за подходящи за жените и мъжете“.

Специфичното споменаване на сексуалната ориентация и половата идентичност сред неприемливите основания за дискриминация бе едно от препятствията при договарянето на конвенцията. Член 4, параграф 3 отправя искане към държавите да прилагат всички мерки без дискриминация, основана на сексуална ориентация или полова идентичност. Обяснителният доклад към документа пък пояснява, че по отношение на половата идентичност „транссексуални и други групи лица, които не отговарят на това, което обществото е установило като принадлежност към „мъжки“ или „женски“ пол“, са включени в мерките срещу дискриминация. Също така жените имигранти и тези, засегнати от множествена дискриминация, са изрично защитени от конвенцията.

Като страните приели конвенцията „трябва да се стремят да включат, където е уместно, превенцията и борбата срещу насилието над жени и домашното насилие в програми за подпомагане на развитието в полза на трети държави, включително чрез сключване на двустранни и многостранни споразумения“.

Това обаче съвсем не значи, че с документа България се задължава да признае еднополовите бракове и т. нар. „трети пол“, както и да приема бежанци заради сексуалната им ориентация, или да променя Конституцията.

„Истанбулската конвенция е приета на заседание на Съвета за съдебна реформа с абсолютно единодушие“, посочи днес вицепремиерът и настоящ външен министър Екатерина Захариева.

„Проведохме дебата и обсъдихме притесненията на Патриотичния фронт - аз и министър Цачева мисля че успяхме да обясним, надявам се това ще се види от дебатите в Народното събрание, че Истанбулската конвенция и нейната ратификация нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове“, поясни тя.

Във фокуса на конвенцията е защитата на правата на жените и превенцията на домашното насилие. С нея се разширява действието на Женевската конвенция за бежанците, като се добавя и полова дискриминация. Така например жени заплашени от обрязване вече ще имат право да търсят убежище в страните, приели документа.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите на домашно насилие, но и на отделни текстове за престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област.

България също така ще трябва да предприеме стъпки за включване на въпроси като равенството между половете и ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните взаимоотношения в учебния материал.

Спазването на конвенцията ще се наблюдава от Групата от експерти за борба с насилието срещу жени и домашното насилие (GREVIO), които ще докладват на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Конкретното прилагане на принципите, заложени в документа, обаче зависи от всяка държава поотделно.

Конвенцията не засяга задълженията, произтичащи от други международни инструменти, по които държавите, които са я приели, са или ще станат страни.

Днес 8 от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция, съобщи вицепремиерът и лидер на Патриотичния фронт Валери Симеонов след заседанието на Министерски съвет.

„Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение“, посочи Симеонов, като подчерта, че срещу внасянето на документа в Народното събрание са гласували не само министри от Обединените патриоти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари 195
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

195 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 25 минути

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Свят Преди 27 минути

Имал е поне пет големи изригвания в сряда

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 3 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 3 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 3 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 3 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

<p>&quot;Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван&quot;</p>

The Jerusalem Post: Израел няма да поеме публично отговорност за взривовете в Иран

Свят Преди 3 часа

Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са "стратегически"

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове