0

Ж еланието да се общува с мъртвите вероятно е старо колкото човешката история. Призраците играят важна роля в древните космологии от Месопотамия през Гърция и Китай, но търсенето на съветите на починалите е забранено в юдео-християнските традиции: на няколко места в Стария завет консултацията с „медиуми или некроманти“ е изрично забранена.

В продължение на хилядолетия подозрение за общуване с духове можели да доведат до сериозни наказания и екзекуции, но всичко се променило значително през XIX-ти век, когато спиритизмът плъзнал из Съединените щати и Европа. Огромните социални и технологични промени на индустриалната революция, опустошенията от войната и най-новите научни постижения поставили на изпитание традиционните вярвания, когато ставало дума за комуникация с мъртвите.

Сестри измамнички
Произходът на съвременния спиритизъм в Съединените щати може да бъде проследен до Хайдсвил, Ню Йорк. Именно там през 1848 г. Маги Фокс, на 14 години, и Кейт, нейната 11-годишна сестра, провеждали сеанси, по време на които се предполагало, че общуват с духа на амбулантен търговец, убит в къщата пет години преди те да отидат в нея.

„Ако сте дух, който е бил наранен, изразете го с три почуквания“, казвала едната сестра, по време на сеанс пред един от техните зашеметени съседи. Последвали три почуквания. След като демонстрирали предполагаемите си сили на местно ниво, сестрите Фокс направили национално турне. Популярността, която генерирали, помогнала за широкото разпространение на спиритизма в САЩ и извън тях.

Тази нова форма на „комуникация“ с мъртвите завладяла обществеността, защото изглежда смесвала науката с религията. Четири години преди сестрите Фокс да започнат да прихващат съобщения от въздуха, телеграфите вече били започнали да изпращат съобщения по електрически кабели чрез морзовата азбука. Съобщенията, изпращани от мъртвите по време на сеанси, били представяни от експертите като духовен еквивалент на електронната телеграфия. „Спиритуализмът се опитал да се сравни с принципите на „електрическата наука“, за да разграничи медиумите от „по-суеверните“ форми на мистични вярвания от предишните векове“, пише Джефри Сконс в книгата си от 2000 г. Haunted Media: Electronic Presence From Telegraphy to Television.

Духове в Европа
Тази „научна религия“ бързо спечелила последователи. Скоро се разпространила във Великобритания, а оттам и на европейския континент. Вярващи имало сред селските жители, градската средна класа, интелектуалците, учените и аристократите.

До 1860-те спиритуализмът станал особено популярен в Англия и Франция. Французинът Алън Кардек развил вариант на спиритизма, който се отличавал с вяра в прераждането. Неговата „Духовна книга“, публикувана през 1857 г., се четяла изключително много не само във Франция, но и в цяла Южна Америка и Русия.

В Америка спиритуализмът преживял абсолютен бум с Гражданската война, тъй като много от опечалените искали да се свържат със загиналите войници.

Според един доклад войната подтикнала още два милиона човека към спиритуалисткото движение. До 1880 г. то имало осем милиона привърженици в Съединените щати и Европа. През първото десетилетие на началото на XX-ти век интересът към спиритизма намалял, но бил съживен отново след опустошенията от Първата световна война и испанската грипна пандемия.

Съобщения на медиумите
Без църкви или официални организации спиритизмът се практикувал предимно в частни домове и пространства. Много медиуми създавали подобни условия, в които провеждали сеансите си, като участниците обикновено седели около маса в слабо осветен салон. Присъстващите често се държели за ръце докато чакали признаци на паранормална активност. Това можело да са потропващи звуци, полъх на вятъра в задната част на врата, звън на звънци или движещи се мебели и предмети. Медиумите се опитвали да установят контакт с духа и ако успеели, го попитали дали желае да се появи.

Според разказите, духовете изразявали посланията си по различни начини. Някои използвали поредица от почуквания, за да изписват думи, следвайки специални кодове, написани на хартия. Друг метод бил психографията или автоматичното писане - ръката на медиума „несъзнателно“ пишела това, което духът искал да съобщи. При пневматографията или директното писане духът пишел съобщенията си без посредник.

Твърди се, че някои духове общували чрез устата на спиритуалиста. Най-известният от тези така наречени „транс-медиуми“ била бостънската Леонора Пайпър. Пайпър се свързвала известни - включително Йохан Себастиан Бах - и неизвестни духове, като сред тях имало един мистериозен французин на име д-р Финуит. Тя предизвикала голям научен интерес към себе си, особено от американския психолог Уилям Джеймс. В крайна сметка Джеймс не успял да стигне до категорично заключение относно Пайпър, като допуснал възможността тя наистина да се е докоснала до „космическото съзнание“, благодарение, на което може да общува с духове.

Интересът към света на духовете преминал дори в процъфтяващия свят на фотографията. Някои фотографи твърдели, че могат да заснемат изображения на духове, докато снимат живите. Твърди се, че американският фотограф Уилям Мъмлер е първият човек, уловил „дух“ на снимка в началото на 1860-те години. В една от най-известните му снимки, „призракът“ на Ейбрахам Линкълн се появява зад съпругата си Мери с ръце, положени на раменете й. Днес се смята, че той е използвал двойна експозиция, за да насложи „призрака“ върху изображенията на своите клиенти. През 1869 г. Мъмлер е обвинен в измама, но е оправдан. Обвиненията слагат край на кариерата му, но „духовната фотография“ продължава да бъде популярна десетилетия наред.

Разобличители и скептици
Когато спиритуализмът се появил за първи път в края на 1840-те, той привлякъл и доста скептици. През 1850 г. британският учен Майкъл Фарадей разкрил как се случвало „обръщането на маса“ - дейност, при която се предполага, че духовете се движели, накланяли или почуквали по масата, около която са насядали участниците. Фарадей тайно изолирал масата, така че тя да не може да бъде засегната от така наречените електрически или магнитни сили от духовния свят. След това той демонстрирал, че се генерирало движение там, където участниците поставяли ръцете си, което подсказало, че хората несъзнателно въздействали върху масата сами - феномен, известен като идеомоторна реакция.

Други скептици също демонстрирали манипулациите на медиумите: приглушената светлина създава чувствителност към звука и при такива обстоятелства на хората могат лесно да се внушават неща, особено когато изпитват скръб. Подобни изобличавания отчасти накарали Маги Фокс да признае, че сеансите, които тя и сестра й провеждали били измама.

Худини разкрива трика
Може би най-сензационното разобличаване на спиритуализма беше направено от американския илюзионист Хари Худини. Сър Артър Конан Дойл, авторът на книгите за Шерлок Холмс и запален спиритуалист, се сприятелил с Худини през 1920 г., а лейди Дойл, практикуващ медиум, твърдяла, че генерира писмени съобщения от покойната майка на Худини. За Худини писмата не приличали на тези любимата му майка и той публично осъдил спиритизма, което му струвало приятелството на Дойл.

Худини се посветил на разобличаването на екстрасенси и медиуми. Това, че бил илюзионист му давало значително предимство в разгадаването на триковете, които използвали, които той описал в книгата си от 1924 г. „Магьосник сред духовете“. След смъртта на Худини на 31 октомври 1926 г. съпругата му Бес започнала да практикува ежегодни сеанси на Хелоуин, за да се свърже с него. За да избегнат измамниците, тя и съпругът й си създали таен код преди смъртта му, който да използват, ако духът му успее да се свърже с нея от отвъдното.

Сеансите й продължили 10 години, но той никога не се свързал с нея. Популярността на спиритуализма значително намаляла след 20-те години на миналия век, но вярващи все още има. Има и такива, които все още провеждат годишни сеанси за Хелоуин с надеждата да се свържат с Худини.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 1 минута

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 31 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София