0

И грите на стихиите и природните събития са накарали японците да вярват, че всичко това има нещо общо с божествените същества Ками.

За тях всяка част от природата има духове. Малко по малко те започнали да правят постройки за тях, за да им покажат респект и ги нарекли джинджа или светилища.

И това се случило много преди да навлезе в Япония будизма.

В ранните дни на шинтоизма не е имало шинтоистски светилища.

Поклонниците се събирали и изпълнявали обикновени обреди близо до свещени предмети като дърветата сакаки, които днес присъстват във всеки храм.

Източник: Без Багаж

Днес светилищата в Япония са предимно места, където хората могат да се молят. Понякога в тях се провеждат церемонии като сватби и събития за деца. Посещават се предимно в определени празници или от хора, които искат нещо.

Много от тях имат специфично предназначение.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СВЕТИЛИЩАТА

Божествените същества Ками и невероятните светилища

Има светилища за бременни жени, които искат безопасно раждане, има за рибарите, които се молят да се върнат безопасно от морето, има дори и такива за постигане на сексуално удовлетворение. Домовете и офисите също имат малки Шинто светилища, които да предпазват от злите духове, от пожари, земетресения и тайфуни. Повечето Шинто светилища се считат за жилища на богинята на Слънцето.

Гората също се смята за ками. Има стотици свещени планини и свещени водоеми, свързани с водни божества, водопади, за които се смята, че са обитавани от дракони и божества.

Гледайте „Без багаж“ в Япония – тази неделя, 13 ч. по Диема.

Източник: Без Багаж

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@