1

Н езнайно защо, но храната просто изглежда по-привлекателна, когато се сервира в купа. От великолепни салати до уютни супи, тези вкусотии в купа са лесни за приготвяне и полезни за вас.

Източник: Thinkstock/Guliver

Студена супа от тиквички и леща

Необходими продукти:

3 тиквички
800 мл зеленчуков бульон
30 мл олио
300 г кисело мляко
120 г червена леща
2 скилидки чесън
1/2 лайм
1/2 връзка кориандър
1/2 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус  

Начин на приготвяне:

Лещата се сварява. Кимионът се счуква леко в хаванче, чесънът се накълцва, а тиквичките се режат на кубчета.

Чесънът и кимионът се запържват за кратко в сгорещеното олио. Прибавят се тиквичките, когато се запържат, се наливат около 300 мл от бульона. Посолява се и се готви, докато тиквичките омекнат. Охлаждат се.

В блендер се слагат тиквичките заедно с течността, кориандърът, сокът от лайм, отцедената леща, останалият бульон, сол и черен пипер на вкус. Смила се добре. Прибавя се киселото мляко и се разбърква.

Супата се охлажда добре и се поднася по желание с едро счукан черен пипер и листенца кориандър.

Източник: Thinkstock/Guliver

Салата с кускус и сирене

Необходими продукти:

130 г кускус без варене
1 с. л. зехтин
1 тиквичка
1 домат
120 г овче сирене
сол на вкус

за дресинга:
50 мл зехтин
2 с. л. сок от лайм
1 скилидка чесън
1 стрък мента
1/2 с. л. мед
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Кускусът се посолява, залива се с кипяща вода, покрива се с фолио и се оставя да набъбне.

Чесънът се смачква на паста с малко сол и се смесва с меда, сока от лайм, зехтина и наситнената мента.

Готовият кускус се разбърква внимателно с вилица.Тиквичката се реже по дължина и се намазва със зехтин.

Пече се на грил. След това се нарязва на едри кубчета.

Доматът също се реже на кубчета. Зеленчуците се смесват с кускуса, овкусява се с дресинга и се разбърква.

Сиренето се реже на парчета, намазва се със зехтин и се пече на скара, върху алуминиево фолио. Кускусът се поднася със сиренето.

Източник: http://www.thinkstockphotos.com/

Доматена яхния с миди и скариди

Необходими продукти:

500 г пресни скариди
400 г черни миди (почистени)
20 г каперси
750 мл пасирани домати
50 мл мастика
50 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 глава резене
1 глава лук
5 стръка магданоз
2 щипки лют пипер
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът и резенето се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Зеленчуците се пържат в загретия зехтин, докато омекнат.

Добавят се каперсите и половината от накълцания магданоз. Налива се мастиката и се фламбира.

Овкусява се с чилито, прибавят се доматите, 200 мл топла вода, сол, черен пипер и ако има нужда – щипка захар. Готви се на слаб огън 20 минути.

Скаридите се почистват от черупките и се слагат в горещия сос.

Пускат се и мидите, и се готви под капак около 5 минути, докато мидите се отворят.

Яхнията се поднася, поръсена с останалия магданоз.

Източник: Thinkstock/Guliver

Студена супа с авокадо и кокос

Необходими продукти:

750 мл зеленчуков бульон
250 мл кокосово мляко
2 бр. авокадо
2 скилидки чесън
1 краставица
1 лайм
1 връзка кориандър
2 стръка мента
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Чесънът и ментата се накълцват и се смилат в шейкър кана с кората и сока от лайма, месестата част от авокадото, бульона и сол на вкус.

Налива се кокосовото мляко и отново се смила. Супата се охлажда добре.

Краставицата се бели и се реже на малки кубчета.

Супата се поднася с краставиците и нарязан кориандър.

Източник: Thinkstock/Guliver

Пържено пилешко с нудли в уок

Необходими продукти:

400 г пилешки гърди
400 г оризови нудли
100 мл сос Терияки с чесън "Kikkoman"
20 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 малка глава червен лук
1 малка глава броколи
1 червена чушка
1 зелена чушка
4 с. л. олио
1 с. л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нудлите се варят в гореща вода според упътването на опаковката, отцеждат се и се измиват със студена вода.

Чесънът и джинджифилът се почистват и се нарязват наситно. Чушките се почистват и се нарязват на лентички, а лукът – на полумесеци.

Броколите се бланшират за кратко във вряща подсолена вода. Пилешкото се реже на жулиен и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавя се нишестето и се разбърква добре.

Месото се запържва в половината от олиото. Изважда се. В същия съд се налива останалото олио и се запържват чесънът и джинджифилът.

Добавят се чушките, лукът и броколите. Връща се месото и се сипват нудлите. Налива се сосът терияки и се разбърква. Готви се 1–2 минути и се поднася в купа.

Сирене в гювече

Източник: vbox7.com

Необходими продукти:

600 г овче сирене
300 г червени домати
100 г краве масло
250 мл газирана вода
6 яйца
2 люти чушки
черен пипер на зърна  

Начин на приготвяне:

Сиренето се натрошава и се разпределя в 4 гювечета. Отгоре се подреждат доматите, нарязани на шайби и кубчета масло.Похлупва се и се пече 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Яйцата се разбиват. Налива се газираната вода и се разбърква. Яйчената смес се разпределя в гювечетата.

Похлупва се и се пече до златисто – 15 минути. Поднасят се с нарязани люти чушки и счукан черен пипер.

Почерпете още идеи:

Пригответе хрупкави пилешки бутчета с чипс

Пригответе кюфтета по датски

Как се правят „дупени картофи“

Бързи и вкусни гризинки - как да си ги направим

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Още едно земетресение в Албания
Ексклузивно

Още едно земетресение в Албания

Преди 9 часа
NYT: Ерата на либерализма приключва
Ексклузивно

NYT: Ерата на либерализма приключва

Преди 20 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини