0

З а закуска, десерт или основно ястие - изварата е тайна съставка на много вкусни ястия, за които дори не подозираме. И понеже е богата на белтъчини, а и доста достъпна, днес ви предлагаме няколко вкусни рецепти, в които главната роля се пада на изварата. 

Пърленки

  • 250 г брашно (+ за разточване)
  • 100 г краве масло (за мазане)
  • 1 ч. л. сол
  • за плънката:
  • 400 г пълномаслена извара
  • 1/4 връзка магданоз
  • 2 яйца
Източник: iStock/Getty Images

Брашното и солта се смесват с цвика и 100 мл хладка вода. Замесва се гладко тесто. Разделя се на 8 топки, които се покриват с кърпа и се оставят да починат. Изварата се разбърква с накълцания магданоз и яйцата.

Топките тесто се разточват на много тънки кори върху набрашнен плот. В едната половина се слага от плънката. Прихлупва се, така че да се затвори и да се получи полумесец. Краищата се притискат добре с пръсти, за да не изтече плънката.

Баничките се готвят в тиган с незалепващо покритие, добре намазан с масло. Щом станат златисти и хрупкави от едната страна, се обръщат и се запичат и от другата.

Кифлички

  • за тестото:
  • 500 г брашно
  • 200 г извара
  • 170 мл прясно мляко
  • 80 мл зехтин
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • сол на вкус
  • за пълнежа:
  • 150 г крем сирене
  • 80 г сирене „Грана падано“
  • 60 г кашкавал
  • 2 стръка мащерка
  • 1/2 ч. л. риган
  • 1 яйце за намазване
  • сирене „Грана падано“ за поръсване  
Източник: iStock/Getty Images

Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Изварата се разбърква с прясното мляко и зехтина. Течните съставки се смесват със сухите и се замесва гладко тесто, което се покрива и се оставя да почине за 15 минути.

Сиренето „Грана падано“ и кашкавалът се настъргват и се смесват с крем сиренето, ригана и накълцаната мащерка. Тестото се разделя на 4 равни части. Всяка една се разточва на кръгла кора, от която се изрязват триъгълници.

Мажат се с плънката от сирена и се завиват кифлички. Подреждат се в тави с незалепващо покритие. Мажат се с разбито яйце и се поръсват с настъргано сирене „Грана падано“. Пекат се около 12 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Извара с карамелизирани смокини

  • 500 г извара
  • 250 г сушени смокини
  • 100 г кафява захар
  • 50 мл бренди
  • 200 мл червено вино
Източник: 24kitchen

Нарежете сушените смокини и ги сложете в леко загрят тиган. Добавете кафявата захар. Когато захарта започне да се карамелизира, добавете брендито и фламбирайте. Щом алкохолът се изпари, налейте виното и оставете смокините да поврат 3-4 минути докато виното се редуцира. 

Разделете изварата в 4 дълбоки чинии и върху всяка топка поставете обилно от карамелизираните смокини с червено вино. 

Протеинова пица

  • 4 яйца
  • 200 г пилешки гърди
  • 200 г кашкавал
  • 200 г обезмаслена извара
  • 200 г доматено пюре
  • 100 г маслини
  • 50 г брашно
  • 5 г сода бикарбонат
  • босилек
Източник: iStock/Getty Images

Яйцата се смесват с изварата и брашното. Сместа трябва да има консистенци на тесто за кекс. Разстила се в намазнена тава. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 5-10 мин.

Месото се нарязва на ситни парченца. Маслините се нарязват на кръгчета.

Блатът се намазва с доматено пюре. Останалите продукти са подреждат равномерно. Малко преди пицата да е готова се поръсва с кашкавал.

Спаначена лазаня

  • 500 г кори за лазаня (пресни)
  • 250 г кашкавал за плънката:
  • 500 г спанак (почистен, измит и подсушен)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 700 г пълномаслена извара
  • 3 яйца (размер L)
  • 50 г сирене „Пармезан“
  • 2 с. л. зехтин
  • 1/2 ч. л. индийско орехче
  • сол и черен пипер на вкус за соса:
  • 650 г домати от консерва
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. сух босилек
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 щипка захар
Източник: iStock/Getty Images

Доматеният сос се приготвя като наситненият чесън се запържва в зехтина, добавят се сухият босилек и доматите, подправя се със сол, черен пипер и захарта и се оставя на котлона за около 15 минути.

Спанакът за плънката се полива с вряла вода, отцежда се и се слага в купа с вода и лед, за да се спре готвенето, след което отново се отцежда много добре и се наситнява. Наситнените лук и чесън се запържват в зехтина, докато станат златисти.

Корите за лазанята се варят в голямо количество подсолена вода за около минута. Смесват се спанакът, лукът и чесънът, изварата, яйцата, настърганият пармезан, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и се разбърква добре.

Дъното на тавата се маже с половината от доматения сос. Отгоре се подреждат плътно кори за лазаня. Намазват се със сместа с извара, следват отново кори, смес с извара и така, докато корите свършат.

Завършва се с кори, залива се с останалия доматен сос и се поръсва с настъргания кашкавал. Лазанята се пече в загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за около 45 минути. Охлажда се за около 10–15 минути, нарязва се и се поднася.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Не пропускай

Мъж е застрелян в София
Ексклузивно

Мъж е застрелян в София

Преди 20 часа
Сол с цената на живота
Ексклузивно

Сол с цената на живота

Преди 20 часа
С факли, но без Луковмарш
Ексклузивно

С факли, но без Луковмарш

Преди 9 часа
Сол с цената на живота
Ексклузивно

Сол с цената на живота

Преди 20 часа
Мъж е застрелян в София
Ексклузивно

Мъж е застрелян в София

Преди 20 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини