0

В секи, който се опитва да се храни балансирано и да следи правилното съотношение на макронутриентите в диетата си, знае колко трудно е набавянето на белтъчини. За да ви помогнем да не ядете всеки ден обезмаслена извара, а и за да ви докажем, че храната може да е едновременно вкусна и полезна ви предлагаме 3 рецепти, богати на протеин. 

А ако рецептите ви се сторят твърде сложни във видеото вижте как да си приготвите поширани яйца.

  • Протеинова пица

4 яйца
200 г пилешки гърди
200 г кашкавал
200 г обезмаслена извара
200 г доматено пюре
100 г маслини
50 г брашно
5 г сода бикарбонат
босилек

Яйцата се смесват с изварата и брашното. Сместа трябва да има консистенци на тесто за кекс. Разстила се в намазнена тава. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 5-10 мин.

Месото се нарязва на ситни парченца. Маслините се нарязват на кръгчета.

Блатът се намазва с доматено пюре. Останалите продукти са подреждат равномерно. Малко преди пицата да е готова се поръсва с кашкавал.

  • Сьомга със салата от червено цвекло 

800 г филе от сьомга (с кожа)
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за соса:
100 г заквасена сметана
4 стръка копър
2 с. л. сок от лимон
2 ч. л. настърган хрян
сол на вкус
за салатата:
600 г червено цвекло
100 г перлен ечемик
50 г спанак
80 мл зехтин
2 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. дижонска горчица
1/4 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус

Цвеклото се измива и всяка глава се слага върху парче алуминиево фолио. Залива се с малко от зехтина, овкусява със сол и черен пипер и се увива добре във фолиото. Поставя се в тава, налива се един пръст вода и се пече около час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.

След това се обелва и се нарязва на кубчета. Перленият ечемик се сварява във вода и се отцежда. В купа се разбъркват горчицата, оцетът, кимът и останалият зехтин.

В голяма купа се смесват ечемикът, цвеклото, спанакът, налива се дресингът и се разбърква. Копърът се наситнява и се смесва със сметаната, сока от лимон, хряна и сол на вкус.

Сьомгата се почиства (от люспите и костиците) и се нарязва на 4 еднакви парчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Върху кожата се правят прорези.

Филетата се пържат в зехтин с кожата надолу, като леко се притискат, за да не се нагъват. Щом кожата стане златиста и хрупкава, се обръщат. Добавят се маслото и смачкани скилидки чесън. Готви се до златисто. Сервира се със салатата и соса.

  • Патладжанена фритата

1 патладжан (средно голям)
2 скилидки чесън
1 червена чушка
1 глава лук
1/4 връзка магданоз
6 яйца
150 г сирене „Чедър“
50 мл зехтин
1 с. л. люта паста „Хариса“
сол и черен пипер на вкус

Патладжанът се обелва, нарязва се на кубчета, посолява се и се оставя да се отцеди от горчивата течност. След това се измива и се подсушава.

Лукът се реже на полумесеци, чушката – на кубчета, а чесънът и магданозът се наситняват. Яйцата се разбиват със сол, черен пипер, лютата паста „Хариса“ и магданоза.

Патладжаните се пържат в зехтина до златисто, след което се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. В същия съд се запържват лукът, чушките и чесънът. Връщат се патладжаните.

Наливат се разбитите яйца. Добавя се и нарязаното на кубчета сирене. Съдът се слага за 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), докато фритатата се запече добре. Изважда се и се поднася.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

<p>Уволниха директора на ВиК-Перник</p>
Ексклузивно

Уволниха директора на ВиК-Перник

Преди 12 часа
<p>Какво предлага КФН за системата &bdquo;Бонус-малус&rdquo;</p>
Ексклузивно

Какво предлага КФН за системата...

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини