4

Д нес всички ние празнуваме един светъл празник, а именно - рождения ден на най-голямата българска библиотека, носеща името на светите братя Кирил и Методий. 

Aко писмеността и културата ни имат "катедрален храм" в наши дни, смело можем да заявим, че това е Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" 

Тя е основана на днешния ден преди цели 140 години по идея на софийския учител и секретар Михаил Боботинов, който вижда нуждата по онова време в новата ни столица от развитие в "културно и образователно отношение."

Така на днешната дата се избира библиотечната комисия, която да учреди и отвори така необходимата за София библиотека. 

Паметник на Св. св. Кирил и Методий
Паметник на Св. св. Кирил и Методий Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Така е поставено началото. 

Съхранение на българската памет

Знаете ли какво отличава Националната библиотека от всички останали библиотеки в страната? Тя е пазител на българската памет, там до днес се съхранява най-важното наследство за Възраждането; живата история на пътя ни към свободата. 

Направлението "Опазване на ръкописно-документално книжовно наследство" е част от националния архивен фонд. Ако това ви звучи сложно, нека обясним: именно там се пазят личните архиви на Ботев и Левски, първият препис на Паисиевата история, направен от Софроний Врачански; благодарение на документите там се пишат учебниците по история

Източник: Министерство на културата

Винаги си заслужава да научим нещо ново за Библиотеката, която е храмът на нашата история, памет и култура. А сега - още интересни факти за нея:

1. Първият директор на архивите на библиотеката е бащата на една от най-известните български актриси, Коя е актрисата и как се казва баща й?

2. Къде се е намирала първоначално сградата на библиотеката?

3. Първите два най-големи османски архива се намират в Истанбул и Кайро. Къде е третият?

4. Кое е било другото име на библиотеката?

5. Пред библиотеката всички можем да видим статуите на светите братя - Кирил и Методий. А кой е скулпторът?

ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ - ВИЖТЕ ТУК

Какво знаете за най-голямата българска библиотека - отговори

И нека завършим с цитат на писателя Георги Господинов, който ни напомня защо е важно да четем: "Четящият човек обаче извършва една невидима работа по вкуса. А човекът с вкус по-трудно става подлец, най-малкото защото е некрасиво. Четящият човек е красив."

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@