10

И ма много въпроси без отговор за Чернобил - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света. В ранните сутрешни часове на 26 април 1986 г. Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна (бивша част от Съветския съюз) експлодира, което според мнозина е най-тежката ядрена катастрофа, която светът някога е виждал.

Дори и след много години на научни изследвания и правителствени разследвания, все още има много въпроси без отговор относно аварията в Чернобил - особено по отношение на дългосрочните последици за здравето, които огромното изтичане на радиация ще окаже върху тези, които са били изложени на въздействието ѝ. 

Чернобилската атомна електроцентрала се намира на около 81 мили (130 км) северно от украинската столица Киев и на около 12 мили (20 км) южно от границата с Беларус, според Световната ядрена асоциация. Състои се от четири реактора, които са проектирани и построени през 70-те и 80-те години на миналия век. За осигуряване на вода за охлаждане на реактора е създаден изкуствен резервоар с площ около 8,5 кв. мили (22 кв. км), захранван от река Припят.

Радиоактивните животни от Чернобил

Град Припят, основан през 1970 г., е най-близкият град до електроцентралата на разстояние малко под 2 мили (3 км) и в него през 1986 г. живеят почти 50 000 души. По-малък и по-стар град, Чернобил, е бил на около 9 мили (15 км) и в него са живеели около 12 000 души. Останалата част от региона се състои предимно от ферми и гори.

В Чернобилската електроцентрала са използвани четири ядрени реактора РБМК-1000, проектирани от СССР - конструкция, която днес е всеобщо призната за изначално погрешна. Според Световната ядрена асоциация реакторите РБМК са с конструкция с тръби под налягане, в които се използва обогатено гориво от уранов диоксид U-235 за загряване на водата, като се създава пара, която задвижва турбините на реакторите и произвежда електроенергия.

Според Световната ядрена асоциация в повечето ядрени реактори водата се използва и като охлаждаща течност и за намаляване на реактивността на ядрената активна зона чрез отвеждане на излишната топлина и пара. В RBMK-1000 обаче се използва графит, за да се смекчи реактивността на активната зона и да се поддържа непрекъсната ядрена реакция в нея. Тъй като ядрената сърцевина се нагряваше и произвеждаше повече мехурчета пара, сърцевината ставаше по-реактивна, а не по-малко, създавайки цикъл на положителна обратна връзка, който инженерите наричат "коефициент на положителна пустота".

Според Научния комитет на ООН по ефектите на атомната радиация (UNSCEAR) експлозията е станала на 26 април 1986 г. по време на рутинна проверка за поддръжка. Операторите са планирали да тестват електрическите системи, когато са изключили жизненоважни системи за контрол, в разрез с правилата за безопасност. Това е довело до опасна нестабилност и ниска мощност на реактора.

Според Агенцията за ядрена енергия (АЯР) реактор 4 е бил спрян предния ден, за да се извършат проверки за поддръжка на системите за безопасност при евентуални прекъсвания на електрозахранването. Въпреки че все още има разногласия относно действителната причина за експлозията, като цяло се смята, че първата е причинена от излишък на пара, а втората е повлияна от водород. Излишъкът от пара е бил създаден от намаляването на охлаждащата вода, което е довело до натрупване на пара в охлаждащите тръби - коефициент на положителна празнина - което е предизвикало огромен енергиен скок, който операторите не са могли да изключат.

Експлозиите настъпват в 1:23 ч. на 26 април, като разрушиха реактор 4 и инициираха бумтящ пожар, според данни на АЯР. Радиоактивни отломки от горивото и компонентите на реактора се изсипаха над района, докато пожарът се разпространи от сградата, в която се намира реактор 4, към съседните сгради. Вятърът разнасяше токсични изпарения и прах, носейки със себе си продукти от делението и списъка на благородните газове, които се срещат в природата и са без мирис и цвят.

Така нареченият слонски крак от Чернобил представлява твърда маса от разтопено ядрено гориво, смесена с бетон, пясък и материал за запечатване на активната зона, през който горивото се е разтопило. Петното се намира в подпокривното пространство под първоначалното местоположение на активната зона на централата.

.
Източник: Getty Images/iStock

При експлозиите загиват двама работници от централата - първите от няколкото работници, които умират в рамките на няколко часа след аварията. През следващите няколко дни, докато аварийните екипи отчаяно се опитват да овладеят пожарите и изтичането на радиация, броят на жертвите нараства, тъй като работниците в централата се разболяват от остра радиационна болест.

Първоначалният пожар е бил потушен около 5 ч. сутринта, но за потушаването на възникналия графитен пожар са били необходими 10 дни и 250 пожарникари, според NEA. Въпреки това токсичните емисии продължават да се изхвърлят в атмосферата още 10 дни.

По-голямата част от радиацията, изпусната от авариралия ядрен реактор, е от продуктите на делене йод-131, цезий-134 и цезий-137. По данни на UNSCEAR йод-131 има сравнително кратък период на полуразпад от осем дни, но той бързо се поглъща по въздуха и има тенденция да се локализира в щитовидната жлеза. Цезиевите изотопи имат по-дълъг период на полуразпад (цезий-137 има период на полуразпад от 30 години) и представляват опасност години след изпускането им в околната среда.

Евакуацията на Припят започва на 27 април - около 36 часа след възникването на аварията. По това време много жители вече се оплакват от повръщане, главоболие и други признаци на радиационна болест. До 14 май властите затварят 18-милна (30-километрова) зона около централата, като евакуират още 116 000 жители. Според Световната ядрена асоциация в рамките на следващите няколко години още 220 000 жители са посъветвани да се преместят в по-малко замърсени райони. 

По данни на Комисията за ядрено регулиране на САЩ(NRC) през първите четири месеца след аварията умират 28 от работниците в Чернобил, включително някои героични работници, които са знаели, че се излагат на смъртоносни нива на радиация, за да предпазят съоръжението от по-нататъшно изтичане на радиация.

По време на аварията преобладаващите ветрове са били от юг и изток, така че голяма част от радиационния шлейф се е движил на северозапад към Беларус. Въпреки това съветските власти бавно разпространяват информация за сериозността на бедствието във външния свят. Но когато около три дни по-късно нивата на радиация предизвикват безпокойство в Швеция, учените там успяват да определят приблизителното местоположение на ядрената катастрофа въз основа на нивата на радиация и посоките на вятъра, принуждавайки съветските власти да разкрият пълния обхват на кризата, според ООН.

В рамките на три месеца след аварията в Чернобил общо 31 души умират от излагане на радиация или други преки последици от бедствието, според СНР. Между 1991 г. и 2015 г. са диагностицирани цели 20 000 случая на рак на щитовидната жлеза при пациенти, които през 1986 г. са били на възраст под 18 години, според доклад на UNSCEAR от 2018 г. Въпреки че все още може да има допълнителни случаи на рак, които аварийните работници, евакуираните и жителите могат да получат през живота си, известният общ процент на смъртните случаи от рак и други последици за здравето, пряко свързани с изтичането на радиация от Чернобил, е по-нисък от първоначалните опасения.

"По-голямата част от петте милиона жители, живеещи в замърсените райони ... са получили много малки дози радиация, сравними с естествените фонови нива (0,1 rem годишно)", се казва в доклада на NRC. "Днес наличните данни не свързват категорично аварията с радиационно-индуцираното нарастване на левкемията или твърдия рак, различен от рака на щитовидната жлеза."

.
Източник: Getty Images/iStock

Някои експерти твърдят, че необоснованият страх от радиационно отравяне е довел до по-големи страдания, отколкото действителната катастрофа. Например много лекари в Източна Европа и Съветския съюз са съветвали бременните жени да правят аборти, за да избегнат раждането на деца с вродени дефекти или други нарушения, въпреки че според Световната ядрена асоциация действителното ниво на радиационно облъчване, на което са били подложени тези жени, вероятно е било твърде ниско, за да предизвика някакви проблеми.

През 2000 г. Организацията на обединените нации публикува доклад за последиците от аварията в Чернобил, който е толкова "пълен с необосновани твърдения, които нямат опора в научните оценки", според председателя на UNSCEAR, че в крайна сметка е отхвърлен от повечето власти.

Малко след изтичането на радиация от Чернобил дърветата в горите около централата са убити от високите нива на радиация. Този регион става известен като "Червената гора", защото мъртвите дървета са се оцветили в яркочервен цвят. Според Националната научноизследователска лаборатория към Тексаския технически университет дърветата в крайна сметка са били избутани с булдозер и погребани в траншеи.

Чернобил - какво се случва с природата

Повреденият реактор е бил набързо запечатан в бетонен саркофаг, предназначен да задържи останалата радиация, според NRC. Въпреки това продължава интензивен научен дебат за това доколко ефективен е бил този саркофаг и доколко ще продължи да бъде в бъдеще. В края на 2006 г. след стабилизирането на съществуващия саркофаг започва изграждането на заграждение, наречено Нова структура за безопасно затваряне.

Новата структура, завършена през 2017 г., е широка 843 фута (257 м), дълга 531 фута (162 м) и висока 356 фута (108 м) и е проектирана да затвори напълно реактор 4 и заобикалящия го саркофаг поне за следващите 100 години, според World Nuclear News.

Въпреки замърсяването на площадката - и присъщите рискове при експлоатацията на реактор със сериозни конструктивни недостатъци - Чернобилската атомна електроцентрала продължава да работи, за да задоволява енергийните нужди на Украйна до спирането на последния й реактор 3 през декември 2000 г., според World Nuclear News. Реактори 2 и 1 са спрени съответно през 1991 г. и 1996 г. Пълното извеждане от експлоатация на обекта се очаква да приключи до 2028 г.

Централата, призрачните градове Припят и Чернобил и околните земи съставляват "зона на изключване" с площ 1000 кв. мили (2600 кв. км), в която е забранен достъпът на почти всички хора, с изключение на учени и държавни служители.

Въпреки опасностите, няколко души се завърнаха по домовете си скоро след бедствието, като някои от тях споделиха историите си с новинарски източници като BBC, CNN и The Guardian. През 2011 г. Украйна отвори района за туристи, които искаха да видят отблизо последиците от бедствието.

Чернобил днес

Днес регионът, включително в зоната на изключване, е изпълнен с разнообразна дива природа, която процъфтява без намесата на човека, според National Geographic. В гъстите гори, които сега заобикалят мълчаливата електроцентрала, са документирани процъфтяващи популации на вълци, елени, рисове, бобри, орли, глигани, лосове, мечки и други животни в Чернобил.

Въпреки това е известно, че се наблюдават няколко радиационни ефекта, като например закърнели дървета, растящи в зоната на най-висока радиация, и животни с високи нива на цезий-137 в телата си. 

Районът се е възстановил до известна степен, но е далеч от нормалното си състояние. Но в районите извън зоната на изключване хората започват да се преселват. Туристите продължават да посещават мястото, като посещенията са скочили с 30-40 % благодарение на сериала на HBO от 2019 г., посветен на бедствието.

А катастрофата, която се случи в Чернобил, доведе до няколко значими промени за ядрената индустрия: загрижеността за безопасността на реакторите нарасна в Източна Европа, както и по целия свят; останалите реактори РБМК бяха модифицирани, за да се намали рискът при друга катастрофа; и много международни програми, включително Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Световната асоциация на ядрените оператори (WANO), бяха основани като пряк резултат от Чернобил, според Световната ядрена асоциация. В цял свят експертите продължават да търсят начини за предотвратяване на бъдещи ядрени катастрофи.

Отработен патрон лежи на асфалта близо до знака, който обозначава границите на призрачния град Припят. Районът е бил сцена на интензивни боеве през първите дни на руското нахлуване в Украйна.

На 24 февруари 2022 г., по време на пълното нахлуване в Украйна, наредено от руския президент Владимир Путин, руските войски превземат атомната електроцентрала в Чернобил, като вземат персонала ѝ за заложници. 

Само ден по-късно (25 февруари), след тежки сражения между украинските и руските сили, в централата са засечени повишени нива на радиация, според украински официални лица и онлайн данни от автоматизираната система за радиационен мониторинг на Чернобилската зона за изключване.

Гама лъчението, високоенергиен вид електромагнитно излъчване, се е повишило 20 пъти над обичайните нива в множество пунктове за проверка. Това рязко повишаване на радиацията вероятно се дължи на радиоактивен прах, който е бил изхвърлен във въздуха поради намиращите се наблизо смущения от военна техника и бойни действия. 

"Ако става въпрос за ресуспендиране на прах, това обикновено са неща, които не са били толкова мобилни, иначе щяха да се разнесат", заяви преди това пред Live Science Едуин Лайман, директор по безопасността на ядрената енергия в Съюза на загрижените учени. "Така че вероятно става въпрос за по-тежки частици от почвата, които не се разпръскват много надалеч".

Дори и при този скок на радиацията обаче, "мощността на дозата, която откриват, не е много по-голяма от обичайната мощност на дозата в този район, която, трябва да се признае, вероятно е около сто пъти по-голяма от фоновата доза навсякъде другаде по света", казва Лайман. "Но дори и така да е, ако [войниците] не прекарват толкова много време в района, това няма да окаже значително въздействие върху здравето им в сравнение със заплахата от смърт по време на война."

На 24 февруари МААЕ публикува изявление, в което се казва, че следи ситуацията в електроцентралата със "сериозна загриженост". Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на МААЕ, призова за "максимална сдържаност, за да се избегнат всякакви действия, които могат да изложат на риск ядрените съоръжения на страната", се казва в изявлението.

На Генералната конференция на МААЕ през 2009 г. държавите - членки на организацията (сред които е и Русия, приеха решение, в което се посочва, че "всяко въоръжено нападение и заплаха срещу ядрени съоръжения, предназначени за мирни цели, представлява нарушение на принципите на Устава на ООН, международното право и Устава на Агенцията", отбеляза Гроси.

На 9 март държавната енергийна компания на Украйна обяви, че атомната електроцентрала в Чернобил и всички съоръжения в зоната на изключване са напълно изключени и са без електричество. Това накара украинските официални лица да изразят опасенията си, че отработеният ядрен материал, съхраняван в охладителните басейни на централата, може да се нагрее и да се изпари в непосредствена близост до нея. Експерти по ядрена енергетика обаче предупредиха, че около 20 000 блока с отработено ядрено гориво в централата, които са на 22 години, са доста студени и подобно събитие е малко вероятно.

"Отработените горивни пръти са минимум на 22 години. Те имат много малко топлина за разсейване", пише в Twitter Марк Нелсън, управляващ директор на фонда Radiant Energy Fund, който консултира компании и организации с нестопанска цел относно ядрената енергия. "Топлината им е достатъчно ниска, че експертите, с които съм разговарял, очакват седмици или дори месеци, за да загреят водата достатъчно, за да изсушат басейна. Дори тогава естествената циркулация на въздуха би трябвало да е достатъчна".

Някъде по време на руската окупация мародери са откраднали радиоактивни материали и изотопи от лабораторията за радиационен мониторинг в близост до несъществуващата атомна електроцентрала, според Института по проблемите на безопасността на атомните електроцентрали (ИСБЕИ). Тъй като не съдържа плутоний или уран, откраднатият материал не може да бъде използван за създаване на ядрено оръжие, но е възможно от него да бъде направена мръсна бомба, въпреки че и този риск е нисък, съобщи по-рано Live Science. 

На 31 март украинската държавна ядрена компания Енергоатом обяви, че руските войски са напуснали централата, като са взели със себе си малък брой украински служители по сигурността на централата. Руските войски евакуираха района след неуспешен опит да превземат близката украинска столица Киев.

Останалите заложници, които са били принудени да поддържат завода под дулото на оръжие, са били освободени. Енергоатом съобщи също така, че руските войници са изкопали редица траншеи в радиоактивно замърсената почва в Червената гора, което доведе до непотвърдени предположения, че някои от нашествениците са се заразили с радиационна болест.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 6 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 12 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 13 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 13 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК