1

У правлявайки поп културата с островърха шапка и силно изявено кикотене, вещицата е неуловима сила и мистерия. Известни със своята омраза към децата (вижте „Вещиците“ на Роалд Дал) и любовта си към злото (своенравните сестри в „Макбет“ на Шекспир), както и със способността си да създават, проявяват неща и лекуват (например Хари Потър), вещиците винаги са отразявали духа на времето, независимо дали става дума за чувствата на обществото към жените или нашата колективна връзка с ритуала и магията.

Съвременната вещица обаче се е насърчила допълнително с яростен феминизъм, който не подлежи на определение. Той е вкоренен в личното овластяване и е повлиян от културата, от която е заобиколена всяка вещица. Красотата на магията е, че е най-ефективна и мощна, когато е дълбоко лична.

Габриела Херстик, живееща в Лос Анджелис писателка, вещица и автор на две книги

Пътуването ми в занаята индиректно започна от родителите ми. Баща ми, реформаторски равин, и майка ми от еврейската общност в Мексико Сити, и двамата насърчиха манията ми по духовното още от ранна възраст. Баща ми винаги е насърчавал любопитството ми към непознатото и религията, докато майка ми споделяше с мен интереса към различни практики като йога, лечение с кристали, съсредоточаване и медитация откакто бях малко дете.

Но когато открих магьосничеството на 11 години, те решиха, че това е просто фаза. Стигмата около това какво означава „магьосничество“ все още беше тежка и мнозина го смятаха за нещо зло, особено в Библейския пояс, където израснах.

Тринадесет години по-късно много неща се промениха. Магьосничеството и магията отново навлязоха в духа на времето, като все повече и повече хора откриват положителните страни на практиката, базирана на идеи за връзка, общение с природата и любовта.

Моята лична практика означава да съм отдадена на Божествената Женственост - работа със секс магия чрез използване на оргазми за повишаване на енергията за желано намерение; работа с циклите на луната и сезоните; и използване на ежедневна медитативна практика заедно с таро, дишане, терапия, енергийно лечение и ритуали, за да намерите овластяване в ежедневието. Това също означава да виждам себе си – и моята сила да лекувам – като част от колективното съзнание.

Но нюансите на магьосничеството са различни за всяка вещица. И така, за да надникнем в занаята по целия свят, три жени от Мексико, Япония и САЩ споделят защо това е една от най-приобщаващите практики на нашето време.

Бер Пара, 39, Гуанахуато Сити, Мексико
За Бер Пара, комуникационен консултант на свободна практика, магията съдържа множество гледни точки.

Моята личен вид магия и магьосничество включва принципи от сатанизма на LaVeyan, луциферианството и някои традиции на Уика“, казва тя. „Също така често работя със силите на луната и с помощта на (богинята) Лилит, в зависимост от случая."

Магията на Пара произлиза от матриархална линия на лечители. Нейната прабаба била вещица, курандера (традиционен народен лечител) от Оахака, южно Мексико, към която хората в общността се обръщали, когато се нуждаели от изцеление по въпроси, свързани с тялото и духа. Това знание било предадено на Пара и нейната майка, които включили свои собствени магически ритуали и практики в ежедневния си живот.

И докато Мексико е потопено във възгледите и традициите на католицизма, магията също е важна част от културата там. „Мексиканците са отворени, уникални и противоречиви“, добавя Пара. „Не обичаме да спазваме правилата твърде стриктно. Дори и да са католици, мнозина следват астрологията или се консултират с таро, или посещават brujas (тези, които се специализират в магьосничество) за limpias (прочиствания).

Да бъдеш сатанист в Мексико обаче все още е табу, тъй като много хора по света имат погрешни схващания за това какво включва тази практика. „Сатанизмът е за индивидуалността, в самата си сърцевина. Става дума за подривна дейност и бунт, за това да бъдеш достатъчно смел, за да бъдеш оригинален и да вървиш в собствения си ритъм. Ние не „почитаме дявола“ — става дума за много по-богато и сложно нещо от това“, обяснява Пара.

Сатанистите от LaVeyan не се покланят на никакви божества, тъй като са атеисти. Теистичните сатанисти, като мен, участват в различни ритуали или практики, които наистина включват поклонение, но не всички от нас се придържат към определен канон.

Мадока, 29, Токио, Япония и Лос Анджелис, САЩ
Мадока е изследовател на виртуална и разширена реалност. Базирана между Токио и Лос Анджелис, нейната работа анализира разликите между двете култури и сливането на феминизма и магьосничеството в САЩ.

Опитът на Мадока с магьосничеството започнал, след като приятел й показал картите Таро на Тот на Алистър Кроули. Като аниматор и художник, тя моментално била увлечена от халюцинационната красота и архетипите на картите. Година по-късно тя вече с гордост носела титлата "вещица".

Много се интересувам от културата на западното крайбрежие на САЩ и изучавах магьосничество с феминистка и активистка в Сан Франциско през 2018 г.“, споделя Мадока. „Практикувам много ритуали и заклинания, работя с видения, инвокации и медитирам всеки ден.

Тя също работи с много видове източни и западни гадания, включително И Дзин (древен китайски текст), таро, фън шуй и четирите стълба на съдбата (китайско гадаене).

Докато магьосничеството е сравнително важна част от културата на САЩ и е потопено в енергията на Мексико, то има различен тон в Япония, където по-голямата част от населението са политеисти.

Културата свързана с вещиците в Лос Анджелис е много голяма в сравнение с Япония, но най-голямата разлика е, че вещиците не са контракултура в Япония, тъй като християните не са мнозинството там. Езичеството и будизма са най-разпространени, което вероятно е причината да е трудно да се намерят хора, които се идентифицират като вещици“, обяснява Мадока. „Японците вярват, че в света има осем милиона божества. Камъните, дърветата, почвата, моретата, реките навсякъде има божества. Това е нормално мислене там."

Тейлър Кордова, 31, пустинята Сонора, Аризона, САЩ
Тейлър Кордова прекарва дните си, потопена в магия. Художничка, историк на изкуството и учител по рисуване в началното училище тя също управлява онлайн магазин, наречен The Flowerchild Bruja. Там Тейлър продава кристали и билкови димни пръчици, направени от свещени растения като роза, лавандула и пелин, използвани за енергийно прочистване на пространството.

Моята лична практика включва много общуване с духа на Гея. Работата с олтара и култивирането на свещеното пространство е един от начините, по които обичам да се свързвам с духа й и да практикувам своята преданост към нея“, обяснява Кордова.

Тя участва и в други ритуали, вкоренени в мистиката на божествената женственост. „Сексуалната магия и работата с менструалната ми кръв са едни от по-табу практиките, в които се занимавам, но честно казано, всичко зависи от това какво чувствам правилно в момента. Духът съобщава какъв вид работа е най-полезна в този момент“, добавя тя.

Израстването в пустинята е неразделна част от пътуването на Кордова. Планините, по-специално Южният планински парк и резерват, я завели по-дълбоко в тази древна мъдрост.

Моята култура диктува всяка моя стъпка. Това е в начина, по който използвам ръцете си, в начина, по който правя магии с бедрата си, в гласа ми и в начина, по който се моля. Пустинята Сонора, общността на Южен Финикс, в която съм родена и израснала и моето африканско потекло е изключително важен фактор в моята практика, но всичко се оказва много нюансирано и толкова красиво смесено заедно, че е трудно да се диктуват всички начини в която моята практика е оформена от моята култура.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 32 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 40 минути

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 1 час

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 2 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 2 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 3 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 3 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 4 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 4 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 5 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 5 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване