3

И ма куп причини да ядем повече риба и още толкова оправдания да не го правим, но истината е че просто на никой не му се занимава с готвенето на този „ароматен“ продукт. За да ви помогнем в борбата между желанието за здравословно хранене и отвращението от суровата риба, избрахме няколко рецепти, които ще ви помогнат да заобичате рибените ястия до толкова, че да пренебрегнете миризмата от готвенето. 

Пъстърва на фурна

  • 4 пъстърви
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 50 мл студено пресован зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 2 стръка пресен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 30 мл студено пресован зехтин
  • 20 мл червен винен оцет
  • 1 щипка сухо чили
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 щипка сух риган
  • черен пипер на вкус
Източник: 24kitchen

Почистете рибата. Направете прорези по тялото. Подсушете я, сложете я в тава, застлана с хартия за печене.

Залейте я със зехтин, овкусете със сол и черен пипер и поръсете с наситнен чесън и листенца мащерка. Изпечете в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.

Нарежете на едро лука и магданоза. В купата на блендера налейте зехтина и оцета, прибавете чесъна, магданоза, чилито, черен пипер на вкус, лука, ригана и солта. Пюрирайте. Налейте и малко вода, за се смелят по-лесно продуктите.

Поднесете рибата със соса.

Риба с хрупкава коричка

  • 400 г филе бяла риба
  • черен пипер
  • 0.5 ч.ч. нарязан фенел
  • 1 с.л. каперси
  • 8 филенца аншоа
  • 4 листа фенел
  • шепа магданоз
  • 1 малка чабата
  • зехтин
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
Източник: iStock/Getty Images

Изронете вътрешността на чабатата и я натрошете. Разпръснете я в тавичка, намазана със зехтин и я запечете в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато стане напълно суха.

Прехвърлете галетата в купа. Добавете нарязаните на ситно филенца аншоа, каперси, резене, листа от резене и магданоз. Хубаво омачкайте трохите с останалите продукти с ръце. Накрая настържете кората на лимона и разбъркайте.

Вземете рибно филе с кожа - каранкс или друга месеста риба. нарежете филето на парчета. Поръсете ги със сол и черен пипер, от двете страни. Поръсете с малко зехтин и го втрийте в кожата.

Загрейте добре тиган с огнеупорна дръжка. Поставете парчетата риба с кожата надолу и пържете 3-4 минути. Разпределете овкусената галета върху парчетата риба, като я притиснете добре. Пъхнете тигана във фурната, загрята на 200 градуса, и печете 5 минути. Извадете рибата от фурната, изстискайте лимоновия сок върху него и печете още 1.5 минута.

Риба със зеленчуци във фолио

  • 4-5 филета от бяла риба
  • 4-5 печурки
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 домат
  • 4 с. л. майонеза
  • черен пипер и сол на вкус  
Източник: iStock/Getty Images

Всяко рибно филе се поставя върху леко намазнен лист алуминиево фолио. Рибата се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Отгоре се намазва с тънък слой майонеза.

Върху майонезата се нареждат нарязаните на филийки гъби. Лукът се нарязва наситно, месестата част на домата – на ивици. Върху всяко филе се подреждат парченца лук и ивици домат.

Рибата се завива във фолиото така, че да се получи пакетче. Пакетчетата се поставят в тава и рибата се пече около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
<p>Блокада на цял квартал в Пещера</p>
Ексклузивно

Блокада на цял квартал в Пещера

Преди 3 часа
<p>17 са вече жертвите на COVID-19 в България</p>
Ексклузивно

17 са вече жертвите на COVID-19 в България

Преди 8 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини