2

Н ай-дълго живеещите животни са снабдени с характеристики, които забавят, а понякога дори спират или обръщат процеса на стареене. Макар че хората имат "абсолютна граница" от 150 години, това е само миг в сравнение с вековете и хилядолетията, които преживяват някои животни.

Шампионите на истинската възраст живеят във водата, често на голяма дълбочина, където условията са стабилни и постоянни. Учените не могат да записват раждането и смъртта на всеки член на даден вид, затова обикновено оценяват максималната продължителност на живота въз основа на това, което е известно за биологията на вида.

От по-старите до най-възрастните- ето 12 от най-дълго живеещите животни в света днес.

9 животни, които могат да възстановяват части от тялото си

12. Сейшелска костенурка - на над 190 години

Костенурките са известни със своето дълголетие. Най-старото животно на сушата е 190-годишна гигантска костенурка от Сейшелските острови (Aldabrachelys gigantea hololissa) на име Джонатан. Костенурката живее на остров Света Елена в южната част на Атлантическия океан, след като през 1882 г. е пренесена там от хора от Сейшелските острови. Възрастта на Джонатан е приблизителна, но една негова снимка, направена между 1882 и 1886 г., показва, че в края на XIX в. той е бил напълно зрял - поне на 50 години, съобщи по-рано Live Science.    

На 12 януари 2022 г. Световните рекорди на Гинес обявиха, че Джонатан е най-старата костенурка в историята. "Той е местна икона, символ на упоритостта пред лицето на промените", заяви тогава Джо Холинс, ветеринарният лекар на Джонатан, пред Рекордите на Гинес. 

Гигантските костенурки трябва да живеят дълго, за да могат да се размножават многократно и да произвеждат много яйца, тъй като много от яйцата им се изяждат от хищници. Способността им бързо да убиват увредените клетки, които обикновено се влошават с възрастта, може да помогне на костенурките да живеят толкова дълго, съобщи преди това Live Science.  

11. Червени морски таралежи - над 200 години 

Червените морски таралежи (Strongylocentrotus franciscanus) са малки, кръгли безгръбначни животни, покрити с бодли. Те живеят в плитките крайбрежни води на Северна Америка от Калифорния до Аляска, където се хранят с морски растения, според Държавния университет на Орегон. Преди изследователите са приемали, че червените морски таралежи растат бързо и имат скромна продължителност на живота до около 10 години, но когато учените изучават видовете по-подробно, те разбират, че тези таралежи продължават да растат много бавно и на някои места ще оцелеят в продължение на векове, ако успеят да избегнат хищници, болести и рибари.  

Червените морски таралежи, които се срещат край Вашингтон и Аляска, вероятно живеят повече от 100 години, а най-дълго живеещите индивиди в Британска Колумбия, Канада, може да са на около 200 години, според проучване от 2003 г., публикувано в списание Fishery Bulletin. 

10. Гренландски кит - над 200 години

Гренландските китове (Balaena mysticetus) са най-дълго живеещите бозайници. Точната продължителност на живота на арктическите и субарктическите китове не е известна, но каменните върхове на харпуните, открити в някои уловени екземпляри, доказват, че те спокойно живеят над 100 години, а може да живеят и повече от 200 години, според Националната океанска и атмосферна администрация.

Китовете имат мутации в ген, наречен ERCC1, който участва в поправката на повредена ДНК, което може да помогне за предпазването на китовете от рак, потенциална причина за смърт. Освен това в друг ген, наречен PCNA, има участък, който е дублиран. Този ген участва в растежа и възстановяването на клетките, а дублирането може да забави стареенето, съобщи по-рано Live Science. 

Изучаването на тези дълголетни китове може да даде насоки за това как да се удължи човешкият живот. "Моето собствено мнение е, че различните дълголетни видове използват различни трикове, за да развият дълга продължителност на живота, и няма много общи гени", каза преди това пред Live Science Жоао Педро де Магалаеш, експерт по науките за стареенето в Университета в Бирмингам, Великобритания. "Но откривате някои общи пътища, така че може да има общи модели". 

9. Скалолаз - над 200 години

Скалолазът (Sebastes aleutianus) е една от най-дълго живеещите риби, като максималната продължителност на живота му е поне 205 години, според Вашингтонския департамент за риба и дива природа. Тези розови или кафеникави риби живеят в Тихия океан от Калифорния до Япония. Те достигат дължина до 38 инча (97 см) и се хранят с други животни, като скариди и по-малки риби, според Комитета по състоянието на застрашената дива природа в Канада - независима консултативна група, която оценява състоянието на застрашените от изчезване видове в Канада. 

В проучване от 2021 г., публикувано в списание Science, са разгледани геномите на 88 вида скални риби, включително и на скалолаза, и са открити генетични визитни картички за дълголетие, включително пътища за възстановяване на ДНК, които могат да помогнат за предпазване от ракови заболявания. По-дългата продължителност на живота позволява на скалните риби да растат повече и да създават повече малки. 

7 животни, които обичат "алкохола"

8. Сладководна перлена мида - над 250 години

Сладководните перлени миди (Margaritifera margaritifera) са двучерупчести миди, които филтрират частици храна от водата. Живеят предимно в реки и потоци и се срещат в Европа и Северна Америка. Според Световния фонд за дивата природа най-старата известна сладководна перлена мида е на 280 години. Тези безгръбначни имат дълга продължителност на живота благодарение на ниския си метаболизъм.

Сладководните перлени миди са застрашен вид. Популацията им намалява поради различни фактори, свързани с човешката дейност, включително увреждане и промени в речните местообитания, от които те зависят, според Международния съюз за защита на природата.

7. Гренландска акула - над 270 години

Гренландските акули (Somniosus microcephalus) живеят дълбоко в Северния ледовит и Северния Атлантически океан. Те могат да достигнат дължина до 24 фута (7,3 метра) и имат диета, която включва различни други животни, включително риба и морски бозайници като тюлени, според Обсерваторията за акули "Сейнт Лорънс" в Канада.

В изследване на очната тъкан на гренландска акула от 2016 г., публикувано в списание Science, се изчислява, че тези акули могат да имат максимална продължителност на живота от поне 272 години. Най-голямата акула в това проучване е оценена на около 392 години, а изследователите предполагат, че акулите могат да са на възраст до 512 години, съобщи по-рано Live Science. Оценките на възрастта са свързани с известна несигурност, но дори и най-ниската оценка от 272 години все още прави тези акули най-дълго живеещите гръбначни животни на Земята, заяви по-рано пред Live Science Юлиус Нилсен, изследовател в Гренландския институт за природни ресурси.  

6. Туберколозен червей - над 300 години

Тръбните червеи са безгръбначни животни, които живеят на океанското дъно. Бактериите в тръбите им създават захари от химикали, които те усвояват като храна, според уебсайта Dive and Discover на Океанографския институт Уудс Хоул. Някои тръбни червеи живеят около хидротермални извори, но най-дълго живеещите видове се срещат в по-студени и стабилни среди, наречени студени извори, където химикалите изригват от пукнатини или цепнатини в морското дъно, според уебсайта Exploring Our Fluid Earth, поддържан от Хавайския университет. 

Проучване от 2017 г., публикувано в списание The Science of Nature, установява, че Escarpia laminata, вид тръбен червей от студените септи в Мексиканския залив, редовно живее до 200 години, а някои екземпляри оцеляват повече от 300 години. Тръбните червеи имат бавен метаболизъм и малко естествени заплахи (като хищници), което е помогнало на тези същества да развият толкова дълъг живот. 

5. Океанска мида Квахог - над 500 години

Най-голямото всеядно животно на Земята

Океанските миди Квахог (Arctica islandica) обитават северната част на Атлантическия океан. Този соленоводен вид може да живее дори по-дълго от другата двучерупчеста мида в този списък - сладководната перлена мида. Според Националния музей на Уелс във Великобритания една океанска мида, намерена край бреговете на Исландия през 2006 г., е била на 507 години. Древната мида е наречена Минг, защото е родена през 1499 г., когато династията Минг управлява Китай (от 1368 до 1644 г.). 

"В по-студените води около Исландия океанската куахуга има по-бавен метаболизъм и затова расте бавно и може дори да живее по-дълго от 507 г. - учените просто още не са открили по-стара!" Анна Холмс, куратор на биоразнообразието от безгръбначни животни (двучерупчести) в Националния музей на Уелс, пише на уебсайта на музея през 2020 г. 

4. Черен корал - над 4000 години

Разклоняващи се черни корали от вида Антипатариас - трънлив корал (Anthozoa Antipatharia) при потъналия кораб Хардип (Сутатип). Потънал потопен кораб от Втората световна война, бомбардиран под водата в Тайландския залив.

Коралите изглеждат като цветни подводни скали и растения, но всъщност са съставени от екзоскелети на безгръбначни животни, наречени полипи. Тези полипи непрекъснато се размножават и се подменят, като създават генетично идентично копие, което с течение на времето кара структурата на екзоскелета на коралите да става все по-голяма. Следователно коралите се състоят от множество идентични организми, а не са един организъм, така че продължителността на живота на коралите е по-скоро екипна работа. 

Дълбоководните черни корали са сред най-дълго живеещите корали. Екземпляри от черни корали, открити край бреговете на Хаваите, са датирани с радиовъглерод на възраст 4265 години, съобщи по-рано Live Science. 

3. Стъклена гъба - над 10 000 години

Гъбите се състоят от колонии от животни, подобно на коралите, и също могат да живеят хиляди години. Стъклените гъби са сред най-дълго живеещите гъби на Земята. Членовете на тази група често се срещат в дълбоките части на океана и имат скелети, които наподобяват стъкло, откъдето идва и името им, според NOAA. 

В проучване от 2012 г., публикувано в списание Chemical Geology, се изчислява, че стъклена гъба, принадлежаща към вида Monorhaphis chuni, е на около 11 000 години. Възможно е други видове гъби да живеят още по-дълго. 

Тези животни обитават Земята по-дълго от човека

2. Безсмъртна медуза

Turritopsis dohrnii се нарича безсмъртна медуза, защото потенциално може да живее вечно. Медузите започват живота си като ларви, преди да се установят на морското дъно и да се превърнат в полипи. От тези полипи се раждат свободно плуващи медузи или медузи. Според Американския природонаучен музей зрелите T. dohrnii са специални с това, че могат да се превърнат отново в полипи, ако са физически увредени или гладуват, и по-късно да се върнат към състоянието си на медузи.

Медузите, които произхождат от Средиземно море, могат да повтарят този подвиг на обръщане на жизнения си цикъл многократно и следователно може никога да не умрат от старост при подходящи условия, според Природонаучния музей в Лондон. T. dohrnii са миниатюрни - с диаметър по-малък от 0,2 инча (4,5 милиметра) - и биват изяждани от други животни, като например риби, или могат да умрат по друг начин, което им пречи да постигнат безсмъртие.

1. Хидра - безсмъртна

Хидрата е група малки безгръбначни животни с меки тела, които леко приличат на медузи и, подобно на T. dohrnii, имат потенциала да живеят вечно. Тези безгръбначни са съставени до голяма степен от стволови клетки, които непрекъснато се регенерират чрез дублиране или клониране, така че тези животни не се влошават с напредването на възрастта. В естествени условия те умират поради заплахи като хищници и болести, но без тези външни опасности те биха могли да продължат да се регенерират вечно. 

"Изглежда, че те не остаряват, така че потенциално са безсмъртни", каза преди това пред Live Science Даниел Мартинес, професор по биология в колежа Помона в Клермон, Калифорния, който открива липсата на стареене при хидрата.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 2 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 8 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 9 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 9 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК