67

Г ермания и Франция се присъединиха днес към отправените от Холандия и Великобритания обвинения към Русия в кибершпионаж.

Франция споделя позицията на Холандия и Великобритания за ролята на Русия в приписваната й кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), се посочва в официално изявление на френското външно министерство. Френското външнополитическо ведомство изразява "пълна солидарност" във връзка с обвиненията, но не споменава за предприемането на някакви действия от своя страна. В киберпространството, както и в други сфери, се прилага международното право и се очаква страните да го спазват, се посочва в изявлението.

Холандия и Великобритания обвиниха в четвъртък руското военно разузнаване, че не зачита международните правни норми, като извършва кибератаки срещу институции в чужди страни. Министърката на отбраната на Холандия Анк Бейлевелд съобщи, че

на 13 април е била осуетена руска хакерска атака срещу ОЗХО.

На пресконференция в Хага министър Бейлевелд призова Русия да прекрати кибердейностите си, целящи да подкопават западните демокрации. Тя добави, че руският посланик в Холандия Александър Шулгин е бил извикан във външното министерство, за да даде обяснения. Министърката каза още, че четиримата извършители са пристигнали в Холандия на 10 април и са били засечени с шпионско оборудване в хотел, намиращ се близо до централата на ОЗХО. По това време организацията е опитвала да идентифицира веществото, използвано при нападението в Солсбъри срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, както и да определи вещество, използвано при химическо нападение в сирийския град Дума.

Четиримата са били заловени на 13 април и са били експулсирани в Русия, съобщи холандският генерал-майор Оно Ейхелсхейм. Той добави, че те са планирали да отидат в лаборатория в швейцарския град Шпиц, използвана от ОЗХО за анализ на химически проби. Руското военно разузнаване "е активно в Холандия, където се намират множество международни организации", предупреди генерал-майорът.

Според министър Бейлевелд, освен срещу ОЗХО, са

били планирани и кибератаки срещу разследването на свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс" през 2014 г.,

които също са осуетени. "Ние знаехме за интереса на руските разузнавателни служби към това разследване и взехме съответни мерки", подчерта тя. Бейлевелд съобщи и имената на четиримата руснаци, които според нея работят за ГРУ и са опитали да получат достъп до безжична мрежа в ОЗХО. Те са Алексей Моренец, Евгений Серебряков, Олег Сотников и Алексей Минин. Холандските специални служби са успели да се доберат до различно електронно оборудване на хакерите, включително ноутбуци и мобилни телефони, заяви Бейлевелд.

Руските опити за проникване в системите на ОЗХО, която разследва нападението в нервнопаралитичен агент в Солсбъри, показва несъмнено кой стои зад отравянето,

заяви британският външен министър Джереми Хънт. Ако някои си е задавал въпроси за съпричастността на руските военни към атаките в Солсбъри, това разсейва всички съмнения, каза пред Би Би Си Хънт. Руските управляващи трябва да знаят, че ако нарушават по този начин международните закони, ще има последствия, те ще бъдат изобличени и хората ще видят какво представлява руското правителство в действителност - организация, която се опитва да подклажда нестабилност в целия свят, заяви той.

Пред телевизия "Скай нюз" британският външен министър каза, че Лондон ще обсъди със съюзниците си какви нови санкции трябва да се въведат срещу Русия в отговор на действията й.

Твърденията, че холандското разузнаване е осуетило руска кибератака срещу ОЗХО, са антируска "пропаганда",

заяви в отговор руското министерство на външните работи. "Това е пропагандна акция срещу нашата страна", посочи ведомството в комюнике. Според него в Холандия се насажда фобия, че навсякъде дебнат руски шпиони и тези обвинения ще нанесат тежък удар на дипломатическите отношения между двете страни.

Москва попита защо "Холандия е чакала близо шест месеца да оповести данните за експулсирането на четиримата руснаци. Според Москва на започващата на 9 октомври сесия на ОЗХО ще се обсъжда финансирането на механизъм, даващ право на организацията да посочва "виновници" в случаи на химически атаки. Западните страни настояват да бъде въведен такъв механизъм, а според Русия той би противоречал на нормите на международното право.

ОЗХО разследва през последните месеци предполагаема химическа атака в сирийския град Дума, която Западът приписва на сирийските правителствени сили, подкрепяни от Москва. Русия отрича тези обвинения и казва, че химическото нападение е било постановка.

Германското правителство обвини днес Русия, че стои зад масирана кибератака, извършена миналата година,

предаде ДПА. Според федералното правителство има "голяма вероятност, граничеща със сигурност, зад кампанията на ЕйПиТи28 да стои руската служба за военно разузнаване ГРУ", заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. ЕйПиТи28, известна още като "Фенси беър", се смята, че е групировка за кибершпионаж, свързана с ГРУ. Същата група се свързва и с нападението на щаба на демократите в САЩ преди президентските избори.

Шпиономания отново връхлетя Запада, пише руското издание "Известия" под заглавие "Холандски синдром". Според вестника експулсирането на руски граждани от Холандия може да увеличи напрежението в международните отношения. Обвиненията срещу Русия, че е замесена в кибератаки срещу Световната антидопингова агенция, ОЗХО и други институции, са част от план на Запада, целящ да поддържа актуална темата за "руската заплаха", заявява пред "Известия" Константин Косачов, председателят на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент.

Регионалното представителство на руската търговско-промишлена палата в страните от Бенелюкса и Франция са коментирали пред изданието, че инцидентът с експулсирането на руските дипломати ще увеличи напрежението между държавите, включително в икономическата сфера - според шефката на мисията Елена Медведева може да бъдат застрашени руско-холандските търговски отношения. По данни на руското посолство в Холандия днес кралството е на трето място сред външнотърговските партньори на Москва, изпреварвано само от Китай и Германия. При това Холандия е на втора позиция сред потребителите на руския износ, добавя "Известия".

ЕС отзовава за консултации посланика си в Русия

Големите в НАТО срещу Русия за Скрипал, Москва: Нямаме "Новичок"

Нов сериозен инцидент до Солсбъри, двама в критично състояние

Какво е „Новичок“ – отровата срещу Скрипал и дъщеря му

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 67
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

67 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 14 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 15 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 15 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 15 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 15 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров