14

П оследните работни дни отново дишахме въздух със замърсяване над обичайното. Данните сочеха фини прахови частици повече от допустимото. В петък сутрин - три пъти над нормите в някои части на столицата. И не само в София. В събота имаше замърсяване над допустимите норми на 13 места в страната. Сега София е по-пуста от обичайното, много хора заминаха още в петък. Според системата „AirSofia” обаче в момента замърсяването в кв. „Дружба” е 248 mg/m3  при норма 50 mg/m3 .

Надяваме се буквално до няколко часа проблемът с мръсния въздух в София да бъде естествено решен, коментира тази сутрин в "Събуди се" Георги Стефанов от WWF.

И в неделя буферните паркинги на метрото ще са безплатни за всички, които оставят колите си и използват градския транспорт, съобщиха от Столичната община. Въведената в събота мярка се удължава заради регистрираните завишени нива на фини прахови частици.

От Столичната община призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили днес, а тези, които се отопляват на твърдо гориво, при възможност, да използват алтернативно отопление.

Екипи на Столичния инспекторат продължават проверките за нерегламентирано горене на отпадъци в кварталите. Патрули на КАТ-"Пътна полиция" ще спират автомобили за проверка с мобилни газанализатори, които отчитат нивата на отработените газове.

„Голямата драма е, че предложените законодателни промени и мерки на национално и общинско ниво не водят до решаване на проблема. Това е така, защото все още не виждаме достатъчно голяма амбиция от нашите политици, така че мерките да не са палиативни”, коментира Георги Стефанов.

Във Видин е отчетено рекордно ниво на замърсяване на въздуха - 10 пъти над нормата. Директорът на Регионалната агенция по околна среда и водите Деница Славкова заяви, че осреднените данни за предходното денонощие показват пик на замърсяването в региона вчера вечерта – над 500 mg/m3, което надхвърля 10 пъти нормата. „За първи път виждам такава стойност отчетена през годините. За съжаление, това за пореден път показва, че изцяло замърсяването на въздуха се дължи предимно на битовото отопление”, каза Славкова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@