40

В сяка трета жена у нас е била жертва на насилие от страна на партньора си. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Те уточняват, че най-честият извършител на насилие над жените е именно техният партньор. Резултатите от изследването показват, че 12% от жените на възраст 18 - 74 г. са преживели поне един от двата вида насилие някога през живота си.

 
Физическо и сексуално насилие
 
  • Жени, преживели физическо насилие (включително заплахи) и сексуално насилие, независимо от извършителя 
Насилието над жени най-често се свързва с физическото или сексуално такова. Физическото насилие е умишлено поведение с цел причиняване на страдание и пораждащо страх чрез прилагане на пряка физическа сила, водещо до телесна болка и/или нараняване.
 
Сексуалното насилие е умишлено поведение с цел принуждаване към отношения от сексуален характер чрез физическа сила или принуда без съгласие на лицето. Включва се всякакъв вид вредно или нежелано поведение, включително каквото и да е действие, което лицето намира за унизително.
 
Резултатите от изследването показват, че 11.9% от жените на възраст 18 - 74 г. са преживели поне един от двата вида насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката им с него/ нея.
 
Физическото насилие, включително заплахи за такова, е по-разпространено (8.5%) в сравнение със сексуалното (3.4%).
 
Младите жени по-често споделят за своите нежелани преживявания.
.
Източник: НСИ

 

  • Жени, преживели насилие от интимен партньор
Един от най-честите извършители на насилие над жени е техният интимен партньор. Данните от изследването показват, че 20.5% от жените на възраст 18 - 74 г. в страната, които в момента имат или някога са имали партньор, са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор.
 
Младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор в сравнение с жените от други възрастови групи.
 
Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%). Сред жените на възраст 30 - 44 г. дялът е 22.5%, а с нарастване на възрастта, той пада на 13.9% в групата 65 - 74 години.
 
Резултатите от изследването показват, че сред видовете насилие, причинено от интимен партньор, най-разпространено е психическото насилие.
 
От всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19.4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7.1% от жените, а 9.3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.
 
  • Жени, преживели насилие от друго лице
По данни от изследването 5.9% от жените на възраст 18 - 74 г., през целия си живот като възрастни, са преживели физическо или сексуално насилие от лица, различни от партньора им.
 
Преобладават пострадалите от физическо насилие жени - 3.5%, докато пострадали от сексуално насилие са 2.4%, в това число от изнасилване - 1.5%.
 
Както по отношение на насилието от интимен партньор, така и при насилието от лице, което не е партньор, разпространението намалява с увеличаване на възрастта на жените.
 
Сред жените на възраст 30 - 44 г. 5.5% са пострадали от физическо или сексуално насилие от лице, което не е техен партньор, през целият им живот като възрастни. Най-нисък е делът на пострадалите жени сред тези на възраст 65 - 74 години.
 
С особено внимание трябва да се анализират данните за най-младите, на възраст 18 - 29 г. тъй като предвид извадковия характер на изследването данните са с ниска надеждност.  

 

Домашно насилие

Домашното насилие включва всеки акт на физическо, сексуално, психическо или икономическо насилие, както и опит за такова в семейството или домашна среда.

Включват се членове на семейството, интимни партньори и лица, които живеят или са живели в едно и също домакинство с пострадалото лице, когато е настъпило насилието. 

В зависимост от извършителя, периодът, за който се отнасят данните е различен – когато извършителят е партньор, се обхваща времето от момента на партньорството, а когато преживяното насилие е от лице, различно от партньор - периода от навършването на 15-годишна възраст на жената до момента на проучването.

.
Източник: НСИ

Почти всяка десета жена на възраст 18 - 74 г. в страната споделя за преживяно физическо или сексуално насилие от лица в домакинството, като 6.9% са преживели физическо насилие, а 2.6% - сексуално.

Във възрастовата група от 18 до 29 години, 16.2% от жените са преживели насилие в семейството или домашната среда. С нарастване на възрастта, относителният дял на жените, които споделят за преживяно такова домашно насилие, намалява до 6.8% в групата от 65 до 74 години.

Сексуален тормоз на работното място

Сексуалният тормоз на работното място включва всяка форма на нежелано вербално или физическо поведение от сексуален характер, от страна на лице в работна среда, водещо до нарушаване достойнството на човек, обида или унижение, като неуместни погледи, докосвания, коментари, шеги, предложения или покани.

Извършител може да бъде всяко лице, което има професионални отношения с пострадалата жена - ръководител, колега, както и лице, което не е служител, например клиент, пациент, доставчик и др.

Данните от изследването показват, че 12.2% от жените на възраст 18 - 74 години в страната са преживели сексуален тормоз на работното място през целия си професионален живот.

Насилие при деца

Насилието срещу деца се отнася до физическото, сексуално или емоционално насилие. Среща се в различна среда, включително в дома на детето, училището, общността или интернет.

Извършител може да бъде всяко лице - член на семейството или роднина, учител, семеен приятел, съсед, непознат или други деца.

Наличието на такова насилие причинява вреда, болка или унижение на децата и играе огромна роля за благосъстоянието и развитието им като възрастни. 

Резултатите от изследването показват, че 28% от жените на възраст 18 - 74 г. в детството си са преживяли физическо или емоционално насилие от един от двамата родители. Емоционално насилие се причинява по-често от бащата (26.1%) от колкото от майката (23%). Несъществена е разликата по отношение на преживяното от родителите физическо насилие в зависимост от извършителя.

От майката е причинено за 3.1% от жените, а от бащата - 3.5%. 

Насилието има много форми - от физическо и сексуално, до психическо под формата на пренебрегване, обиди, заплахи и тормоз. Обществото все по-често се интересува каква е истинската природа на насилието, къде и кога се случва, колко често, кои са извършителите.

В отговор на все по-нарастващата необходимост от статистически данни за разпространението на насилието над жени Националният статистически институт се включи в работата по проект, иницииран от Европейската комисия, за провеждане на изследване и осигуряване на такава информация. Събраната информация може в значителна степен да допълни тази от съществуващите административни източници - като полицейската, съдебната или  статистиката на Прокуратурата.

Изследването е проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г. сред жени на възраст 17 - 84 години. Поради чувствителния характер на темата за улеснение на участниците, за първи път НСИ приложи и метод на самоанкетиране чрез уеб-базирано приложение (CAWI).

Излъчена е представителна за страната извадка от 8 240 обикновени домакинства, в които има поне една жена на възраст 18 - 74 години. Успешно анкетирани са 5 580 жени, като относителният дял на отговорилите е 77.4 %. В зависимост от естеството на въпросите периодът, за който се отнасят данните, е различен - последните 12 месеца, последните 5 години, през целия живот или от 15-годишна възраст до момента на провеждане на интервюто (като възрастни).

Периодът е от съществено значение и при коректното отнасяне на преживяването по вид на насилието и в зависимост от извършителя, в случаите когато една жена е била жертва на повече от един вид насилие от повече от един извършител. 

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие