20

М инистерството на транспорта започва обществени обсъждания за въвеждането на възможни мерки, които да подобрят пътната безопасност в страната, обяви транспортният министър Росен Желязков на конференцията на тема "Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“, организирана от МВР и Европейската харта за пътна безопасност, проведена в София.

"Ние сме изправени пред тъжна статистика, която освен цифри, касае и хиляди човешки съдби. Опазването на живота и здравето на всички участници в пътното движение е основен приоритет на правителството“, увери транспортният министър.

Според него само съвместните координирани усилия на държавните институции и обществото могат да доведат до конкретни резултати в борбата срещу пътния травматизъм.

"Основните усилия за решаването на тези проблеми бяха насочени предимно към увеличаването на размера на санкциите за нарушителите, но очевидно това не е достатъчно“, отбеляза министър Желязков.

Във връзка с техническата изправност на автомобилите от министерството обмислят въвеждане на чип в стикерите за преминат технически преглед, който да позволява дистанционно четене на данните. За първи път се предвижда и въвеждане на регистрационен режим и контрол спрямо автосервизите, а те ще трябва да дават гаранция от 6 месеца за извършваните от тях ремонти.

"Няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата.

Пътният травматизъм сред децата остава сериозен проблем. Само от началото на година у нас са загинали 24 деца – един цял училищен клас“.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на конференцията в столицата.

"Може би най-тревожният факт е, че пътният травматизъм остава водеща причина за смъртност и тежки наранявания сред децата на възраст до 14 години“, каза министър Маринов.

От срещата стана ясно, че по данни на Световната здравна организация всяка година около 1 200 000 души загиват при пътни произшествия в света, а цената за справяне с последиците достига милиарди долари.

"Актуалните тенденции сочат, че ако не се приемат спешни мерки, до 2030 година смъртните случаи, свързани с инциденти на пътя, ще са петата основна причина за смъртност в света", заяви Маринов.

Статистиката сочи още  – България е сред държавите-членки с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени при катастрофи.

Министър Маринов заяви, че ЕС и отделните държави-членки работят активно за повишаването на безопасността по пътищата. В резултат на тази политика между 2000 г. и 2017 г. в смъртните случаи на пътя Европа са намалели с 56%. По негови думи страната ни е далеч от заложените цели в стратегията на ЕС.

Източник: БГНЕС

Държавата ще бори войната по пътищата с нов орган

Коланите в автобусите - кога ще има

Борисов поиска три оставки и ги получи

Експерти за грешките край Своге

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@