12

Х ора с висше образование ще трябва да упражняват професии, които изискват средно. Такава е прогнозата на социалното министерство. Само в следващите 13 години на пазара на труда ще има недостиг от  94 000 кадри със средно професионално образование.

Най-търсени ще са продавачите – над 162 000 и секретарите – 121 000. Ще има глад за шофьори на камиони и автобуси – над 105 000 работни места.

„Има много сериозен ръст в икономиката, инвестира се много, нуждата от персонал става все по-голяма. Ще се търсят все повече IT специалисти, но и все повече международни шофьори, продавачки и т.н.”, заяви Александър Георгиев, мениджър на фирма за подбор на персонал пред NOVA.

„Продавачките и в момента са търсени и ще стават все по-търсени и не само те. Това, което се виждате, че към България непрекъснато има интерес от нови инвеститори, които искат да развиват дейността си тук. Има постоянно нови марки, които стъпват на пазара и това увеличава броя на обектите, които трябва дабъдат запълнени със специалисти”, обясни Георгиев.

По думите му

по-трудно се намират нискоквалифицираните кадри, защото много от тях са напуснали страната и работят същото, но в чужбина.

„Опитваме се да ги върнем в страната и виждаме, че все по-голяма част от работодателите, с които работим са отворени към това да се правят такива инициативи, да се популяризират такъв тип професии, защото в България такъв тип професии се смятат като нещо, което правиш, ако не можеш да правиш нищо друго”, обясни той.

Относно заплащането на ниско квалифицирани кадри, Георгиев заяви: „На база на нашия опит мога да кажа, че условията се подобряват значително във всички сектори, включително и при хората, които са с по-ниско и средно ниво на квалификация. Горе-долу това, което забелязваме е, че на годишна база между 10 и 20% е ръстът на заплатите в такива сектори”.

Той уточни, че горе-долу средното възнаграждение, което се предлага за продавач-консултант е 800-1000 лв.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@