32

О чаква се средната работна заплата да продължи да нараства през следващата година, както и ръст на брутния вътрешен продукт. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който заедно със синдикатите проведе среща с премиера Бойко Борисов днес. Според КРИБ на държавата ѝ трябва стабилност, а не предсрочни избори.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров прогнозира увеличение на средната работна заплата в България с 12-15% догодина по време на брифинга в Министерски съвет след срещата.

„Моят прочит на днешната среща при премиера е, че това всъщност е опит икономически активното население с властта заедно да се опитат да погледнат какво трябва да бъде направено през следващата година. И да се адресират най-тежките проблеми, които хората поставят. Факт е, че има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде продължена, затвърдена и гарантирана през следващата година”, каза Димитров.

От трите участващи работодателски организации, единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България не очаква двуцифрен ръст на възнагражденията през 2019 г. Според АИКБ реалистичното възможно увеличение е с 8,5%, като се включи и сивата икономика.

Председателят на КНСБ посочи, че другата тема, която е била коментирана по време на срещата, е липсата на кадри на пазара на труда.

„Това е една инициатива, която ние сложихме на масата преди време – заедно с бизнеса и правителството да потърсим начин как трайно да привлечем няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят в момента в Молдова и Украйна. Чухме коментари, че ще внасяме обрано цигани от там, но това не е вярно”, подчерта Димитров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@