11

С вободните работни места в момента са 13 298, а безработните лица са 193 499, показва ново проучване на Агенцията по заетостта 

Според главния секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България Милена Ангелова обаче данните не са представителни и има много пропуски. Според нея занижена е бройка на свободните работни места. „За нас оценката е, че българският бизнес веднага би могъл да поеме 100 000 работници и всъщност това задържа икономическия растеж у нас. Такива хора обаче няма, защото на 100 пенсионери имаме 62 души на 18 години. Населението ни застарява, а голяма част от кадрите работят в чужбина. При 5 % безработица, каквото и заплата да предложите, в България липсват кадри”, заяви Ангелова.

Имаме данни, че самите професии не са привлекателни за младежите. Младежите не искат примерно да става инженери, отбеляза Ангелова.

„Разбирам аргументите на работодателите, но това са данните от Агенцията по заетостта. Тъй като знаем, че се търсят кадри през частните агенции и сайтове, поискахме от тях информация, за да можем да ги сравним. От най-големия сайт за търсене на работа получихме отговор, че те не поддържат база данни за това колко са свободните работни места, какви са заплатите и за какво работно време става въпрос”, каза икономическият съветник в КТ „Подкрепа" Ваня Григорова.

Тя допълни, че са били направени три работни срещи между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в градове, които се очаква, че ще има сериозен глад на кадри. „Във Варна имаше 570 свободни работни места за цялата област. В Казанлък и Пловдив Агенция по заетостта казва, че няма трайно незаети работни места”, каза още Григорова. Според нея проблемът е в ниските заплати.

Милена Ангелова смята, че трябва да спре да се говори за ниски заплати и да се говори повече за мотивацията. Само 52% от хората в България вярват, че с труд може да се успее в България, посочи тя. Важно е и със синдикатите това трябва да го направим - да кажем на младите хора за какви професии трябва да се квалифицират, че първо трябва да учат, да бъдат мотивирани, да им обясним, че в дигиталната епоха наполовина намалява цикълът на обучението. 

Ангелова даде пример, че липсват инженери, макар че заплатите започват от 2 500 лева, а застаряването на кадрите заплашва ръста на икономиката. Липсвали технически специалисти, изпълнители като шлосери, заварчици, стругари, шофьори, медицински сестри.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@