2

Р азлиствайки в студиото на "Здравей, България" проверката на Министерството на здравеопазването от 7 страници, Христина Хрисимова попита ведомството и зам.-здравния министър Бойко Пенков защо не са изпълнили поетите през януари към нея ангажименти и защо наричат този доклад "проверка"?

Съпругът на Христина - Георги Хрисимов имал нужда от спешна белодробна трансплантация в чужбина. Документите, с които той кандидатства за лечение във Виена, са подадени през юли 2016 г., а Комисията за лечение в чужбина задвижва процедурата през ноември същата година. 

Как държавата бави лечение, докато пациентът умре

Георги издъхва два месеца по-късно - през януари 2017 г.  Болният мъж дори не успява да стигне до болницата във Виена.

"Причината за фаталния край на съпруга ми е дългият период, в който Комисията разглеждаше подаденото от него заявление за финансиране на белодробна трансплантация”, коментира Хрисимова през януари пред NOVA.

"Ако неговият случай беше разгледан като спешен, ако документацията беше разгледана в две заседания и решението беше взето в рамките на един месец, съпругът ми щеше да има поне три месеца, в които да чака подходящ донор", обясни тя. 

След гостуването й тогава в телевизията, здравните власти й обещаха проверка и се ангажираха да изготвят доклад дали е имало нарушения от страна на Комисията за лечение в чужбина.

"Фактът, че има протести, че хората искат да променят гражданството си, че от година и половина не е подновен договорът с Евротрансплант, че няма болница, която да приема български пациенти за белодробна трансплантация, е поредното доказателство, че в Министерството на здравеопазването работа не се върши”, категорична бе днес в студиото на телевизията Хрисимова.

Българи се отказват от България, за да живеят

"Комисията за лечение в чужбина действа по свое усмотрение, без да спазва каквито и да е било срокове, в абсолютно нарушение на наредбата, която също трябва да бъде променена. Това е основният проблем, който се оказва фатален за някои пациенти", посочи тя.

"Комуникацията с нашето министерство по време на предходното правителство беше безобразна. Зам.-министърът на здравеопазването тогава Ваньо Шарков изпрати 2 писма до болницата във Виена в края на 2016 г. Те бяха с изключително ултимативен тон, нагъл, неетичен, неморален, в които поставиха нещата по следния начин: "Или ще ни предоставят информация в сроковете, в които искаме, и по начина, по който ние искаме, или ние няма да изплатим капарото за двамата пациенти, за които тогава ставаше въпрос – съпругът ми и Виктор. За мен това е причината, поради която болницата във Виена отказва да приема български пациенти”, коментира Хрисимова. 

Във вторник с протест пред здравното министерство излязоха хората, които имат нужда от белодробна трансплантация, но продължават да чакат заради липсата на действащ договор в чужбина. Към момента 16 души спешно се нуждаят от бял дроб.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@